z

         

    30
              20
      Horácovo akvárium       60
     

                 aneb historie a současnost všelikého mého pinožení se v akvaristice

    20
                    |   MAPA STRÁNEK   |   O WEBU   |   HOME   |         30
              20
     

                                    © 2004-3004  Jiří Horáček

      30
             

30

                 

   |   ÚVOD   |   MOJE AKVÁRKA   |   LITERATURA   |   ODKAZY   |   ČLÁNKY   |   ATLASY   |   PORADNA   |   KNIHA NÁVŠTĚV   |   RŮZNÉ   |   NOVINKY   |  

                 
24 40 40 546 114 232 40 40 24
     
 

moje první akvárium (čtyřstovka)

 
     
     
     
 

  |  akvárium  |  technika  |  chemie  |  údržba  |  krmení  |  problémy  |  dekorace  |  rostliny  |  ryby  |  deník  |  účetní kniha  |  fotogalerie  | 

 
     
     
     
 

  |  2004  |  2005  |  2006  |  2007  |  2008  |  2009  |  2010  |  [ poslední záznam ]

 
 

deník - rok 2008

 
     
24 1052/20 24
    leden 2008  
     
 

1052 + 2x24 /20

 
 

Út, 8.1.2008  další šneci
_____
Dnes mi od Sokola přišlo 15ks piskořek. Tři jsem dal do krevetkária a zbytek do čtyřstovky.  Ještě nedávno nebyl ve velkém akvárku ani jeden šnek a teď tam řádí cca 30 okružáků, 12 piskořek, 5 ampulárií a 3 neritiny. Celkem slušná sbírka měkkýšů ... :o)

Ne, 13.1.2008  předělávka předělávky
_____
Víkend jsem strávil předělávkou vánoční předělávky. :o) Jak už jsem psal, vánoční změna layoutu vlastně nebyla plánovaná, až příliš jsem improvizoval a s konečným stavem jsem nebyl zrovna moc spokojený. Teď už je to přece jenom (o trochu) lepší. Jakmile dorostou stonkovky, nafotím aktuální fotogalerii.

Út, 15.1.2008  krize se SAE
_____
Všechny tři SAE, které jsem zhruba před měsícem přelovil z akvária desperátů do čtyřstovky, jsou kaput. Dnes jsem našel poslední z nich, brutálně dobitou, jak chcípe u dna nádrže. I ty dvě předchozí byly pěkně zrychtované. Měl jsem je nechat ve stopadesátce ... Byly by mrňavé, ale živé. Sakra práce. Kterej zmetek má tohle na svědomí? Skaláry? Ty jsou na to podle mě moc pomalé.  Nebo snad jejich (mnohem větší) sestřičky? Jenže SAE se prý mezi sebou jen pošťuchujou, neubližujou si. Má vůbec smysl pořídit si nové = mladé = malé SAE? Neskončí stejně?

Po, 28.1.2008  limnobium zešílelo
_____
Nechápu. Není to tak dlouho, co jsem ho (málem) opět likvidoval. Nějak jsem flákal hnojení a z limnobia zbylo jen několik neduživých, nažloutlých a zakrslých rostlinek. Nadal jsem si do línejch lemplů, nasadil PMDD a dusičnan a vše se rychle spravilo. To bylo radosti na Starém Bělidle !!! Limnobium jakožto rychlerostoucí rostlinka prostě potřebuje dostatek živin. A pokud je nemá, okamžitě na to reaguje. Je to jasné, jako facka ... Akorát že teď už zase (celkem dlouho) nehnojím a limnobium roste jako šílené. Týden co týden vyhodím do popelnice 3/4 rostlinek (je to škoda, ale už nevím, co s ním) a z  ponechané čtvrtiny je do týdne zase koberec pokrývající celou hladinu akvária. Nechápu. :o)

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    únor 2008  
     
     
 

Út, 12.2.2008  další várka šneků
_____
Dnes mi (opět) od Sokola přišlo cca 260 okružáků a několik piskořek. (Nepočítal jsem je já, nýbrž jeho pilný synek. :o) Zatím jsou maličcí, takže uvažuju o tom, že je nechám dorůst mimo čtyřstovku, jinak s nima jen nakrmím akary.

Pá, 15.2.2008  další krize, tentokrát s perleťákama
_____
K dnešnímu dni už mám jen dva čichavce perleťové (Trichogaster leeri). Ještě nedávno jsem jich měl šest, ale během posledních cca deseti dní mi čtyři umřeli. :o( Ostatní ryby jsou v pořádku. Vesele plavou, žerou a dováděj. Skaláry se dokonce vytíraj (stalo se mi, že jsem koukal na vytírající se skaláry a nad nimi jsem uviděl dodělávajícího čichavce). Takže žádná zavlečená nákaza (jak taky?) nebo otrava vody nebo tak něco. Nic, co by se týkalo celého akvária, resp. všech ryb. Jenom čichavci. A čím se liší čichavci od ostatních ryb? Mají labyrint. A co se může stát s labyrintem? Může prochladnout. A může na to labyrintka umřít? Může. A co jsem já? Debil. A proč? Protože jsem poslední dobou (v přetopeném obýváku) vypínal topení. A nechával jsem ho vypnuté i přes noc. Ano, můžu si za to sám ... Lidská blbost je nekonečná ...

Po, 18.2.2008  velké focení
_____
Dnes jsem nafotil většinu fotek (včetně té hlavní) do nové fotogalerie. Poněkud neskromně musím přiznat, že akvárium v této podobě se mi opravdu líbí - nejvíc v celé jeho dosavadní historii. A zároveň se obávám toho, zda-li jsem vůbec schopen zplodit něco ještě lepšího. (Moc tomu nevěřím). Což ovšem znamená, že teď už to bude jenom horší. :o) ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    březen 2008  
     
     
 

Ne, 2.3.2008  akvárium desperátů zrušeno
_____
Z důvodů, které jsem rozebral zde, jsem dnes zrušil akvárko desperátů a předělal ho na pěstírnu rostlin. Nejdřív jsem vyndal rostliny a kořeny a poté jsem přelovil všechny ryby (2 páry skalár, 2 platydorase, gibouše a thorakáta) do čtyřstovky. Pak přišlo na řadu důkladné odkalení dna a výměna cca 75% vody. Pochopitelně jsem demontoval externí filtr Eheim 2217 (v akváriu bez ryb dokonalá zbytečnost :o). V akváriu jsem nechal jen elementkový bublifuk a topítko. Celou akci jsem zakončil tím, že jsem nádrž osadil rostlinami, doposavad roztahanými po celém bytě v lavórech nejrůznějších velikostí. Hotovo. Akvárium (desperátů) je mrtvé. Ať žije akvárium - pěstírna.

St, 5.3.2008  generální úklid
_____Thorakát je thorakát. :o) ... A ten když sebou mrskne ... tak lítá (krásně usazený) bordel na všechny strany. Vydržel jsem se na to koukat jen chvíli a hned v pondělí jsem zahájil generální úklid akva. Kromě porostu valisnerie a čtyř velkých echinodorů šlo všechno ven. Poté přišlo na řadu důkladné odkalení, zkrácení stonkovek a protrhání echinodorů.
_____Vzhledem  k tomu, že se mi pod oba trsy jávského mechu začali podhrabávat gibouš s thorakátem (jak jinak :o), připevnil jsem je silonovým vlascem na kořeny. Počítám, že mech kořeny časem dokonale poroste a zakryje.
_____
Eustralis sp. už má zase krizi, která se projevuje tvorbou křehoučkých, lámavých lodyh, zařasením a následnou likvidací zejména spodních pater listů (což mají na svědomí patrně okružáci). Zhruba polovinu (relativně zachovaných) lodyh jsem po zkrácení vrátil do akvária, z poškozených lodyh jsem zachránil vrcholové řízky a šup s nimi do nově zařízené pěstírny. Podobně jsem naložil i s mokřankou (H.polysperma), kterou mi začaly ničit ryby - polovinu lodyh jsem šoupnul do stopadesátky.

Čt, 6.3.2008  rozšíření jídelníčku
_____
Abych omezil ničení rostlin na minimum, začal jsem (ještě výrazněji, než doposud) přikrmovat býložravé ryby. Konkrétně řečeno, v pondělí jsem do akvárka vhodil půlku syrové brambory a čtvrtku rajčete (zbaveného tekutého vnitřku a semínek) Po třech dnech zůstala z obou jen šlupka. :o) Nové papáníčko šmakuje zejména ampuláriím (ty si oblíbily především brambor), ale zahlédl jsem na něm i gibouše a ancíky. Výhodou brambory je, že se ve vodě vůbec nekazí (na rozdíl od okurky, z které je po 48 hodinách blemcavá hmota).

So, 15.3.2008  zašmodrchaná histórie
_____
Dnes nás opět navštívili Mrakoplash s Isamikem. Mrak mi přivezl dva maličké čichavce perleťové (2 a 3cm). Jsou to potomci mých (již mrtvých) čichavců. (Tedy, pokud nejsou jejich rodiči jediný samec a samice, kteří mi zbyli). A jak se to vlastně přihodilo? Tož to bylo tak : Když mi tito pánové v prosinci loňského roku přivezli 3 ancíky, dal jsem je do karantény. A protože jsem neměl volné akvárko, použil jsem třicetilitrovou plastovou krabici s topítkem a zajetým bublifukem. Hodil jsem je tam společně s několika starými listy echinodoru a na hladinu jsem frknul trochu limnobia ze čtyřstovky. Asi po měsíci mi onemocněl thorakát. Ancíky jsem tedy přelovil k desperátům a thorákáta z desperátů do karantény. Při těchto přesunech jsem ovšem v karanténní krabici objevil cca 20 miniaturních rybiček, ne větších než 1cm. Ihned jsem je přelovil do nedávno zařízeného krevetkária, v domnění, že se jedná o malé ancíky (co jiného by se taky mohlo narodit v krabici se třemi ancíky, že :o). Jenže po bližším průzkumu bylo jasné, že ancíci to nejsou. A tak jsme s Mrakem dospěli k názoru, že mi patrně společně s ancíky dovezl i pěnové hnízdo s jikrami bojovnic. Neměl jsem v úmyslu je vypiplávat, takže si je někdy kolem vánoc odvezl domů. A rybičky rostly a rostly a rostly ... až bylo nakonec jasné, že to nejsou ani ancíci, ani betty, ale perleťáci. :o) Jenže Mrak žádné nechová, takže to pěnové hnízdo se k ancíkům nedostalo od Mraka na listech echinodoru, ale z mé čtyřstovky na mém limnobiu. Teda kdo tuhle ptákovinu vymyslel :o) ...

So, 29.3.2008  zatím to funguje
_____Musím říct, že čtyřstovka je po přelovení "desperátů" celkem v pohodě (alespoň zatím :o). Skaláry se skutečně ve větším počtu (dohromady jich je v akva 9ks) řežou o něco míň, než když byly ve dvou nádržích. Teda, pošťuchujou se pořád, ale zdaleka ne s takovou intenzitou, jako dřív ... Gibouš i platydorasové žijí i nadále v dokonalém utajení. (Gibouše jsem za celý měsíc nachytal u předního skla jen jednou jedinkrát, ale než jsem doběhl pro foťák, vzal roha :o). Rostliny mi zatím neničí. Možná i díky tomu, že každý týden vhodím do akvárka velkou rozkrojenou bramboru (půlku do levého rohu a půlku do pravého rohu).
_____
Jo, abych nezapomněl ... jeden pár skalár z desperátů se minulý týden vytřel na bublifuk, připevněný na levou filtrační komoru. (Což je celkem drzost, páč levá strana nádrže patří odjakživa nejdominantnějšímu páru. Ty asi čuměli na drát :o) ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    duben 2008  
     
     
 

So, 5.4.2008  akary - návrat k plachosti?
_____Tak aby nebylo všechno tak dokonalé a ideální ... Připadá mi, že po přelovení všech ryb do čtyřstovky se akarám vrátila nervozita a plachost. Asi jim nevyhovuje to velké množství skalár a jejich neustálé potyčky. Na radu jednoho chovatele začínám pomalu, ale jistě uvažovat o (definitivní) redukci skalár. Na 400 litrů mi doporučil pouze 2 páry.

Út, 8.4.2008  sladké vítězství! :o)
_____Včera se mi konečně podařilo vyfotit gibouše. Nachytal jsem ho na bramboru. Haleluja! :o)

Pá,11.4.2008  kdo chce moje ryby?
_____Dnes jsem si při poledním krmení všiml pěkně zrasovaných listů E.argentinensis a E.cv.Ocellot green. Už mě ty ryby vážně štvou! Co že jsem to psal před týdnem? Že půjde pryč několik skalár? Prdlajs! Všechno vyhodím! Udělám z toho krevetkárium a basta! Šmitec! Finíto !!! Mrchy jedny nenažraný. Nevděčný. Zákeřný.

So, 12.4.2008  machr ve čtyřstovce
_____Dnes už jsem to nevydržel a většího z čichavců jsem z karantény přelovil do čtyřstovky. Všiml jsem si totiž, že svého menšího (nyní již dvakrát menšího) brášku velmi krutě terorizuje a prakticky ho nenechá nažrat. Tak když chce machrovat, tak  to zkusí třeba na skaláry. Hrdina ...
_____Z "pěstírny" jsem vyhodil poslední nedomrlé, polochcíplé (a od okružáků pěkně ožrané) zbytky Alternathera cv. Splendida. S touhle nádhernou rostlinkou mi to teda ani trochu nevyšlo :o( ... Nedařilo se jí od samého začátku.

Ne, 20.4.2008  ancíci maj šmitec
_____Během dnešního čištění a protrhávání čtyřstovky jsem E.argentinensis připravil o dobrou třetinu silně prožraných listů. Nepochybně byl někým vybrán k naprosté a úplné likvidaci. A dost. Využil jsem toho, že v akvárku bylo minimum rostlin a oba ancíky (jakožto nejpravděpodobnější pachatele) jsem bleskurychle přelovil do karanténní nádrže s miničichavcem. Co s nima dál, to nevím. Že bych obnovil akvárium desperátů? Do toho se mi teda moc nechce.

So, 26.4.2008  výlet do Trutnova
_____Tak jsem si zase jednou vyjel do Trutnova. V ZOO-centru jsem si konečně objednal další dvě nádrže do stojanu v pracovně (krycí skla se mi doma válejí už od listopadu :o). Neméně důležité je to, že jim tam za týden můžu přivézt gibouše a skaláry. Ano, čtete dobře. Redukce ryb ve čtyřstovce pokračuje. A jsem rozhodnutý jít ještě dál. Nechte se překvapit.
_____
Taky jsem trochu nakupoval - nemohl jsem si nevšimnout nové várky kořenů ... a dva nejkrásnější jsem samozřejmě zabavil.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    květen 2008  
     
  So, 3.5.2008  
 

So, 3.5.2008  výlet do Trutnova II
_____Tak už to mám za sebou. Z akvárka jsem vytahal většinu stonkovek a pak jsem celkem jednoduše a rychle odlovil gibouše a tři skaláry (vdovce a jeden pár z akvárka desperátů) a odvezl jsem je do trutnovského ZOO centra. K přepravě jsem použil velký plastový kýbl, do kterého jsem dal (nový :o) pytel na odpadky a napustil vodou z akvária. Po "zagumičkování" pytle jsem získal dostatečně prostorný a relativně bezpečný "přepravní box", který by v autě neměl nadělat žádný bordel. (Což se potvrdilo).
_____V ZOO centru už na mě čekaly objednané nádržky. Akvárium 40x30x30cm ze šestky skla koštovalo 400,-Kč. (Vzal jsem dvě). A přikoupil jsem další tři kořeny. :o) (Buď je měli posledně někde schované, nebo je to nové zboží. Takového krásného dřeva bych si rozhodně všiml a samozřejmě okamžitě koupil).
_____
A ještě něco. Musel jsem pořídit novou kostku bioakvacitu. Z gibouše je (resp. bylo :o) tolik bordelu, že se mi (vůbec poprvé) ucpal filtr v odkalovacím kanystru. Při čištění jsem zjistil, že bioakvacit dost ztratil na pružnosti a už přestává držet tvar. To  samozřejmě také podstatný vliv na snížení průtoku.

Ne, 4.5.2008  nový přírustek
_____Dnes mi otec přivezl krásnou velkou samičku potápníka vroubeného (Dytiscus marginalis). Připletla se mu do síťky, když lovil blechy. Prvního potápníka (shodou okolností to byl sameček stejného druhu) jsem od něho dostal jako dvanáctiletý kluk. Takže přesně před pětadvaceti lety. To to letí, to to letí :o) ... Nakonec mám tedy jak krevety, tak potápníka. Tak teď už to studenovodní "obludárium" asi opravdu pořídím. :o) ... Akvárečko už by na to bylo :o) ...

So, 17.5.2008  výlet do Trutnova III
_____Dnes jsem si zajel do Trutnova vyzvednout objednané černé silikonové lepidlo (na pozadí nových akvárek). Samozřejmě jsem se stavil v ZOO centru, abych se podíval, jak se daří mým bejvalkám. Ale už byly pryč. Gibouš i skaláry. Za ty skaláry jsem rád dvojnásob - všechny, kterých jsem se zbavil, měly divně pokroucenou hřbetní ploutev. Bál jsem se, že je nikdo nebude chtít a že je nakonec hoděj tý kajmance supí, nebo co jim to tam plave ... Tak jsem alespoň koupil další tři nádherné kořeny (kde se tam furt berou, sakra?) a mazal jsem domů na oběd :o) ...

Ne, 25.5.2008  kterak vnější filtr k výbuchu přivésti
_____Cože? Nevěříte? Myslíte si, že filtr nemůže vybouchnout? Ale může. Stačí, když je člověk vyjímečně blbej a ještě k tomu línej jako to prase. Já oba tyto kvalifikační předpoklady splňuji vrchovatě, takže se mi to taky povedlo. Vzpomínáte, jak jsem v březnu předělal akvárko desperátů na pěstírnu rostlin? Vnější filtr Eheim 2217 se stal samozřejmě zbytečným, tak jsem uzavřel dvojkohouty, odpojil ho ... a postavil do chodby - s tím, že až bude čas, vyčistím ho a schovám do foroty ... Jenže čas furt nebyl a nebyl ... a když byl, tak se zase jednomu nechtělo ...
_____Včera v noci se ozvala rána ... pomyslel jsem si něco o debilních kočkách (které zase něco shodily) a chrápal jsem dál ... ráno jsem u filtru našel kaluž vody a po podlaze rozházené kovové svorky, které drží pohromadě filtrační hlavu a vlastní nádobu filtru. Byly vyrvané z pantů ... Zkrátka, tak dlouho jsem to čištění odkládal, až obsah filtru vyhnil ... Kdybych alespoň otevřel kohout na výtlačné straně ... ale to ne ... já z toho udělal časovanou bombu. Naneštěstí, tlak hnilobného plynu nerozpojil hadice ani nevyrazil dvojkohouty, ale urval filtrační hlavu ... Co k tomu dodat.

St, 28.5.2008  odešla mi rampa
_____Odedneška mi nad čtyřstovkou svítí jenom jedna rampa. Přední (dosud neopravovaná) odešla. A už není v záruce. Kde mi ji kdo spraví, to teda nevím. Na Moravu (do Faraa) s ní rozhodně nepojedu. Ani do Prahy (koupil jsem ji skrze Migu) se mi v těhle vedrech nechce. Že bych zkusil Hradec Králové? Firma Cichlids-Zídek dodává do svých akvarijních kompletů podobné, ne-li stejné rampy. Budu to muset osondovat ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    červen 2008  
     
     
 

Út, 3.6.2008  akary - co se děje?
_____S akarama je zle. Leží u dna, pokládají se na bok, vypadají jako v posledním tažení. Nežerou, jsou apatické, nechají se chytit do ruky (!). Nikdy jsem se s ničím takovým nesetkal. Nevím oč jde ani jak to léčit. Ostaní ryby jsou v pohodě. Tu nejhorší jsem odlovil do karantény a přidal rašelinový výluh. Po týdnu vypadá o něco lepší ... snad. Těžko říct.

Pá, 6.6.2008  akvárium desperátů - comeback
_____Dnes jsem se definitivně rozhodl pro znovuobnovení desperátů. Je to sice jak u blbejch (jednu chvíli to ruším, po pár měsících zase obnovuju), ale nic chytřejšího mě nenapadá. Mám určitou představu, kam chci akvárko směřovat a se stávající rybí osádkou to bohužel nepůjde. Ancíky už jsem vyhodil (poslední kapkou bylo zdecimování E. argentinensis), teď mě zase pekelně naštvali kongáči - tentokrát jim pro změnu zachutnala Hygrophila polysperma a skoro všechnu mi ji sežrali. Sakra! Dostali druhou šanci a nevážej si toho. Takže tentokrát to maj na doživotí. Soráč, dámy a pánové, ale moje rostlinky zkrátka nejsou určeny ke konzumaci ... Místo stopadesátky holt budu k dopěstovávání rostlin používat nedávno pořízené nádržky. Snad to bude stačit.
_____Jinak, co se ryb týče, představoval bych si to asi nějak takhle:
_____desperáti : skaláry (1 pár), kongotetry (9ks), ancistrus (2ks), thorakát (1ks) (ale asi mu dokoupím dva kámoše), platydoras (1ks)
_____čtyřstovka : skaláry (2 páry), akary (5ks), čichavci (4ks + 6 dokoupit), SAE (3ks), platydoras (1ks)
_____Uvažuju o tom, že kongáče ve čtyřstovce nahradí tetry červenoústé (Hemigrammus rhodostomus). Čtu na ně samou chválu. Prý se krásně drží v hejnu (ne jako neonky) a hlavně - neničí rostliny (jako kongotetry). Uvidíme. Ještě si to nechám projít hlavou.

So, 14.6.2008  nové ryby
_____Jak jsem napsal, tak jsem udělal. Dnes jsem v Trutnově u p. Mytisky koupil dalších 6 čichavců perleťových (celkem jich tedy mám deset) a dva miniaturní thorakáty. Dali jsme řeč i o akarách hnědých (jednak je mám od něj, jednak je sám kdysi množil). Bohužel, nedokázal mi poradit, takovéto chování u nich nezná. Jako karanténu pro nové ryby jsem použil jedno z nových akvárek.

Út, 17.6.2008  nové věci :o)
_____Dnes mi přišla zásilka z internetového obchodu akvarista.cz. Objednal jsem si nové sponky (ke spojení čerpací hlavy a nádoby filtru). Řeknu vám, docela se mi ulevilo,  páč celý ten óbrpšouk "zapomenutého" filtru mě nakonec přišel na pouhých osm pětek. Původně jsem totiž myslel, že budu muset pořídit novou nádobu filtru, naštěstí to odnesly právě jen ty zmíněné sponky.
_____Dále jsem pořídil kovové držáky reflektorů (ty původní, umělohmotné, se připékají k zářivkám a navíc časem ztrácí pružnost - jeden se mi dokonce zlomil, když jsem před pár dny sundával reflektory z nefunkční rampy.
_____V souvislosti s nákupem nových ryb (další možná budou následovat) jsem pořídil eSHa EXIT a eSHa 2000. Všichni to chválej, tak proč to nemít doma. Pro jistotu. Čert nikdy nespí.
_____Poslední položkou na faktuře byla kniha Akvárium doma, ale tu v knize účtů nehledejte. Tu mi dá nějaká dobrá duše ... no,  narozky i svátek už jsem měl ... takže až k vánocům :o) ... Šak já si počkám ... já su člověk trpělivý :o) ...
_____Tak ... to by byl balík od akvarista.cz. Ale to není všechno ... Manželka dnes jela do Hradce Králové a tak jsem toho hnedle zneužil :o). Jak  jsem psal, v HK sídlí firma Cichlids-Zídek. A jak jsem se dozvěděl od pana Zídka, skutečně montují do svých krytů rampy od Faraa. A jsou ochotni mi tu moji opravit. Takže hurá ... Mimochodem, u rampy neodešla elektronika, ale "jenom" zářivka. Ta se ovšem těsně před "smrtí" zahřála natolik, že při tom natavila vodotěsnou patici. Rozhodl jsem se, že nebudu nic riskovat a nechám ji vyměnit. Na další vodotěsnou rampu, ve které šplouchá voda, už nemám náladu.
_____Situace, kdy mi zkolabuje jedna rampa a já se musím modlit, aby se něco nestalo i s tou druhou a akvárko nezůstalo komplet bez světla, se mi ani trochu nelíbí. Tak jsem si nechal vyrobit ještě jednu (náhradní) rampu. Jsem blázen? Tak ať. (to vím i bez vás :o).
_____Jo ... abych nezapomněl ... když už byla žena v tom Hradci ... tak jsem si samolitr nechal koupit i nové zářivky. Dneska zkrátka byla (vyjímečně) užitečná. :o))) ... Zůstávám věrný osvědčené kvalitě za nízkou cenu - Osram Lumilux 58W, T8, 150cm, 840 (2ks). Odstín 860 bohužel neměli. Tak snad příště.

Pá, 27.6.2008  znovuzaložení desperátů aneb kulový blesk II
_____Za poslední tři dny jsem si akvárek užil opravdu vrchovatě. Cílem bylo založit akvárium desperátů, odjet na dovolenou a po návratu přelovit ryby. Leč vše dopadlo úplně jinak. Následuje stručný nástin celé akce. (Musel jsem si dokonce udělat plánek "co dřív a co potom" - původně toho bylo víc, ale všechno jsem nestihl) :

_____1) všechny rostliny ze stopadesátky šly do připravených plastových krabic
_____2) pomocí čajového sítka jsem z toho samého akva odlovil cca 120ks krevet a umístil je (provizorně) do nové třicítky.
__________(Vodu i filtřík /elementkový bublifuk/ jsem vzal taktéž ze stopadesátky).
_____3) do vyčištěné a protrhané čtyřstovky jsem umístil část rostlin odebraných ze zrušené pěstírny
_____4) důkladně jsem odkalil stopadesátku (nevěřili byste, co dokáže nadělat "pár" krevet za pár měsíců :o)
_____5) do dna jsem opět nainstaloval sací koš filtru Eheim 2217 (vlastní filtr bude připojen později)
_____6) nainstaloval jsem bublifuk SERA L300, který jsem sebral ze čtyřstovky (comeback :o), dále topítko a teploměr
_____7) napustil jsem stopadesátku a osadil mikrosoriem, jávským mechem a anubisy, přidal jsem TORBEN
_____8) do takto čersvě zařízeného akvárka jsem prakticky okamžitě přelovil prostřední pár skalár ze čtyřstovky
__________(zrovna mi totiž při rvačce s levým párem urvali vršek Eustralis sp., parchanti)
_____9) na pojídání zbytků na dně jsem jim tam přidal páreček ancistrusů, doposud izolovaných v jedné ze třicítek
__________(byli tam spolu se zdravou/nemocnou akarou (která mimochodem vypadá O.K., takže jsem ji vrátil do čtyřstovky))
____10) do uvolněné třicítky jsem dal další rostliny ze zrušené pěstírny a POTÁPNÍKA (konečně má pořádnej bejvák :o)
____11) poučil jsem manželku co a jak má krmit
____12) s divným pocitem u žaludku jsem odjel na dovolenou (špatně načasováno - ty ryby tam neměly přijít tak brzo.)


 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    červenec 2008  
     
     
 

Pá, 4.7.2008  asi se mi vytřeli ancíci
_____Že se mi v čerstvé a poněkud chladnější vodě (22ºC) akvária desperátů vytřely skaláry, to mně už dneska přide skoro jako samozřejmost. Jenže oni na to (pravděpodobně) vlítli i ancíci :o) ... podrobnosti v deníku desperátů.

So, 5.7.2008  sedm akvárek
_____Takže abych to shrnul: kromě čtyřstovky v obýváku a krevetkária na psacím stole mám teď v pracovně stojan s akvárkem desperátů a se čtyřma třicítkama. V levé horní třicítce je potápník (do budoucna: studenovodní akvárko s dalšíma podobnejma potvorama). V pravé horní je mé první (provizorní) krevetkárium (do budoucna: krevetkárium v japonském stylu). Levá dolní třicítka slouží jako karanténa pro čichavce a thorakáty (do budoucna: pěstírna rostlin, odchov gupek - pro skaláry). A na konec pravá dolní třicítka. Tam je těch 120 krevet odlovených ze stopadesátky (do budoucna: taktéž pěstírna rostlin a odchovna gupek). Sedm akvárek. Asi sem se dočista zbláznil. :o)

So, 12.7.2008  infekční vodnatelnost?
_____Dnes jsem odlovil a usmrtil jednu SAE. Už delší dobu měla výrazně zvětšené břicho - asi jako kdyby (naráz) slupla dvě dospělé neonky. Ale jinak byla naprosto v pořádku. Honila se s ostatníma, žrala ... zkrátka všechno O.K. - až na to maxibřicho. Přesvědčil jsem sám sebe, že se nejspíš jedná o zatvrdlé jikry. Jenže teď, cca po půl roce, se její stav prudce zhoršil. Břicho se zvětšilo natolik, až jí odstávaly šupiny. Když jsem to zjistil, raději jsem na nic nečekal a ukončil to. Než půjdu spát, ještě se pomodlím, aby to nebyla infekční vodnatelnost.

Po, 14.7.2008  světlo v nedohlednu
_____Tak jsem po měsíci brnknul panu Zídkovi, abych zjistil, jak to vypadá s těma mýma rampama. Ze záznamníku jsem se dozvěděl, že do konce července mají firemní dovolenou. Sakra práce, ... taky mi to mohli říct předem ... Už teď jsem měsíc a půl bez světla a bude to ještě horší. Akvárko vypadá strašně, všechno pokryl hnědavý povlak rozsivek. Alespoň myslím, že to jsou rozsivky. (Brzy budu mít jistotu, páč jsem se naštval a objednal mikroskop). Nejhůř jsou na tom echinodory, stonkovky jsou díky rychlejšímu růstu relativně čisté.

So, 19.7.2008  redukce ryb ve čtyřstovce dokončena
_____Tak s těma ancíkma to byl zřejmě falešný poplach. Samec si prostě jen vybagroval bunkr pod filtrem a jakmile se přiblížím k akvárku, hned se do něj schová, ale to je asi tak všechno. Kdyby se vytřeli, plůdek už by se dávno rozplaval. Teď už mám jistotu, že k ničemu nedošlo, takže jsem se rozhodl dokončit redukci ryb ve čtyřstovce. Lovit ryby v zarostlé nádrži by byla šílenost, takže jsem to spojil s odkalením nádrže a zkracováním rostlin. Kromě echinodorů a valisnerie šlo všechno pryč. Poté jsem přelovil kongáče, oba platydorase a thorakáta do desperátů. Ve čtyřstovce zbylo toto: dva páry skalár, akary (5ks), čichavci (4ks) a SAE (2ks). Čichavce jsem vzápětí doplnil na deset kusů - zároveň jsem totiž ukončil karanténu šesti čichavcům a dvěma maličkým thorakátům (ty šli k desperátům).

_____Veškeré dosavadní změny v množství a složení rybí osádky měly jediný cíl - a tím je prosperující, (téměř) "bezúdržbová" nádrž. Dosáhnout bych toho chtěl těmito prostředky:

_____1) přiměřené množství ryb (momentálně mám cca 20 ryb ve 400 litrech. Holanďan to stále ještě není, nicméně pořád se
                jedná o luxus, v českých zemích téměř nevídaný)
_____2) ryby, které nepoškozují rostliny (proto šel pryč ancistrus a kongotetry)
_____3) ryby, které nadměrně neznečisťují nádrž (proto šel pryč gibbiceps, thorakát a platydorasové)
_____4) rostliny s přiměřeně rychlým růstem (tj. takové, které nevyžadují každotýdenní zástřih)

_____Jinými slovy, jsem lenoch. Nechce se mi každou chvíli odkalovat akvárium a zkracovat rostliny. Chci si akvárium užívat a relaxovat u něj. A tohle je podle mě cesta. Rozumné množství ryb (téměř na úrovni holandského akvária) znamená pro akva jen malou biologickou zátěž, vyžadující jen minimání zásahy zvenčí. Co se rostlin týče, ty se postupem času vyselektovaly "samy". Bláznivě rostoucí růžkatec (Ceratophyllum) a bahnatka (Limnophila) už jsou dávno pryč. Z rychlerostoucích rostlin jsem si ponechal pouze plovoucí voďankovec (Limnobium), neb jeho redukce je extrémně snadná a rychlá a člověk si pří ní (když nechce) ani nemusí smočit ruku.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    srpen 2008  
     
     
 

Pá, 8.8.2008  už zase svítím
_____Včera mi manželka vyzvedla v HK u pana Zídka osvětlovací rampy - starou (opravenou) a novou (rezervní). Teď už mám nad akvárkem opět 4x58W, tak se to snad zase všechno rychle spraví. Teda kromě Eustralis sp.. Tak už to asi nerozchodí. :o(

Po, 11.8.2008  mikroskop
_____Už jsem tu někde psal, že jsem si objednal mikroskop. Tak dnes mi konečně přišel (objednán byl na těchto stránkách). Vybíral jsem podle následujících kritérií :

_____1) chtěl jsem mikroskop s možností připojení elektronického okuláru (pro nezasvěcené: EO je v podstatě webkamera umožňující pozorovat preparát na monitoru počítače, samozřejmě lze pořídit i digitální fotografie).
_____2)  chtěl jsem, aby EO byl součástí mikroskopu a aby šel (pokud bude třeba) nahradit modelem s větším rozlišením. Koupit mikroskop a pak zjistit, že se na něj vlastně nedá sehnat vhodný EO, na to fakt nemám náladu).
_____3)  nechtěl jsem (drahý) binokulár (prostě je nemám rád, mnohem lépe se mi pracuje s obyčejným monookulárem).
_____4)  nechtěl jsem vyhazovat peníze za mikroskop s objektivem 100x (používá se při pozorování s tzv. imerzním olejem - pro mě naprosto zbytečný přepych a patlačka).
_____5)  s cenou jsem se chtěl vejít do 10.000,-Kč

_____Zmíněným kritériím vyhověl mikroskop Bresser Erudit. Tož jsem ho objednal. Jedná se o novinku, která ještě běžně není na skladě, takže jsem na vyřízení objednávky čekal měsíc. V případě, že mi nebude vyhovovat rozlišení přibaleného VGA okuláru (640x480pix, 0,3Mpix), jsem připravený přiobjednat EO s rozlišením 1,3Mpix.

St, 20.8.2008  nové rostliny
_____Vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu některých rostlin po světelném půstu a také kvůli tomu, že se blíží další výročí založení akvárka, rozhodl jsem se zase trochu zvýšit biodiverzitu (biologickou rozmanitost, množství druhů) v nádrži. Volba padla na již osvědčené Aqua-Daho. Z nových rostlin jsem objednal: Rotala rotundifolia, Hygrophila corymbosa (přišla var. minima), Hygrophila guyanensis, Eleocharis parvulus (comeback) a Tiger Lotus red (už teď nevím, kam ho dám - jsem fakt magor). Přikoupil jsem řasokouli (Cladophora) a Anubias coffeifolia. Stránky pro jednotlivé nové rostliny se pokusím vytvořit co nejdřív.

Út, 26.8.2008  rozdávám echinodory
_____Dnes jsem daroval šlahoun E.cv.Ocellot red se třemi dceřinnými rostlinkami. Zbyl mi ještě jeden, jenže ten jsem nemohl odstřihnout - na jedné z jeho dceřinných rostlin mají skaláry plůdek (každou chvíli se rozplave). To jsem jim přece nemohl udělat. (Vím, že o to nakonec přijdou, ale nechci, aby to bylo mojí vinou).
_____Dále jsem daroval Echinodorus horemanii a Echinodorus cv. Rubin narrow leaf, které jsem dostal jako pozornost od Aqua-Daho. Bohužel se ale jednalo o tzv. "dar nedar" (absolutně nikam se mi totiž nehodily).

Čt, 28.8.2008  reklamace mikroskopu
_____Tak jsem se konečně dostal k vybalení mikroskopu (poslední dobou fakt tvrdě nestíhám). Prakticky okamžitě jsem si všiml, že křížový stolek (pro manipulaci s preparátem) je vadný. No nejsem já debil? Kdybych to zkontroloval okamžitě, mohl jsem to obratem vrátit! Takhle jsem samozřejmě prošvihl čtrnáctidenní lhůtu a musím to reklamovat klasickým způsobem ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    září 2008  
     
     
 

Út, 2.9.2008  výročí - a fotogalerie nikde
_____Tak už zase utekl rok (respektive 4 roky od založení webu a 3 roky od založení akvária). Tentokrát ovšem žádnou fotogalerii nechystám. Jak už jsem psal, akvárium se stále vzpamatovává z částečného zatmění a nové rostliny ještě ani neshodily emerzní listy. Na druhou stranu, Tiger Lotus už má cca pěticentimetrové listy a já stále nevím, kam ho dám. :o) ... Přestože jsem zredukoval dřevo (na jeden kousek), pořád mám málo místa. Dost mě štve, že Echinodorus argentinensis stále stagnuje a ani mikrosoriu se nedaří (a na 100% za to může PMDD!). Mám vypozorováno, že vždycky, když ho začnu pravidelně dávkovat, mikrosorium začne černat. :o( A to ho dávám jen malinko - denně 5ml/400litrů. Abych si jen nestěžoval - Eustralis sp. zase začala krásně růst. V týhle rostlince aby se prase vyznalo ...

St, 10.9.2008  reklamace vyřízena
_____Věřte tomu nebo ne, ale dnes mi přišel poštou úplně nový křížový stolek. V dnešní době celkem příjemné překvapení. Tak teď ještě zbývá dotlačit manželku k tomu, aby mi do PC nainstalovala a rozchodila software k VGA  okuláru (já jsem totiž na tyhle věci totální a beznadějná lama). Pak  se snad konečně pustím do vlastního mikroskopování a focení.

So, 27.9.2008  sinice útočí
_____ Se na to ... Akvárko se sotva vzpamatovalo z invaze rozsivek a už je tu další pohroma - sinice. Její tenký, mazlavý, tmavě zelený povlak pokrývá všechno možné - štěrk, rostliny, dokonce i ulity ampulárií. Sice jde velmi snadno sloupnout a následně odsát, jenže to samozřejmě nejde dělat do nekonečna. Musím řešit příčinu. A tou je nadbytek či nerovnováha živin. Jenže kde se vzala? Jsou snad rostliny stále v tak špatné kondici, že nepobraly ani tu trošku PMDD, kterou jim poslení dobou dopřávám?

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    říjen 2008  
     
     
 

Ne, 5.10.2008  generální úklid
_____Po několika dnech přemýšlení jsem se rozhodl, že sinici vyhladovím. Žádné zatemňování akvária, žádná antibiotika či jiná chemie. Pokud lze zlikvidovat všemi obávanou ruduchu jen tím, že v akváriu vytvořime podmínky, které jí nevyhovují, musí něco podobného fungovat i u sinic. V plánu mám toto: důkladně odkalím akvárium, rostlinám dopřeju maximum světla (= dočasně odstraním limnobium), samozřejmě přestanu hnojit a omezím krmení (jednou denně nebo úplný půst). Začal jsem v pátek večer (vytaháním většiny rostlin) a skončil dnes odpoledne. Při odkalování jsem vyměnil celkem 300 litrů vody (každý den 100 litrů). Akvárium teď září čistotou a rostliny dokonce pouštějí bublinky kyslíku (nejvíc valisnerie).

Út, 7.10.2008  sinice útočí II
_____Sinice je samozřejmě zpátky. (Jak jinak). Zatím jen tak decentně, ale je tam. To se ostatně dalo čekat. Každopádně, já jsem člověk trpělivej. Uvidíme, komu dřív dojde dech :o) ...

Pá, 10.10.2008  ani okružák nazmar
_____Dnes jsem ze všech svých akvárek vybral okružáky a přesunul je do čtyřstovky. Zároveň jsem odtud odlovil akary (aby mi je nemohly žrát). Proč blbnu s okružákama? Protože když jsem dal do jedné třicítky (kde jsou jen krevety a okružáci) sinicí zaprasené rostliny, po několika dnech byly perfektně čisté. Snad na tom mají svůj podíl i okružáci. Pokud ne, tak je to v pytli - krevety ke skalárám dát nemůžu.

So, 11.10.2008  přírůstky
_____Dnes jsem v trutnovském ZOO centru pořídil 5ks Caridina japonica a 6ks Neritina natalensis. Neritiny šly pochopitelně do čtyřstovky. Měl jsem cukání hodit tam i japoniky (jsou totiž mnohem větší než cheryny, takže by je skaláry mohly nechat na pokoji), ale rozmyslel jsem si to. Nehodlám zkoušet, jestli mi skalár sežere/nesežere krevetu za šest pětek.

Ne, 19.10.2008  vítězství (?)
_____Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Sinice je (téměř) fuč. Doslova mizí před očima. Člověk, kterému bych neukázal, kde má hledat, by ji nenašel. Nebudu předstírat, že mě to nepřekvapilo. Překvapilo. Tohle jsem opravdu nečekal. Vždyť jsou to jen dva týdny, co jsem s ní začal něco dělat. I když ... úplně všechno zase tak perfektní není. Nedostatek živin už se začíná podepisovat na zdravotním stavu rychlerostoucích rostlin. Limnobium je momentálně pryč, takže to odnesla Heteranthera (tečky na listech a zrychlené uhnívání spodních listů) a Hygrophila polysperma (neduživý růst). Zatím zkusím dávkovat pouze stopové prvky (Tenso coctail). Uvidíme, jestli to bude stačit.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    listopad 2008  
     
     
 

Út, 4.11.2008  nová fotogalerie - hlavní fotka
_____Tak už je to tady.  Dneska jsem nafotil hlavní fotku pro novou fotogalerii. Další fotečky budou následovat.

Čt, 20.11.2008  protrhání akva
_____Dnes jsem musel radikálně (v podstatě na polovinu) zredukovat porost z Heteranthery a z Eustralis sp. Obě rostliny se doslova zbláznily a začaly růst tak bujně, jako nikdy předtím. Přebytky jsem dal k desperátům, kde ještě stále bojuju s ruduchou. (Říkám si, že další natěšení strávníci v dobré kondici by tu mrchu mohli dorazit). Po delší době jsem do akva vrátil Limnobium.

So, 22.11.2008  Bivoj
_____Dnes jsem si v trutnovském ZOO-centru koupil Bivoje - Ratajovy jílové kuličky pro přihnojování rostlin s rozsáhlejším kořenovým systémem. Všichni to chválej, tak jsem zvědavej, jestli to něco udělá s tím poněkud připrcatělým růstem mých echinodorů :o) ...

Ne, 23.11.2008  Lotus - první plovoucí list
_____Dnes jsem leknínu ustřihl první plovoucí list. Byla to vskutku blesková akce: dosáhl hladiny během neuvěřitelných tří dnů. A pak - šmiky šmik. No ... a když už jsem měl v ruce ty nůžky, tak jsem mu odstřihl ještě dalších pět největších listů - abych ho trochu zmenšil a omladil. Snad to nebylo příliš troufalé.

Út, 25.11.2008  další focení
_____Rozhodl jsem se, že akvárium nafotím ještě jednou. Stonkovky už zase povyrostly a nádrž vypadá tak nějak "sympaticky zanedbaně". Novou "fotogalerii" jsem pojal jako bonus pro ty, kterým nesedl ten "načančaný layout" ze začátku listopadu a zároveň i jako důkaz toho, že céóčko je někdy opravdu zbytečné :o) ... 

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    prosinec 2008  
     
     
 

Po, 1.12.2008  Bivoj
_____Abych nezapomněl: V sobotu jsem dal ke kořenům Echinodorus bleherae jílovou kuličku (jde o Ratajovo hnojivo BIVOJ). Daří se mu pěkně, ale oproti starým časům je stále zhruba poloviční. Uvidíme, jestli na tom tenhle miniexperiment něco změní.

So, 13.12.2008  minipředělávka
_____Při čištění akvárka jsem vzájemně přehodil Anubias coffeifolia (opticky splývající s E. bleherae) a kořen. Anubias je teď před Lotusem a kořen před bleheráčem, čímž jsem zase (o trošičku) zlepšil kontrast v akvárku. Je to pravděpodobně naposled, co jsem se v tom letos šťoural. Vánoce už jsou za dveřmi a já nechci provokovat manželku akvabordelem v obýváku :o) ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
     
 

[ pokračovat rokem 2009 ]

 
     
     
     
 

   |   ÚVOD   |   MOJE AKVÁRKA   |   LITERATURA   |   ODKAZY   |   ČLÁNKY   |   ATLASY   |   PORADNA   |   KNIHA NÁVŠTĚV   |   RŮZNÉ   |   NOVINKY   |  

30
 

   |   MAPA STRÁNEK   |   O WEBU   |   HOME   |   poslední aktualizace (této konkrétní stránky) : 16.11.2021   |  

30
  1052/20 + 2x24 20 
    50