z

         

    30
              20
      Horácovo akvárium       60
     

                 aneb historie a současnost všelikého mého pinožení se v akvaristice

    20
                    |   MAPA STRÁNEK   |   O WEBU   |   HOME   |         30
              20
     

                                    © 2004-3004  Jiří Horáček

      30
             

30

                 

   |   ÚVOD   |   MOJE AKVÁRKA   |   LITERATURA   |   ODKAZY   |   ČLÁNKY   |   ATLASY   |   PORADNA   |   KNIHA NÁVŠTĚV   |   RŮZNÉ   |   NOVINKY   |  

                 
24 40 40 546 114 232 40 40 24
     
 

moje první akvárium (čtyřstovka)

 
     
     
     
 

  |  akvárium  |  technika  |  chemie  |  údržba  |  krmení  |  problémy  |  dekorace  |  rostliny  |  ryby  |  deník  |  účetní kniha  |  fotogalerie  | 

 
     
     
     
 

  |  2004  |  2005  |  2006  |  2007  |  2008  |  2009  |  2010  |  [ poslední záznam ]

 
 

deník - rok 2007

 
     
24 1052/20 24
    leden 2007  
     
 

1052 + 2x24 /20

 
 

Čt, 4.1.2007  reálný výkon filtru konečně změřen
_____
Dnes jsem vyčistil filtr (já vím - jsem hovado - nesáhl jsem na něj celé čtyři měsíce ... ). Mimochodem, docela mě překvapilo, že nebyl zase až tak zaprasený. Také jsem vyměnil (nad plán) dalších 100 litrů vody. Kvůli voďankovci. Ale asi zbytečně. Voda je v pořádku a všechny ostatní rostliny taky. Vypadá to spíš na nějakou chorobu. Jakoby mu hnily "srdíčka" (místo, odkud vyrůstají listy a kořeny). Strejda Gůgl nezjistil vůbec nic. :o( Vzhledem k tomu, že jsem zvyklý mít na hladině něco plovoucího, nahradil jsem (doufám, že jen dočasně) voďankovec růžkatcem (Ceratophyllum demersum).
_____Abych nezapomněl - taky jsem se KONEČNĚ dokopal ke změření reálného výkonu svého filtru. To to trvalo ... :o) (Jedná se  o externí filtr EHEIM 2217 s deklarovaným výkonem 1000 litrů za hodinu. Tento teoretický výkon ovšem odpovídá filtru bez filtračních médií, tedy s minimálním, rep. nulovým odporem). Výsledek měření : filtr (umístěný ve stolku pod akváriem a nacpaný štěrkem, pískem a bioakvacitem) naplní kýbl o objemu 18 litrů (umístěný ve výšce akvária) za 3 minuty (opakováno 3x). To znamená, že reálný výkon mého filtru je nějakých 360 litrů za hodinu. Pozdě ... ale přeci ... :o)

Ne, 7.1.2007  přepadl nás Mrakoplash !!! :o)
_____Původně už někdy před Vánocemi si měl kolega-akvarista Mrakoplash (seznámili jsme se na diskuzním fóru a na chatu na rybicky.net) přijet pro mé rostlinné přebytky. Rostlinek bylo relativně dost (zaplnil jsem jimi celou karanténní nádrž plus třicetilitrovou plastovou krabici). Bohužel nezdařilo se a rostlinky čekaly a čekaly ... A dneska zničehož nic esemeska: "co kdybych přijel za tři hodiny?" Srandista. Organizačně to bylo poněkud chaotické setkání (přijel mnohem dřív, než měl v plánu, my se také vrátili domů dřív, než jsme si mysleli, že se vrátíme, ale o tom, že už hodinu čeká venku jsme jaksi nevěděli :o). Nicméněnakonec všechno dobře dopadlo, Mrak mě naučil fotit detaily (přece mu to nedám úplně zadarmo :o), dostal kytičky, pár ampulárek, vyblejsknul si (celkem čisté) akvárium desperátů a (celkem špinavé) velké akvárko (kdybych byl býval věděl, že přijede kolega, byl bych ho býval vzorně vypulíroval :o) a zase mazal domů. Zkrátka ty chaty jsou docela užitečná věc. Teď jsme si tam zrovna s dalším kolegou-akvaristou domluvili výměnu manželek. :o)))

Út, 30.1.2007  další generální úklid
_____
Zahájen poslední velký úklid čtyřstovky za stávajícího layoutu. Na duben mám totiž naplánované totální přebudování filtrace (vypadá to, že konečně dojde na ty komory :o) a také předělání akvária. Ten srpnový layout se mi moc a moc líbí, ale už to chce nějakou změnu. Teď ještě aby to bylo k lepšímu (nebo alespoň ke stejně dobrému).

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    únor 2007  
     
  Pá, 2.2.2007  
 

Pá, 2.2.2007  neplánovaná redukce rybí osádky :o(
_____
Dnes jsem našel na dně akvária mrtvou samici pravého páru skalár. Smutný pohled. Jako příčina smrti mě nenapadá nic inteligentnějšího, než umlácení. Ne, nedělám si legraci. Agresivita skalár poslední dobou stále roste a po těch neuvěřitelně brutálních rvačkách, kterých jsem byl včera svědkem, je tohle jediné, co mě napadá. Akvárium nyní (po odstranění většiny rostlin, kořenů a břidlicového štěrku) vypadá takto. Dostatek manévrovacího prostoru v poloprázdné nádrži jako by ještě vystupňoval agresivitu skalár a ty se do sebe pustily opravdu velmi krutým způsobem. Všechny jejich bitky a šarvátky, které jsem doposud viděl, byly v porovnání se včerejším večerem jen legračním pošťuchováním. Ale že to vezme takovýhle konec, to mě tedy nenapadlo ...
_____Ale to není bohužel zdaleka všechno ... V momentě, kdy byly v nádrži všeho všudy jenom tři velké echinodory, mohl jsem (po relativně dlouhé době) zkontrolovat početní stavy jejích obyvatel. Zjistil jsem, že místo 7ks Otocinclus affinis už mám pouhé 2ks, místo 5ks ancistrusů mám jen 3ks a místo 9ks SAE mám jen 7ks.  Katastrofa. Nevěřícně jsem několikrát překontroloval akvárium i bedny s rostlinami, ale chybějící ryby jsem nikde nenašel. Ani vysušené za akváriem. Prostě nikde. O mrtvolky se patrně postaraly ampulárie ještě v době, než jsem je definitivně vystěhoval do akvária desperátů. První, co mě napadlo, bylo zkontrolovat vodu, ale ta je v pořádku. Když vyloučím otravu a nemoci, tak mě napadají už jen skaláry. Věčně hladové a agresívní, v době tření až k nepříčetnosti. Trochu tomu nasvědčuje i několik orvaných neonek ... Že bych málo krmil? Držím je dost zkrátka, to je pravda ... Myslel jsem si, že tím nemůžu nic zkazit ...
_____To mám beztak z toho, jak jsem se tu v říjnu holedbal, že je všechno perfektní. Prej pohoda klídek tabáček ... Prdlajs. Člověk si nikdy nemá pochvalovat, že je všechno O.K., páč nikdy neví, kdy to půjde do kopru ... :o(

So, 3.2.2007  něco pro radost
_____Rozhodl jsem se nepodléhat žádnémým depresivním náladám a rozjel jsem se do Trutnova na nákupy. V Aqua hobby jsem si koupil kořen, pořádný odkalovač (který můžu zabořit do písku, aniž by se mi okamžitě ucpal), molitanové, vzduchem poháněné minifiltry (jeden do akvárka desperátů, kde chci zrušit vzduchování a druhý do čtyřstovky, abych zabránil tvorbě tzv. slepé hladiny) a další magnetickou stěrku (aby čtyřstovka i akvárium desperátů měly svou - to neustálé přendávání mě totiž vůbec nebaví).
_____Také jsem se samozřejmě šel podívat, jak se daří mým "starým" ampuláriím (donesl jsem je sem před dvěma týdny). A bylo vymalováno ... Už je měli zase. Co? No akary hnědé přece. Tož jsem je teda koupil, no ... 6 kousků. :o)

So, 10.2.2007  akvárium týden po generálce
_____
Včera to byl přesně týden, co jsem vyfotil akvárium při právě probíhajícím generálním úklidu (viz foto Tři králové :o). Protože se někteří z vás doslova zhrozili, co že jsem to provedl s tím krásně zarostlým akvárkem, přináším vám (pro uklidnění :o) aktuální foto, které zachycuje akvárium týden poté - takové, jak ho znáte.
_____Několik menších změn jsem však přeci jenom provedl. Jak jsem se již zmínil, jedním z hlavních důvodů pro celou tuto akci bylo získání rostlinného materiálu pro kompletní upgrade akvária desperátů (AD). Ve zkratce: Celkem výrazně jsem zredukoval porost hnědovky (Microsorium pteropus). Z největších rostlin jsem utvořil krásný velký trs v AD a nejmenší (většinou dceřinné) rostlinky  jsem umístil do karantény k akarám. Na jaře bych je rád použil do plánovaného krevetkária. Z levé strany nádrže jsem vyhodil 1) Cryptocoryne affinis (nějak se jí nedařilo), 2) všechny tři kusy Echinodorus cv. Tropica (ty jsem zbavil většiny emerzních listů - mimochodem pořádně ožraných od ancíků - a použil jsem je v předělaném AD, 3) Echinodorus cv. Ocellot red (dceřinná rostlinka mého velkého červeného ocelota, stala se hlavní solitérou v AD), 4) 2 trsy Anubias coffeifolia (návrat do AD :o) To už je celkem třetí přesun této rostlinky - asi budu muset pořídit dalších pár kousků, mám jí zkrátka málo. :o)
_____Na pravou stranu nádrže jsem (kvůli tvorbě slepé hladiny) nainstaloval miniaturní bublifuk (vzduchem poháněný filtřík). Také jsem přeprogramoval spínací hodiny pro zadní rampu. Přední stále svítí od 10.00 do 22.00, zadní rampa bude svítit od 12.00 do 20.00 (doposud od 12.00 do 16.00).
_____Také jsem zavedl krmení 2x denně (v poledne a večer) - snad to skalárům zabrání v další eliminaci menších rybek. Vzhledem k tomu, v jakém stavu byly některé listy echinodorů, zavedl jsem taktéž pravidelné dokrmování ancíků (minimálně obden budou dostávat několik koleček okurky či kousek filé).

So, 17.2.2007  další akvárium
_____
Již v listopadu jsem tu někde avizoval, že si chci pořídit miniakvárium - na stůl do své pracovny. Předběžně  jsem ho pojmenoval "lampička", protože krom toho, že do něj budu furt čumět a šmírovat, bude také osvětlovat stůl, takže zcela nahradí stávající lampičku. Zbývalo jen vybrat tvar a obyvatele. Nějakou dobu jsem uvažoval o rohové "mini-deltě, ale nakonec zvítězil šestihran, který jsem objevil hned v několika e-obchodech (viz foto). Jen jsem  měl trochu obavy z případného komplikovaného reklamování akvária, objednaného po internetu (v případě, že by dorazilo rozbité, nebo kdyby začalo téct). Nechtěl jsem to riskovat  a raději ho koupil v kamenném obchodě - i když to samozřejmě přišlo dráž. Co se fauny alébrž  živočišstva týče, dlouho jsem se rozhodoval mezi potápníky (a jinou studenovodní havětí :o) a krevetkami.
_____To bylo tak: Když mi bylo asi dvanáct, přinesl mi otec krásného potápníka vroubeného (Dytiscus marginalis), který se mu připletl do živého krmení. Chvilku jsem ho choval v otcem zapůjčené elementce a byla s ním opravdu prča. Teď mě tak napadá, že to byl vlastně můj úplně první "domácí mazlíček". :o) Bohužel, cca za dva měsíce chcípnul. Vyschlou mrtvolku jsem ještě dlouho a dlouho opatroval jako oko v hlavě ... Je v tom trochu sentimentu, ale chtěl jsem si znovu nějakého chytit a poskytnout mu veškerý komfort, který si dnes mohu dovolit. Nakonec to ale přece jenom vyhrály krevetky, za což může parta bláznů, která se každodenně schází na chatu rybicky.net. Nejvíc se mi líbí červené a tak mi kolega Mrakoplash do začátku doporučil relativně nenáročné Neocaridina denticulata "Red Cherry". Ale na tohle je samozřejmě dost času. Nejdřív musím akvárium zařídit.
_____Kromě akvárka jsem si v trutnovském ZOO centru vyzvedl před týdnem objednaný písek. Vzal jsem rovnou dvacet pytlů, protože něco budu potřebovat do krevetkária, něco do rakária (pokud bude :o), něco do nového vnějšího filtru a i do čtyřstovky (při jarní předělávce chci ještě trochu zvýšit spád dna). Teď asi budu za totálního blba, ale vzal jsem to zase od Rataje. Když člověk dopředu ví, co ho s tím pískem čeká, tak už ho to tak nebere ... I přes tu neblahou zkušenost, kterou jsem s ním udělal, mu nikdo nemůže upřít, že je to klasickej, obyčejnej, né moc světlej, ale hlavně křemičitej písek. Na takovej člověk dneska v akvaristikách skoro nenarazí. Daleko spíš vám tam nabídnou nějakej barevnej nesmysl nebo vápencovou drť.

Čt, 22.2.2007  další desperát šel tam, kam patří
_____Při zkracování rostlin při generálce jsem si všiml, že limnophila je nějaká zesláblá. Stále se větví jako blázen, ale její lodyhy jsou strašně křehké a lámavé a už zdaleka nevypadají tak zdravě, jako na těchto fotografiích. Kromě prodloužení doby svícení zadní rampy jsem proto ještě začal (snad poprvé vživotě :o) pravidelně dávkovat PMDD. Chemie je chemie a tak jsem z opatrnosti dával jen poloviční množství tj. 10ml na 400 litrů (doporučené dávkování je 5ml na 100 litrů). Dnes můžu s radostí konstatovat, že limnophila opět vypadá nádherně. Je hustší než kdykoliv předtím a za dostatek světla se mi odvděčila zčervenáním vršků. Tuhle parádičku jsem viděl naposledy krátce po založení akvária. Také Ludwigia repens krásně zčervenala.
_____
Bohužel, tím výčet kladů končí ... Na listech velkých echinodorů (u ocelotů nejvíc) se objevily jakoby skelně průhledné fleky, velké tak 10-15mm. Nevím úplně přesně, jestli to nějak souvisí s PMDD (ostatní rostliny jsou v pohodě), každopádně jsem s jeho aplikováním okamžitě skončil. Ale to pořád není všechno.  Na poškozených listech se velice rychle a velice drsně podepsal můj největší a nejstarší ancistrus (poslední z té trojice, se kterou jsem začínal). Při dnešním odkalování jsem jen E. bleherae musel připravit o dobrou polovinu silně prožraných listů. To by jeden brečel. Když jsem pak toho zmetka nenažranýho zahlédl, nerozmýšlel jsem se ani minutu. Popadl jsem síťku, chytil ho (sám mi do ní vlezl !!! :o) a šoupnul do akvárka desperátů. Celá akce netrvala déle než minutu. Říkejte mi Blesku. :o)))

St, 28.2.2007  ještě k těm echinodorům
_____
Po podrobnější prohlídce echinodorů jsem se rozhodl pokračovat v dávkování PMDD. Za prvé, většina těch skelně průhledných fleků se až nápadně podobá otisku tlamy krunýřovce (včetně malé "zdravé" tečky uprostřed). Za druhé, poškozené jsou jen některé listy, zatímco jiné jsou úplně netknuté (což zrovna nesvědčí o poškození "chemického" původu). Vypadá to, že ancíkovi prostě jeblo a začal mi likvidovat echinodory ... Na druhou stranu je docela možné, že jim nesedly poslední změny v akváriu a  tak  byly    poněkud  načaté. Ancistrus "dílo zkázy" dost  možná  jenom  dokončil ...  A  co  že jsem to vlastně všechno změnil? 1) prodloužil  jsem dobu svícení  (limnophile to udělalo vysloveně dobře,  ale např. H. polysperma výrazně zpomalila růst do výšky) 2) poté, co mi zašlo limnobium, nahradil jsem ho růžkatcem. Ten je ovšem jako plovoucí rostlina na pendrek (válí se všude možně), takže  jsem ho  při generálce vyhodil.  Momentálně tedy  není na hladině vůbec nic,  což také změnilo  světelné podmínky  v nádrži. 3) začal jsem pravidelně přidávat PMDD  4) kvůli tomu, že se skaláry pořád dost řežou a samci mají dost poničené tlamy, nalil jsem do akva (postupně) skoro celou butel rašelinového výluhu (TORBEN) - jako prevenci zaplísnění. To určitě hýblo s pH (neměřil jsem). Samotný generální úklid s tím podle mě nesouvisí - ač se jednalo o docela velkou akci, vyměnil jsem při něm jen obvyklých 100 litrů, takže zásah do chemismu vody byl velice malý.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    březen 2007  
     
     
 

Ne, 4.3.2007  chřipka  aneb  jak jsem nic neudělal ...
_____
Včera jsem si chtěl zajet do Trutnova, abych si konečně objednal filtrační komory do čtyřstovky. Taky mi odešly další dvě svítidla, kterýma svítím nad akvárkem desperátů - tak jsem je chtěl reklamovat. A nějaké ty nákupy jsem potřeboval vyřídit (černé silikonové lepidlo na pozadí krevetkária, epoxidovou pryskyřici na zamatlání "horácomatek" atd.). Bohužel, nikam jsem nejel - skolila mě taková chřipajzna, že jsem skoro celý víkend nevylezl  z postele.
_____Mimochodem,  včera to bylo přesně měsíc, co jsem pořídil akary hnědé. Uteklo to jako voda. Asi jsem nějakej divnej, ale  postrádám jakoukoliv nedočkavost související s nákupem a zejména s vpuštěním nových ryb do akvária. Pokud je karanténa přiměřeně velká a alespoň trochu slušně zařízená (nějaké ty rostlinné přebytky se přece najdou vždycky), nedělá mi to čekání žádný problém. Nicméně, měsíc je pryč (dle inkubační doby většiny rybích nemocí je to prý optimální doba karantény) a tudíž nastal čas k přelovení akar do čtyřstovky. Ale i z toho nakonec sešlo ... Za měsíc budu čtyřstovku kompletně předělávat, ven půjde úplně všechno - písek, rostliny i ryby. Vzhledem k vrozené plachosti akar jsem se rozhodl, že je nebudu zbytečně stresovat a vpustím je až do nově zařízené nádrže.  Mají se k světu, tak to tam snad ještě měsíc přežijou. Špatně načasováno ...

So, 10.3.2007  100 tisíc v XXXXXX
_____
Tak dnes jsem si konečně zajel do Trutnova objednat ty komory. Měly by být do čtrnácti dnů. Cenu mi ještě sdělí telefonicky. Konečně se to začalo hýbat. Jarní předělávka akvária už se neúprosně blíží. Jinak jsem si dnes (po roce) opět koupil desetilitrovej kýbl Tetraminu a také tři nové krunýřovce (abych doplnil stav ve čtyřstovce - 2ks jsou málo). Tím jsem se dostal s rozpočtem přes 100.000,- korun českých. Radši to snad ani nebudu komentovat :o).
_____Když  jsme u těch peněz, ... přemýšlím, jak vyřeším chlazení akvária při letních vedrech. Jak jsem zjistil, zmražené pet láhve jsou prý u takhle velkých nádrží celkem bez efektu. Jenže chladící agregáty se cenově pohybují někde mezi 20-35 tisíci korunami. To se mi za to teda dát nechce ...
_____Mimochodem, definitivně mohu potvrdit, že celá "krize velkých echinodorů" opravdu souvisí především se světlem. Všechny tři rostliny stále shazují staré velké listy a velmi rychle vytvářejí listy nové, menší (a rostou více do stran, než do výšky). Echinodorus cv. Ocellot red má už asi sedm nových listů a všechny jsou stále krásně červené. Nevídáno. Dřív měl červené maximálně tak tři čtyři listy, starší listy červenou pigmentaci postupně ztrácely a zezelenaly. Docela se mi ulevilo.

Ne, 11.3.2007  céóčko v Horácově akváriu?
_____Asi bych se měl přiznat k tomu, že začínám koketovat s myšlenkou na přidáváním oxidu uhličitého. Při té jarní předělávce chci jít do poměrně náročných rostlin (např. Limnophila aquatica, Eustralis stellata, Alternathera cv. Splendida) a jestli mi neporostou, tak je to hotovka. Na kvasnice ale nemám náladu, asi bych šel rovnou do bomby. Nejjednodušší mi přijde objednat nějakou kompletní soupravu (Ratajův Gejzír nebo něco levnějšího - pár tipů už mám). Rozhodně si to nebudu dělat sám z hasičáku. Na takovýhle srandičky jsem moc levej.
_____Taky jsem zavrhnul patlání epoxidu či silikonu na stávající pozinkované (leč i přesto rezavějící) horácomatky. Při chatování na rybicky.net  jsem byl přiveden k nápadu pořídit nerezové. Prý není žádný problém je sehnat, tak uvidíme ...

Čt, 22.3.2007  komory jsou konečně doma
_____Od včera mám doma filtrační komory (blíže viz kapitola filtrace). Ještě na ně musím napatlat černé silikonové lepidlo (aby dokonale splynuly s pozadím) a hurá do předělávky.  Dneska mi také přišel na dobírku (už můj třetí :o) filtr EHEIM 2217  (Macenauer, info@macenauer.cz) a také 100ks nerezových matek M16 (BMKco., http://www.bmkco.cz/), čímž patrně definitivně končí problémy s nechtěným rezavěním matek v akváriu. Při vyzvedávání komor v trutnovském ZOO centru jsem neodolal a přivezl jsem si tam odtud tyhle dva krasavce. Po ukončení karantény půjdou k thorakátům do akvárka desperátů.
Po, 26.3.2007  předělávka akvária začíná
Po, 26.3.2007  předělávka akvária může začít
_____
Ode dneška mám dovolenou - celkem tři týdny. Během ní chci kompletně předělat filtraci ve čtyřstovce. Jak už jsem psal - z akvárka musí všechno pryč - rostliny, ryby i písek. Rostliny hodlám uskladnit v několika plastových krabicích, ryby přelovím do velkého maltovníku (objem cca 85 litrů). Vzhledem k tomu, že je vyroben z nějaké prapodivně zapáchající gumové hmoty, pořídil jsem do něj tenoučkou mikrotenovou folii, která se používá k zakrývání nábytku při malování. Písek hodlám důkladně odkalit a vybrat z nádrže. Propírat ani vyvářet ho nebudu - škoda baktérií. Samozřejmě se nebudu zbavovat ani staré "zaběhlé" vody - něco přečerpám do maltovníku k rybám, něco k rostlinám a něco do dvou zásobních kanystrů, ve kterých normálně nechávám odstát čerstvou vodu. Odhadem bych měl "zachránit" cca 2/3 staré vody.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    duben 2007  
     
     
 

Čt, 5.4.2007  vyklizení akvária
_____
Dnes jsem vybral rostliny, odlovil ryby a důkladně odkalil a vyndal písek. Voda v akvárku se při tom opět zabarvila silně do žluta  (spíš než  "Nové dno" by tomu písku seděl název "Ratajova pomsta" :o). Protože se na to nedalo koukat, rozhodl jsem se, že písek znovu důkladně properu (stejně jsem ho musel vyndat, tak proč toho nevyužít).

Út, 10.4.2007  instalace komor a filtrů
_____
Do perfektně vyčišteného akvária jsem v sobotu nainstaloval komory a filtry, v neděli jsem vrátil do nádrže písek a většinu staré vody. Velkou chybou, kterou jsem si uvědomil až příliž pozdě, bylo odstavení (a následné vyčištění) starého filtru. Měl jsem ho nechat běžet dál někde mimo akvárium. V kombinaci s vypráním písku mi totiž hrozí tzv. syndrom nového akvária (dočasný nárůst dusitanů s následnou otravou ryb). Abych urychlil zaběhnutí obou filtrů, vymáchal jsem v akvárku malý biokvacitový filtřík z akvária desperátů. Velikonoční pondělí jsme s malou strávili u manželčiných rodičů, takže další práce pokračovaly až v úterý, kdy jsem akvárium osadil starými rostlinami. Všechny pozinkované matky jsem při tom vyměnil za nové, nerezové.

Čt, 12.4.2007  nové rostliny
_____Včera mi přišly rostlinky od Aqua-Daho a od Rataje. Ano, čtete správně. :o) Objednal jsem i u Rataje, protože nabídka rostlin u Aqua-Daho je teď na jaře prachbídná. Měl bych k tomu pár poznámek:
_____1) U obou firem jsem objednával v pondělí večer a od obou dorazily rostliny ve středu. To znamená, že když si objednáte na začátku týdne (aby vám rostliny nezůstaly někde viset přes víkend) můžete si ušetřit poplatek za kurýra (120,- plus 20,- složenka). Bohužel, tímto výhody objednávky u p. Rataje končí ...
_____2) Na rostliny od Rataje spousta lidí nadává, ale jsou i tací, kteří si je chválí. Samozřejmě není nad osobní zkušenost, takže jsem se rozhodl to prubnout. Zejména mi nikdy nešlo do hlavy, že emerzně pěstované rostliny z Aqua-Daho rostou v akvárku bez problémů, zatímco emerzy od Rataje chcípou. P.S. (16.5.2007) Po měsíci musím bohužel konstatovat, že Ratajova emerzní Blyxa japonica nezvládla přechod na submerzní formu a kompletně shnila. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, že se jedná o jedinou rostlinu z celé zásilky, nemohu generalizovat. Možná to byla moje chyba.
_____3) Dost mě namíchlo, že mi Rataj poslal jen zhruba polovinu rostlin, které jsem u něj objednal. Sakra když to nemám, tak to stáhnu z aktuální nabídky e-shopu, ne? Myslel jsem, že v katalogu prezentuje celý svůj sortiment a v e-shopu nabízí to, co  právě na skladě. Bohužel to tak ale nefunguje. :o(
_____4) No a to nejlepší nakonec. Tohle dostanete, když si u Rataje objednáte růžkatec a tohle, když zatoužíte po jeho trhutce. Komentáře máte přímo u fotografií. Co víc k tomu dodat? Asi zůstanu u Aqua-Daho ... Může se mi někdo divit?

So, 14.4.2007  nový layout (?)
_____
Akvárium je jiné (ale zatím si netroufám říct, jestli lepší :o). Mojí ctižádostí bylo samozřejmě trumfnout layout ze srpna 2006. Jestli se mi to povedlo, ukáže až čas (většina nových rostlin dorazila v emerzní formě a o velikosti cca 10cm). Jak jsem již psal, nesehnal jsem spoustu rostlin, na kterých měl být nový layout postaven. Zkrátka jsem si musel vystačit s tím, co jsem měl k dispozici a trochu improvizovat. Změny jsou tudíž mnohem menší, než jsem měl v plánu.
_____Původně jsem se chtěl pochlubit až to všechno doroste a bude to tip ťop, ale čert to vem. Akvárium vypadá těsně po dosázení rostlin (tedy bez ryb) nějak takhle (viz foto).

Ne, 15.4.2007  předělávka akvária ukončena
_____
Dnes jsem do akvária přelovil skaláry, čichavce a SAE. Použití staré vody, naočkování filtrů bakteriemi z akvária desperátů a zpětné nainstalování molitanového bublifuku (který filtroval vodu v maltovníku a před tím ve čtyřstovce) by měly zaběhnutí nádrže dost podstatně zkrátit. I přesto nechci nic riskovat a ryby budu do nádrže přidávat opatrně. Pečlivá kontrola dusitanů je samozřejmá. Tohle všechno jsem si mohl ušetřit, kdybych nechal starý filtr běžet i během předělávky akvária. Stačil by k tomu kýbl vody z akvária. Někdy bych si nafackoval.
_____Veškerou fotodokumentaci týkající se změn filtrace máte k dispozici na stránce moje akvárium / technika  / filltrace

28.4.2007  končím s neonkama
_____Dnes si je odvezl kolega-akvarista. Mimochodem, nebylo jich 60, ale jen 42 (spočítáno při odlovení z akvária při předělávce). Skaláři se patrně činili mnohem víc, než jsem si myslel ...
_____Všechno se to seběhlo relativně rychle: Kvůli hloupé odstávce filtru jsem před dvěma týdny vrátil do akvária pouze velké ryby. Atmosféra téměř "prázdné" nádrže mě doslova okouzlila a tak jsem se rozhodl, že už tam neonky nevrátím ... Zkrátka už tam přijdou jen krunýřovci a akary. Původně plánovaný comeback kongoteter je vážně ohrožen. Ještě si to musím nechat projít hlavou ...
_____Tímto tedy neonky v Horácově akváriu (alespoň prozatím) skončily. Jsou to bezesporu jedny z nejkrásnějších a nejatraktivnějších hejnových ryb, ale moje touha po velmi spoře zarybněné nádrži (zaměřené spíše na rostliny) byla silnější ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    květen 2007  
     
  Pá, 2.2.2007  
 

Út, 1.5.2007  kongotetry - comeback
_____
Kongotetry jsou zpátky - dnes jsem je přelovil do čtyřstovky. Co si budeme povídat - 100cm dlouhé akvárium desperátů je jim prostě krátké a vzhledem k tomu, že od té doby, co krmím dvakrát denně sekají dobrotu, rozhodl jsem se, že jim dám ještě jednu šanci. Snad toho nebudu litovat. :o)

Pá, 11.5.2007  první změna nového layoutu
_____Vzhledem k tomu, že Ratajova emerzní Blyxa japonica to vzdala a kompletně shnila :o(, posunul jsem na její místo trs jávského mechu (Vesicularia dubyana). Místo něj jsem na pravou stranu nádrže vrátil (z akvária desperátů) Anubias barteri. To bylo něco pro pravý pár skalárů - hned se na něj vytřeli. :o)

St, 16.5.2007  akary - konec karantény
_____Dnes jsem (konečně) přelovil akary hnědé a ancistruse. Akvárium už měsíc funguje bez sebemenších problémů - skaláry se už třikrát vytřely a čichavci si velmi intenzivně imponují (doufám, že se mi to podaří vyfotit, jsou opravdu nádherní). 
_____Mimochodem, zjistil jsem, že co se lekavosti týče, mají se kongáči od akar ještě co učit. To jsou totiž pošuci non plus ultra. Při přelovování mi stačily dvě ryby (ze šesti) vyskočit z karanténní nádrže. Pak jsem si ještě (tradičně) zanadával při chytání ancíků a šup s nima do čtyřstovky.

Čt, 24.5.2007  pět týdnů po předělávce
_____
V pondělí jsem nafotil akvárium tak, jak vypadá pět týdnů po kompletní přestavbě. Z pochopitelných důvodů teď akvárium prochází krizí a já jen doufám, že se vše rychle srovná a usadí, řasa se ztratí a rostliny opět začnou prosperovat. Fotografii nádrže a podrobnější info máte zde. Kompletní fotogalerie je zde.
_____Mimochodem, s tou lekavostí akar to nebude tak horké, jak se zdálo. Poměrně rychle se ve společnosti dalších ryb otrkaly a jejich šílená plachost je ta tam. (Dřív stačilo projít kolem karanténní nádrže a všechny se okamžitě narvaly za a nad molitanový filtr). Zejména při krmení se hlásí o svá práva velmi odhodlaně a nebojácně. :o)

So, 26.5.2007  akary - noví šéfové? :o)
_____Nejenomže akary úplně ztratily veškerou plachost, ale dokonce si dovolujou i na skaláry (!) Dnes jsem na vlastnní oči viděl, jak maličká akara (mají s bídou tak 5-6cm) útočí na několikrát většího dospělého samce a ten před ní zmateně couvá a uhýbá! To jsou věci :o)

St, 30.5.2007  akvárium je bez řasy (!)
_____Je to tak ... Jen co na sebe člověk nabonzuje, že má problémy s řasou, tak se to spraví. :o) Rostliny jsou zase nádherně čisté. Skoro mám chuť nafotit poslední fotogalerii znovu. :o) Škoda jen, že nevím, jak k tomu došlo. Buď se akvárium po znovuzaložení srovnalo samo, nebo na tom má podíl některé z opatření, která jsem udělal (jenže které sakryš :o) :
_____1) odstavil jsem jednu osvětlovací rampu
_____2) vypnul jsem jeden z dvojice filtrů EHEIM 2217
_____3) začal jsem přidávat PMDD (3x týdně 10ml) 
_____4) začal jsem přidávat dusičnan draselný (3x týdně 10ml 1% roztoku)
_____5) vrátil jsem tam ampulárie (3ks) a ancistrusy (5ks)
Osobně považuji za nejrizikovější faktor přidání druhého vnějšího filtru. Jak jsem již psal, pokud se po jeho znovuzprovoznění vrátí problémy s řasou, zapojím oba Eheimy sériově (za sebou). První bude sloužit jako pasívní mechanický předfiltr (náplň písek, častější čištění), druhý bude hnací (náplň biomolitan a jemná filtrační vata, čištění tak 1-2x do roka). Ale to trochu předbíhám ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    červen 2007  
     
     
 

So, 9.6.2007  probírka
_____Dnes jsem to trochu protrhal. Nadbytečný materiál (Heteranthera, Limnophila, Ludwigia, Hygrophila a Limnobium), jsem tentokrát nehodil ampuláriím, ale vrazil jsem ho k desperátům. Když mi chtěj žrát rostliny, tak co bych jim je nedopřál. :o) 

Ne, 24.6.2007  a znovu do Moravského krasu
_____O víkendu jsme si udělali malý rodinný výlet na Moravu. Zkoukli jsme Macochu, punkevní jeskyně a spol. Malé Kačence se to moc líbilo. (Sice byla trochu zklamaná, že neviděla žádné čerty, ale jinak v poho. :o) Já jsem si také udělal drobnou radost - u přítele ze studií na mě (oproti minulému výletu na Moravu) čekaly nádherně vzrostlé exempláře Cryptocoryne affinis a jako prémie Ludwigia repens. Tato má ale (oproti té mojí) mnohem kratší listy a je čistě zelená. Aby v budoucnu nedocházelo ke zmatkům, pravděpodobně budu té staré říkat kultivar red a téhle nové kultivar green ...

St, 27.6.2007  když nejde Horác k truhláři, musí truhlář ...
_____V práci potřebujeme udělat pár kousků nábytku na míru. Dnes se na to přišel podívat truhlář. Samozřejmě jsem se hned přiživil a vrazil mu do ruky náčrty několika věciček, které potřebuju do bytu - včetně výztuhy psacího stolu, na kterém už pár měsíců čeká prázdné akvárko pro krevetky. Vypadá to, že ho přeci jen zařídím ještě letos :o) ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    červenec 2007  
     
     
 

So, 7.7.2007  klid (před bouří? :o)
_____Celkem nic se neděje, takže není co psát. Už jsem se párkrát rozhodoval, jestli dřív zprovozním druhý filtr nebo druhou rampu, ale nakonec z toho nic nebylo ... Jsem pěknej srabík :o) ... Jenomže akvárku se náramně daří, rostliny jsou krásné a zdravé, nikde žádná řasa ... do toho by šťoural jenom totální magor ... když už se podaří, že to funguje, nemělo by se na to radši sahat.

Út, 17.7.2007  Ludwigia palustris končí
_____Dnes jsem vyhodil poslední zbytky této kdysi tak krásné a velmi bujně rostoucí rostliny. Měl jsem je na zotavení v jedné z karanténních nádrží, kde mám připravené rostliny na založení krevetkária. Bohužel, ani tato změna prostředí jí nepomohla. Škoda. Měl jsem ji moc rád. První rok se jí krásně dařilo, rostla rychle, listy byly nádherně velké a tuhé, takže jsem si jí namnožil i do akvária desperátů. Kde jsou ty časy ... Po zhruba rok trvající stagnaci (kdy tvořila jen křehké, lámavé lodyhy s malými lístky) u mě dnes definitivně skončila. Škoda přeškoda.

Pá, 27.7.2007  Salvinia natans se zbláznila
_____Salvinia natans, drobná plovoucí rostlina, kterou mi v době jarní předělávky nádrže spolu s růžkatcem poslal kolega mch.sokolov ze Sokolova se dočista zbláznila. Doposud rostla jen velmi decentně a vzhledem k tomu, že mi už jednou odešla, moc šancí jsem jí nedával. Nyní ovšem dokáže (po předchozím zredukování na 1/5) za pouhý týden zcela zarůst hladinu nádrže (!)Nevím, co se děje, ale roste tak rychle, jako kdysi Limnobium spongia (to, co mám teď od Rataje, se také docela pěkně množí, ale nepukalce rozhodně konkurovat nemůže). Svůj podíl na tom patrně má to, že svítím jen jednou rampou (méně tepla?) a také jsem zvýšil odvětrávání krytu (detail co nejdříve vyfotím). Světlo jsem ale (kvůli řase) omezil už cca před dvěma měsíci, nepukalka se ovšem zbláznila až teď ...

Ne, 29.7.2007  další hokusy pokusy se světlem
_____Jak jsem se již zmínil, v souvislosti se znovuzaložením akvária mě trochu začala zlobit řasa. Jedno z opatření, které jsem udělal, bylo omezení světla - odstavil jsem jednu rampu. Kupodivu musím konstatovat, že akvárku se i při této nízké intenzitě  (2x58W, tj. 0,29 W/litr) krásně daří! Řasa zmizela a většina rostlin je naprosté pohodě. Trošku mě trápí jen nováčci Eustralis sp. a Alternathera cv. Splendida. Eustralis roste velmi pomalu a ztrácí spodní listy, Alternathera roste ještě pomaleji a tvoří jen malé, zakrnělé listy. Trvalo jí přes tři měsíce, než vykoukla zpoza Heteranthery.
_____Dnes jsem udělal toto: Rampu, která byla umístěna uprostřed akvária jsem posunul až dozadu (tj. nad obě tyto rostliny) a přidal jsem druhou rampu. Protože však nechci nějak výrazně zvyšovat celkovou intenzitu osvětlení, každá rampa bude svítit jen část dne: zadní od 10.00 do 18.00 (víc se mi líbí akvárium osvětlené jen přední rampou, ale touhle dobou jsem stejně v práci, takže to nevadí :o) a přední rampa od 14.00 do 22.00. Celkový čas osvětlení (12 hodin) se tedy nemění, obě rampy zároveň svítí jen 4 hodiny (od 14.00 do 18.00). Uvidíme, jestli posunutí rampy přímo nad zmíněné rostliny bude stačit.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    srpen 2007  
     
     
 

So, 4.8.2007  na nákupu
_____Dnes jsem si zajel do Trutnova a konečně jsem pořídil stativ. Ani nebyl moc drahej. Nevím, na co sem tak dlouho čekal :o( Samozřejmě jsem zašel i do ZOO centra. Koupil jsem moučné červy a síťku (nedávno mi ji zničil manželčin vymaštěnej kocour). Také už zase měli platydorase, ale vypadali jak po ozdravném pobytu v Dachau. Nerad bych si zatáhl domů nějaké střevní parazity, takže jsem si raději nechal zajít chuť.

Ne, 5.8.2007  konečně mám návod k foťáku
_____Tenhle foťák máme doma už tři roky. Ale teprve dnes mi moje drahá polovička v tom svém neuvěřitelném bordelu našla český návod k obsluze. Tak sláva ... Mám stativ, mám foťák, vím co umí (to jsem si dohledal na netu) a teď taky konečně budu vědět co a jak s ním. Tak snad ty fotky podle toho taky budou vypadat :o) ...

Pá, 10.8.2007  truhláři noch einmal
_____Tak dnes konečně dorazil truhlář ... Šlo v podstatě jen o pár prkýnek z lamina (výztuha, resp. třetí noha pod psací stůl, podložka pod krevetkárium a pár regálů do obýváku. K dodání do týdne. Vzhledem k tomu, že jsem na to čekal měsíc a půl, nechal mi to zadarmiko :o). Sám od sebe. Nedá se říct, že bych nebyl překvapenej. A spokojenej :o).

Ne, 12.8.2007  menší úpravy v akva
_____Je celkem pochopitelné, že k dvouletému výročí založení akvária chystám novou fotogalerii. Akvárium je vypulírované, rostliny protrhané a zkrácené a také došlo na několik menších změn:
_____
Mikrosoriu se daří až přespříliš, jeho listy jsou moc velké a já nemám to srdce je šmikat. Jenže takhle vysoká rostlina se do popředí nádrže nehodí ... Chvíli jsem vymejšlel, co s tím a pak jsem ho přesunul na pravou stranu nádrže místo Anubias barteri. Mikrosorium nahradil mnohem nižší Anubias coffeifolia.
_____Limnobium už se pomnožilo natolik, že jsem z hladiny odstranil nepukalku. Dát pryč rostlinu, které se daří, je škoda, ale dvě bujně rostoucí plovoučky, to už je moc. Limnobium vyhrálo, neb kromě toho, že se mnohem lépe reguluje jeho množství, dělá ještě v akváriu parádu svými kořeny. Nepukalka vlastně jenom stíní, nic víc.
_____Také se musím pochlubit s rostlinkou Eustralis sp. Při jejím (již druhém) zkracování si nešlo nevšimnout, že lodyhy přestaly ztrácet spodní listy (možná šlo jen o shazování posledních zbytků emerzních listů, které teď skončilo?). Ještě větší radost mi ovšem udělalo to, že většina lodyh se blízko vrcholu rozdvojila (!). Vypadá to, že pro krevetkárium budu mít materiálu dost a dost ...

Po, 13.8.2007  kongáči jdou do tření
_____Jen co skončily milostné hrátky čichavcům, vlítly na to kongotetry. Po příchodu z práce jsem se s kafíčkem uvelebil v horácokřesle, abych si zase jednou vychutnal  čisťounké a upravené akvárium a hned jsem zaregistroval imponování kongoteter. Vypadá to tak, že dvojice samců lítá bok po boku s roztaženými ploutvemi z jedné strany akvária na druhou. Zkrátka machrujou :o). Mezitím se ovšem jiní samci natřásají před samičkami (mimochodem, všechny jsou plné jiker - alespoň podle toho, jak mají velká a hranatá břicha). Ve společenské nádrži z toho asi nic nebude, ale člověku to samozřejmě udělá radost.

Čt, 16.8.2007  plevuňce se nedaří
_____Plevuňce Alternathera cv. Splendida se u mě vůbec nedaří. Lodyhy po čtyřech měsících dosáhly asi 30cm, listy jsou husté ale velmi malé - poloviční a menší (než mají být) a rostou jen na horních deseti centimetrech - spodní listy rostlina ztrácí (což je ovšem normální). Co mi ovšem normální nepřipadá, je křehkost rostliny. Už několikrát jsem našel na hladině plavat ulomený vršek rostliny. Že by následek skalářích rvaček? Dnes mi došla trpělivost a všechny rostliny jsem přesunul do karanténní nádrže k řízkům Eustralis sp. Snad se tam vzpamatují a zesílí.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    září 2007  
     
     
 

Pá, 28.9.2007  celkem nic nového
_____Tak nějak není o čem psát. Nic se neděje. V uplynulých několika týdnech jsem rozeslal pár balíčků limnobia (množí se zase jako za starých časů) a to je asi tak všechno. Jo, Echinodorus argentinensis konečně vytvořil dceřinnou rostlinku. Zajímavé je, že vznikla na květním stonku, který rostlina (ještě jako emerzní) vyhodila záhy po zasazení. Jestli dobře počítám, tak si dal na čas nějaké 4 měsíce. Moc nechybělo a málem jsem ho ustřihl.
_____Jinak minulý víkend jsem konečně začal dělat na krevetkáriu. Už před časem jsem sundal většinu černé tapety (imitující kryt akvária), čímž jsem získal cca o 10cm vyšší vodní sloupec. Teď konečně přišlo na řadu pozadí. Opět to vyhrál vnější  nátěr černým silikonovým lepidlem. Chvilku jsem koketoval s černou samolepící tapetou, ale nač experimentovat. Silikon  se dokonale osvědčil. Také jsem objednal menší filtřík, než jsem měl původně v plánu (viz zde). Osvětlovací kryt už mám také vymyšlený, jen ho nechat vyrobit :o) ...

Ne, 30.9.2007  znovu zprovozněn druhý filtr
_____Dnes jsem se pochlapil a zprovoznil druhý EHEIM 2217. Jak už jsem psal, bude-li to mít za následek zvýšenou tvorbu řasy nebo dokonce ruduchy, jsem připravený zapojit oba filtry do série.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    říjen 2007  
     
     
 

So, 6.10.2007  nový přírůstek
_____Kolega Mrakoplash mi přivezl svou poslední SAE, neb mu začala okusovat bety. Pevně doufám, že u mě toho nechá. Je dost pravděpodobné, že to dělá (stejně jako barbusky) jen z nudy. Moje SAE se honí jen mezi sebou a ostatních ryb si nevšímají. Do karantény jsem jí dal maličký bublifuk z desperátů, kam jsem nainstaloval bublifuky SERA - dvojramenný nastálo, jednoramenný dočasně (nechám ho tam jen zajet a pak půjde do krevetkária). foto

Ne, 7.10.2007  asi přijdu o akaru
_____Je to ta nejmenší. Podle všeho dostala pořádný výprask, patrně od nějaké skaláry. A nebo se jen lekla a o něco se majzla. Každopádně má hlubokou ránu na čele, je celá tmavá a vůbec nežere. Zkusil jsem ji odlovit do karantény, kam bych přidal dávku rašelinového extraktu, ale neuspěl jsem. Abych ji chytil, musel bych kompletně všechno vyndat z akvárka. Asi to nechám na přírodě.

Ne, 14.10.2007  všechno je jinak
_____Tak nakonec jsem nepřišel o akaru, ale o tu novou SAE. Ve středu vyskočila z mizerně zakryté karantény. :o( Škoda jí. Už to byl pěknej velkej kousek.
_____Jinak včera jsem celkem radikálně protrhal rostliny. Velkou radost mi dělá Eustralis sp. Větví se jako blázen. Z jedné lodyhy mám klidně i pět nových. Za chvíli nebudu vědět, co s ní. Něco chci dát do krevetkária, něco už je zamluvené. Co potom, to nevím. Vyhazovat ji určitě nebudu - je to moje nejkrásnější stonkovka. Navíc roste celkem pomalu, takže je i velmi nenáročná na údržbu. Echinodorus argentinensis jsem zbavil posledních tří emerzních listů. Jeho dceřinná rostlinka se má stále k světu. V podstatě se daří všem rostlinám - kromě Cladophory. Ta u mě vždycky jen přežívala. Momentálně mám poslední 4ks a už dlouho nevydržej. Ničej je skaláry (škubou z nich celé kusy, přestože to vždycky vyplivnou) a akary (ty je pro změnu pořád stěhujou po akva).
_____Rybou number one jsou teď čichavci. Proháněj dokonce i skaláry (!) Zase jsou krásně vybarvený a pořád si imponujou. Na pravé straně nádrže jsem ve spleti limnobia našel krásné pěnové hnízdo. Zuřivě ho hlídá jeden samec. Ale samička nikde. :o)

Po, 15.10.2007  budiž světlo !!!
_____Vzhledem k tomu, že tyhle šmejdy jeden za druhým odcházejí a již nejsou v záruce, objednal jsem u e-light komplet nové osvětlení (včetně náhradních a hlavně výkonnějších trubic) nad akvárium desperátů, nad obě karanténní nádrže a nad plánované krevetkárium. Do stojanu s akvárkem desperátů mám v plánu umístit další dvě nádrže (pro dopěstovávání rostlin a pro odchov živorodek - na krmení), takže jsem vzal světlo i pro ně. Celkem to koštovalo ňákejch 5 tisíc. Platba předem. Doufám, že to všechno klapne a že mi to opravdu pošlou :o) ...

Ne, 21.10.2007  krevetky jsou doma
_____Kolega mch.sokolov mi dnes kurýrem ČD poslal krevetky. Asi už mu došla trpělivost :o). Je fakt, že se s tím zařizováním krevetkária neskutečně loudám. Krevetky mám slíbené už dlouho, ale akvárium stále nikde. Poté, co mi bylo naznačeno, že na posílání poštou bude už brzy příliš velká zima, sfoukli jsme to prakticky ze dne na den (v sobotu dohodnuto, v neděli posláno). Na trutnovském nádraží jsem si je byl vyzvednout nadvakrát, neboť zásilka se cestou málem ztratila. Krevetky vše ve zdraví přežily, v krabici vystlané pěnovým polystyrenem klesla teplota během cca devítihodinové cesty  jen na 19˚C.
_____Přibližně 30 kousků Neocaridina denticulata var. Red Cherry jsem umístil do jedné z karanténních nádrží, ve které si momentálně dopěstovávám rostlinky (Alternathera cv. Splendida, Eustralis sp., Ludwigia repens). Společnost jim bude dělat asi 1cm velká ampulárka. V nádrži je dlouhodobě nainstalován elementkový bublifuk a topítko, takže přišly do starší, zajeté nádrže. Měly by tu v pohodě vydržet až do zařízení krevetkária. Co nejdřív pro ně spáchám samostatnou stránku.

Po, 29.10.2007  okružáci
_____Další kolega akvarista mi dnes donesl cca 30ks červených okružáků ... Snad toho nebudu litovat. :o))) ... Lidé bývají celkem nešťastní z jejich přemnožení, ale k němu prý dochází pouze tehdy, nalezne-li šnek v akvárku ideální životní podmínky - především dostatek potravy. Jinými slovy, k problémům dochází zejména při překrmování. (V tom případě se nemám čeho bát :o). Co se rostlin týče, likvidují údajně pouze zahnívající listy, zdravé nikoliv. Uvidíme. I pro ně samozřejmě chystám novou stránku. 

Út, 30.10.2007  nové světlo
_____Dnes dorazilo osvětlení objednané u e-light (viz 15.10.2007). Všechno je v pořádku a nerozbité - až na to, že mi poslali jen 5ks spojovcích kabelů (místo objednaných, vyfakturovaných a hlavně už zaplacených deseti). Okamžitě jsem tam volal, omluvili se a zbývajících pět káblíků ihned poslali. (Přišly v pátek). Fotky dodám.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    listopad 2007  
     
     
 

Po, 5.11.2007  rozsivky
_____
K dnešnímu dni jsem ukončil experiment se světlem (blíže viz 29.7.2007). Z dlouhodobého hlediska se bohužel menší množství světla neosvědčilo. Nakonec jsem si vykoledoval jen ošklivý povlak rozsivek na všech rostlinách. Během víkendu jsem akvárium důkladně odkalil a protrhal rostliny. Místo Anubias coffeifolia (čeká ho očista v Savu) jsem dal jávský mech. Celou akci jsem zakončil přeprogramováním hodin. Zadní rampa bude svítit od 10.00 do 21.00, přední od 11.00 do 22.00. Obě rampy (zároveň) budou tedy svítit celých deset (z celkových dvanácti) hodin. Také se musím umravnit co se hnojení týče. Zase jsem to poslední dobou flákal a téměř mi odešlo Limnobium.

Pá, 9.11.2007  návštěva
_____
Dnes nás opět poctili návštěvou Mrakoplash a isamik. Isamik si zařizuje velké akvárium a já mu slíbil nějakou tu zeleninu. Mrakoplash se jako obvykle stal poslem špatných zpráv - tentokrát objevil v akváriu desperátů mrtvého ancíka. On ty jobovky snad opravdu přivolává (!).  Vzhledem k tomu, že jsem dnes při poledním krmení našel ve čtyřstovce mrtvou akaru (už už jsem si myslel, že se z toho vylíže, ale nakonec to vzdala), nebyl tenhle den zrovna nějšťastnější. :o(

So, 17.11.2007  Limnobium o5 z5
_____Cca po dvou týdnech pořádného svícení  a (přiměřeného) hnojení jsou zase všechny rostliny čisté - bez rozsivek i bez řas. Limnobium už se zase zazelenalo a vypadá k světu. Stal se z něho dokonalý indikátor nedostatku živin. Jakmile jich má málo, začne okamžitě žloutnout a tvoří malé, zakrnělé listy.
_____
Ryby (vlastně jsem u toho načapal jen SAE :o) mi zničehož nic zničily květní stonek E. argentinensis. Úplně ho rozcupovaly na jednotlivá vlákna. Dceřinná rostlinka je celkem malá (cca 7cm), ale snad to rozchodí. Zatím ji nechám plavat na hladině a počkám, až pustí nějaký ten kořínek.

Ne, 18.11.2007  krevetkám se daří
_____Krevetky mi dělají samou radost. Po měsíci mohu konstatovat, že přibližně polovina samic nosí vajíčka. Kromě krevetkária, jehož založení je na spadnutí, si je asi namnožím do jakési "čistírny", neb jejich schopnost dokonale vypulírovat totálně zaprasený anubis je takřka neuvěřitelná. :o)

Út, 27.11.2007  návrat ztracené dcery
_____Dnes mi od Mrakoplashe přišel balíček a v něm Ludwigia palustris, kterou jsem ho kdysi podaroval. Zatímco mně postupně v akváriu uchřadla, u Mraka se jí vysloveně daří. Tak obrovské listy neměla ani v době své největší slávy (!) ... Nařízkoval jsem ji a šup s ní do akvárka. Uvidíme, co z toho bude ...

Čt, 29.11.2007  šneci
_____ad okružáci: Nejdřív jsem myslel, že jsem jimi pouze nakrmil akary, ale sem tam přece jen nějakého vidím (jak pilně maká). Ryby si jich  nevšímají. Přemnožení se (zatím) nekoná.
_____
ad ampulárie: Měchýřovky se po dlouhé době zase daly do množení - dnes jsem nalezl dva hrozny vajíček.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    prosinec 2007  
     
     
 

Út, 4.12.2007  to jsou věci :o)
_____
Tak jsem právě našel v provizorním krevetkáriu malé krevetky :o). Kouknu vlevo k ampulárkám a tam se to hemží zrovna vylíhlými minišnečky (jsem ty vajíčka objevil nějak pozdě :o).  Kouknu nahoru k desperátům a tam samice pravého páru klade jikry ... ale neklade je na list nebo na stěnu akvária ... klade je na samce (!) :o) ... Ty na něm samozřejmě nedrží a nedrží. Něco sezobne on, něco ona, něco SAE ... To jsou věci :o).

So, 8.12.2007  to jsou věci :o(
_____Tak nás opět navštívili Mrakoplash s isamikem (přivezli mi tři ancíky, další várku okružáků a další L. palustris). A jako obvykle, i dnes jsem po jejich návštěvě musel odepsat jednu rybu. :o( Všimli si totiž, že mi ve čtyřstovce plavou místo pěti jen čtyři SAE. Hledal jsem, pátral jsem (i za akvárkem), ale marně. Jedna je prostě fuč. Patrně vyskočila z nezakrytého akvária při údržbě (občas od toho na chvíli odejdu) a kocour pohotově zareagoval. Hajzl jeden nenažranej.

Po, 10.12.2007  kryt na krevetkárium
_____Dnes mi manželka vyzvedla u sklenáře nové (dvoudílné) krycí sklo nad krevetkárium a pár skel na osvětlovací kryt. Rozhodl jsem se totiž, že nad šestihranem bude velmi subtilní, nizoučký kryt ze skla (z vnějšku polepený černou tapetou, zevnitř zrcadlovou páskou.

Út, 11.12.2007  stěhování SAE
_____Dnes jsem přelovil všechny tři SAE z akvária desperátů zpět do čtyřstovky. Snad se jim zde bude dařit lépe a brzy své kolegyně z velkého akva dorostou. Jinak ... né že by bylo nějak zvlášť obtížné odlovit SAE, ... ale v hustě zarostlém akváriu je to zhola nemožné :o). Musel jsem  vyndat komplet všechny rostliny i kořeny  :o) ...

Čt, 13.12.2007  už to mám
_____Asi jsem přišel na to, proč jsou SAE z akvária desperátů skoro poloviční oproti těm z big akva. Ty od desperátů totiž nežerou Tetramin (!) Sice ho vezmou do huby, ale vzápětí ho zase vyflusnou ...  Nechápu ... Nikdy jsem si toho nevšiml, až teď ... Ty ze čtyřstovky ho baštěj jak divý.

So, 15.12.2007  vánoční nákupy
_____Dnes celá rodina vyrazila do Trutnova. (Nejvyšší čas koupit nějaký ten vánoční stromek). Zašli jsme i do nového obchoďáku Family Center, resp. do tamního zverimexu s bombastickým názvem SUPER ZOO. (Nějak jsem ovšem nepochopil, co je tak super na regálech plných psího a kočičího žrádla a několika poloprázdných nádržích, ve kterých plavou chcíplé ryby). Náladu mi trochu spravilo jen to, že jsem tam narazil na neritiny. Koupil jsem jen čtyři kousky ke krevetkám (vzal bych i víc, ale chtěl jsem jen pruhované a jen ty, co lezly po skle - abych měl jistotu, že kupuju živé). Jsou to celkem prckové, tak by mohli ňákej ten pátek vydržet.

St, 19.12.2007  vánoční úklid
_____Vánoční úklid se nevyhnul ani čtyřstovce. Teda, původně jsem neměl v plánu nic velkého, jen jsem chtěl trochu poklidit a poté nafotit aktuální stav. Nakonec z toho vzešel téměř generální úklid (popis viz zde :o) a z něho se posléze vyklubala menší předělávka. Pryč z akvárka šly komplet všechny kořeny, mikrosorium a H. polysperma (snad dočasně) a Limnophila sessiliflora (asi napořád). Také jsem zlikvidoval porost z dceřinných rostlinek Echinodorus cv. Ocellot. Blíže viz text pod aktuální fotkou.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
     
 

[ pokračovat rokem 2008 ]

 
     
     
     
 

   |   ÚVOD   |   MOJE AKVÁRKA   |   LITERATURA   |   ODKAZY   |   ČLÁNKY   |   ATLASY   |   PORADNA   |   KNIHA NÁVŠTĚV   |   RŮZNÉ   |   NOVINKY   |  

30
 

   |   MAPA STRÁNEK   |   O WEBU   |   HOME   |   poslední aktualizace (této konkrétní stránky) : 16.11.2021   |  

30
  1052/20 + 2x24 20 
    50