z

         

    30
              20
      Horácovo akvárium       60
     

                 aneb historie a současnost všelikého mého pinožení se v akvaristice

    20
                    |   MAPA STRÁNEK   |   O WEBU   |   HOME   |         30
              20
     

                                    © 2004-3004  Jiří Horáček

      30
             

30

                 

   |   ÚVOD   |   MOJE AKVÁRKA   |   LITERATURA   |   ODKAZY   |   ČLÁNKY   |   ATLASY   |   PORADNA   |   KNIHA NÁVŠTĚV   |   RŮZNÉ   |   NOVINKY   |  

                 
24 40 40 546 114 232 40 40 24
     
 

moje první akvárium (čtyřstovka)

 
     
     
     
 

  |  akvárium  |  technika  |  chemie  |  údržba  |  krmení  |  problémy  |  dekorace  |  rostliny  |  ryby  |  deník  |  účetní kniha  |  fotogalerie  | 

 
     
     
     
 

  |  2004  |  2005  |  2006  |  2007  |  2008  |  2009  |  2010  |  [ poslední záznam ]

 
 

deník - rok 2005

 
     
24 1052/20 24
    leden 2005   
     
 

1052 +2x24 /20

 
 

So, 1.1.2005   co vlastně chci ?
_____Nejsem zrovna velký přítel novoročních předsevzetí, přesto mě v této souvislosti napadá, že bych se mohl zmínit o tom, jak si vlastně své akvárium představuju, čeho chci dosáhnout a čemu se chci vyhnout. Takže (velmi stručně) :

_____1. klasická společenská nádrž - určitě si nebudu pořizovat žádnou biotopní specialitu ani "holanďana". Chci úplně obyčejnou klasiku, pokud možno se spoustou krásných a prosperujících rostlin a s přiměřeným množstvím ryb.
_____2. žádné zbytečnosti a složitosti  - nechci žádné elektronické regulační systémy dávkující oxid uhličitý podle pH (ani jiný vopičárny :-))). Já totiž ten oxid uhličitý nechci přidávat vůbec. I když ... nikdy neříkej nikdy. Pokud mi ty rostliny opravdu nepůjdou, možná sáhnu i po tomhle řešení.
_____3. neviditelná akvarijní technika - rozhodně nechci mít v akváriu vnitřní filtr typu "čerpadlo + kostka modrého bioakvacitu" a pracně ho zakrývat rostlinami nebo čímkoliv jiným. Vše, co nemusí být nutně přímo v nádrži, bude mimo.
_____4. dokonale tichý provoz - nemám rád, když v akvárku nebo v jeho blízkosti něco bublá, vrčí, vibruje či rachtá. Zkrátka, když si sednu k nádrži, nechci si připadat jako ve strojovně. K podvodnímu světu prostě patří ticho. Tečka.
_____5. křišťálově čistá voda  - nemám rád "smetí" vznášející se volně v akváriu. V akvárku chci mít čisto, takže hodlám pořídit kvalitní a výkonnej filtr.

St, 12.1.2005   rychlí sklenáři
_____Dnes jsem si v Trutnově ve sklenářství vyzvedl krycí skla na technické nádrže (5mm) a skla na vytvoření přítokové a odtokové komory v hlavní nádrži (10mm). Objednáno v pondělí.

So, 15.1.2005   I´m  Silicon-man
_____A jde se na pozadí. Bývaly doby, kdy jsem ho plánoval výrobit z leptaných polystyrenových desek. I přes mé poněkud delší vedení mi nakonec došlo, že když chci mít v akvárku hodně rostlin, tak pozadí stejně nebude moc vidět. Takže jsem se rozhodl pro jednoduchý vnější nátěr černou barvou. V prodejně Barvy-laky mi doporučili zdrsnit sklo smirkem a natřít několika vrstvami akrylátové barvy. Nelíbil se mi ani ten smirek, ani ta barva (při napouštění či vypouštění akvária přece sklo pracuje /prohýbá se/ a tenký film barvy může popraskat a odlupovat se). Chtělo by to něco, co nemá problém držet na skle a co je dostatečně pružné ...
_____Logicky mě napadlo silikonové lepidlo.  Dosud jsem se s tímto nápadem nikde nesetkal, tak nevím, co z toho bude. Na zkoušku jsem popadl jednu karanténní nádrž a odmastil jsem zadní stěnu (nejdřív mi pomohl Mr. Muscle, potom lihobenzín). Pak jsem otevřel tubu černého silikonového lepidla, šoupnul ji do vytlačovací pistole a už to jelo. K roztírání do tenké vrstvy jsem použil starou kreditní kartu. Samozřejmě smradu jak v Cařihradu (velká plocha znamená i rychlé odpařování octových par vznikajících při vulkanizaci kaučuku). S výsledkem jsem celkem spokojený, ale bude to chtít ještě jeden "nátěr". Postupně jsem takto napatlal obě karanténní akvária, pracovní nádrž a obě příčky budoucích "filtračních komor".

Út, 25.1.2005   kompletní komplet
_____Dnes mi konečně truhláři přivezli stolek pod akvárium. V pátek mi volali, že už jim přišel materiál a že stolek vyrobí přes víkend. Spolu se stolkem přivezli i desku k rozložení váhy kompletu a regály do technického stojanu.
_____Platil jsem 6100,-Kč. Z toho stolek stál 3500,-Kč. (originál od firmy JUWEL byl za 6990,-Kč - a to byl o fous menší). Měl jsem trochu staženou řiť, jak to s ním dopadne, ale naštěstí se vyvedl. Vypadá dobře. (Když teda nepočítám, že mi truhlář udělal regály i tam, kde neměly být - do skříněk. Prý si myslel, že jsem je zapomněl nakreslit (?) Asi neumí telefonovat (???).

 
     
     
     
 
     
     
     
 

 
74 902 x 677   20 (komplet všude) 74
 

[ FOTO : 20.5.2005 © Jiří Horáček ]

 
     
     
 
 

 

 
     
     
 

So, 29.1.2005   výlet do Hradce
_____Dnes jsem se rozjel do HK, abych si koupil zářivky (Trutnov opět bez šance). Zamířil jsem rovnou do Obi, ale tam měli taky kulový. Zářivkama je v současnosti zásobuje výhradně Phillips - bohužel, co jsem chtěl, to zrovna neměli. Ochotný prodavač mě naštěstí nasměroval do značkové prodejny Osram (sídlí v jedné z uliček, spojujících Ulrichovo a Masarykovo náměstí).
_____Štěstí se na mě usmálo. Pořídil jsem všechno, co jsem potřeboval. Koupil jsem 4 zářivky OSRAM Lumilux Plus Eco (58W, 150cm) - 2x odstín teple bílá a 2x odstín extra teple bílá (vybráno podle stránek pana Vajbara AKVA-VAI). Do technického stojanu jsem pořídil dvě zářivková svítidla používaná k osvětlování kuchyňských linek - jedno nad pracovní nádrž, druhé nad karanténní nádrže. Nic moc, ale u těchto nádrží nejde o intenzitu osvětlení (budou bez rostlin). V osvětlovacím tělese je 60cm zářivka (18W) a elektronický předřadník. Stačí jen přidělat šňůru se zástrčkou a hotovo. Původně jsem chtěl zářivku 90cm, ale to je prý velmi nestandardní délka, která se velmi špatně shání. (Edit: Omyl, nestandartní délka není 90, ale 105cm).
_____Návštěva Obi také přinesla své ovoce - konečně mám vše, co potřebuju k výrobě vnějšího přepadu.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    únor 2005    
     
     
 

St, 2.2.2005   nosníky: část I.
_____Dnes mi dva zaměstnanci místní stavební firmy přinesli hotové nosníky pod akvárium.  Zároveň je přidělali do zdi pomocí cca 15cm závitových tyčí a jakési speciální hmoty, které říkali "chemická hmoždinka". Jedna tyč má údajně nosnost 500kg, takže pohoda.
_____Naneštěstí jsem měl spoustu práce, takže jsem je jen dovedl do obýváku a rychle mazal zpátky do lékárny. Což byla chyba. A velká. Nosníky se totiž neměly dotýkat ani bočních stěn, ani vrchní či spodní desky stolku. Jednak proto, aby šel stolek na nosníky lehce nasunout, jednak proto, aby případným vypodložením stolku bylo možno dosáhnout dokonalé roviny. Při první návštěvě, kdy si všechno přišli změřit, jsme o tom mluvili, takže jsem (v časové tísni) nepovažoval za nutné to zopakovat ... Další chyba. Bohužel, nosníky "přišpendlily" stolek tak těsně k podlaze, že nemám nejmenší šanci dostat ho do roviny. A podkládat samotné akvárium je samozřejmě nesmysl ... Vyndat (nebo spíš vybourat?) šrouby a posunout je o cca 2cm je taky pěkná hovadina. Zkrátka je to v řiti !!!

Pá, 4.2.2005   technický stojan definitivně zprovozněn
_____Rozhodl jsem se, že pracovní nádrž (150 litrů) využiju na zajetí filtru. Koupím pár rybek a nechám bakterie, ať si v klidu osídlí bioakvacit. Až založím velké akvárium, nebudu se muset bát toho, že mi vylítnou dusitany a pochcípou ryby. Filtr pojede od samého začátku na sto procent. Napustil jsem vodu a zprovoznil filtr (čerpadlo ATMAN 202 + kostka bioakvacitu). Nainstaloval jsem vzduchování, topítko (100W) a teploměr. Osvětlení zatím nefachá - ještě musím koupit a přidělat přívodní šňůry k zářivkám.

So, 5.2.2005   první ryby
_____Vyrazil jsem si do Trutnova na menší akvaristický nákup. Pořídil jsem již zmíněné přívodní šňůry k osvětlení, odkalovač, rašelinový výluh (TORBEN), krmivo (TETRAMIN a lyofilizované nítěnky) a samozřejmě ryby.
_____Pochopitelně, jako naschvál, když jedu (konečně) kupovat ryby, tak nikde nemají ty, které chci. Pořídil jsem jen pancéřníčky a krunýřovce. Ne že by neměli skaláry nebo čichavce, ale nehodlám si pořídit obludárium (ryby byly v neuvěřitelně zuboženém stavu - skaláry měly orvané ploutve a deformovaná těla, dva čichavci neměli oko a téměř všichni měli ulámané /nebo ožrané?/ hmatové ploutve). Venku byl pořádnej samec, takže pytlíky s rybama šly za tílko - přímo na tělo. Doma jsem pytlíky hodil na půl hodiny do akvárka, kvůli vyrovnání teplot. No a pak následovalo vypuštění ryb.
_____Odpoledne přijel bratr (vyučený elektrotechnik) a zprovoznil mi osvětlení - na všechno má bejt odborník :-).

Út, 8.2.2005   první postřehy
_____Malé Kačence už nějakou dobu rostou zuby, takže jsem se z ložnice přestěhoval do pracovny, abych se alespoň trochu vyspal. Jenže tady mě zase nenechá spát vzduchovací motorek, který dělá naprosto neuvěřitelný bordel. Vím, že se to nemá (jednak kvůli bakteriím a prý to taky snižuje životnost membrány), ale na noc ho prostě vypínám. A aby snad toho rámusu nebylo málo, tak i čerpadlo ATMAN pracuje stále hlučněji a hlučněji. Také se mi v nádrži objevil mléčný zákal, ale to je normální.
_____Mimochodem, ... krunýřovci jsou s prominutím úplně blbý ... nenajdou žrádlo, ani když jsou 3cm od něj. Než se milostivě rozhoupou, pancéřníčci jim všechno sežerou.
_____Ve spojích lepených průhledným silikonem jsem objevil bublinky. To by zase nebylo nic tak hrozného, jenže tyto bublinky se od napuštění akvária spojují do větších, což mě, mírně řečeno, poněkud znepokojuje (nač být hned vulgární, že ? :-).

Pá, 11.2.2005   můj první EHEIM
_____Dnes mi přišla poštou moje první hračička značky EHEIM (objednáno mailem u pana Macenauera). Konkrétně jde o univerzální čerpadlo EHEIM 1250 + příslušenství (hadice, T-spojka, kolínka a uzávěr). Byl jsem z něho tak vyplácanej, že jsem si s ním (zatím jen ve vaně) hrál až do noci :-). Asi nejvíc mě překvapil jeho dokonale tichý chod.
_____Na základě dostupných informací (internet, katalogy firmy EHEIM) jsem vybral čerpadlo těchto parametrů : výkon 1200l/hod, max. dopravní výška 2m, výkon při výšce vodního sloupce 1,3m cca 600l/hod (odečteno z grafu). Chtěl jsem, aby čerpadlo mohlo plnit dvě funkce : 1) filtrovat vodu ve vnějším filtru skrze dvě bioakvacitové kostky a 2) vracet ji zpět do akvária.
_____Pokusy ve vaně boužel ukázaly, že i když čerpadlo nasává vodu skrze bioakvacit, dokáže ji vytlačit až do třímetrové (!) výšky, což naprosto neodpovídá deklarované max. dopravní výšce. Při výšce vodního sloupce 1,3m (mé budoucí akvárium) je jeho výkon tak silný, že by voda přes bioakvacit proudila příliš rychle. Jinými slovy - toto čerpadlo je pro pomalou biologickou filtraci nepoužitelné. Proto bude pouze vracet vodu z filtru zpět do akvária. Pro vlastní pomalou filtraci skrze bioakvacit použiju buď vzduchovací motorek (velmi nepravděpodobné - dělá moc velký kravál) nebo ponorné čerpadlo ATMAN (i to začíná být příliš hlučné) a nebo si pořídím ještě jedno tichounké čerpadlo EHEIM. Ale tentokrát s co nejmenším výkonem - bez ohledu na deklarované parametry (nejpravděpodobnější).

So, 12.2.2005   zprovoznění akvária znovu odloženo
_____Po včerejším blbnutí až do časného rána jsem šel trochu do sebe a rozhodl jsem se, že velmi radikálně omezím práce na akváriu. Začátkem května mám dělat atestaci a ještě jsem na to nešáh. Poté, co nevyšly ty vánoce, chtěl jsem ho zprovoznit do konce března, ale raději se do toho pustím až p atestaci. Jinak se nenaučím ani ň.

So, 19.2.2005   EHEIM 1250 nainstalován
_____Dnes jsem si udělal výlet do Trutnova - hlavně kvůli pracovní nádrži. Bublinky ve spojích jsou totiž čím dál tím větší. Manželka mi všechna kritická místa nafotila a já jsem fotky dovezl ukázat do akvaristiky ... S majitelem jsme to probrali a prý se není čeho bát (?)
_____Po příjezdu z Trutnova jsem kompletně zrušil vzduchování (kvůli rámusícímu motorku) a poté jsem se pustil do výměny nyní již nesnesitelně hlučného čepadla ATMAN 202 za tichoučký EHEIM 1250. Nevím, jestli čerpadlo firmy ATMAN ještě někdy na něco použiju. Podle mě jsou to vyhozené peníze - rachtačku lze určitě pořídit i levnějc. Zase jsem se jednou neřídil úslovím "nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci" a dojel jsem na to.

Út, 22.2.2005   salátové hody
_____Hlávkový salát je pryč !!! Vypadá to, že krunýřovci hladem nepojdou. O víkendu jsem jim tam hodil několik listů spařeného hlávkového salátu. Spolu s kovovou matkou (slouží jako zátěž) jsem je napíchl na sichrhajcku (pro později narozené - sichrhajcka = zavírací špendlík) a vhodil do akvária. Dnes je všechno fuč. Chutná dokonce i pancéřníčkům. Mimochodem, pancéřníčci jsou tak voprsklý, že už mi žerou přímo z ruky - což je u ryb živících se sběrem potravy ze dna docela mazec :-) ... Nepamatuju se, že by tátovi tohle dělali.

St, 23.2.2005   další EHEIM ? - Jen houšť a větší kapky !!!
_____Objednávka č.2 u pana Macenauera :
1) filtr EHEIM classic 2217 (1000l/hod, příkon 20W) - kompletní sada (vč. filtračních vložek, dvojitých kohoutů a hadic)
2) universální čerpadlo EHEIM 1046 (300l/hod, max. dopravní výška 1,2m, příkon 5W)
3) náhradní filtrační vložky pro EHEIM 2217
4) hadice 12/16mm (3m) a 16/22mm (10m)
5) dvojitý kohout na hadici 12/16mm a 16/22mm (pro již zakoupený EHEIM 1250)
6) universální kartáč (160cm) na hadici 12/16mm a 16/22mm
7) přísavky s držákem pro hadice 12/16mm a 16/22mm
_____Celková cena : 8691.00 Kč (podrobněji viz účetní kniha). Tímto jsem dosáhl a zároveň překročil sumu 50 000,-Kč, kterou jsem měl v úmyslu do zařízení akvária vrazit. Technické vybavení je až na pár drobností téměř kompletní, ovšem co se živého inventáře týče, budu muset nějaký ten peníz přihodit (pokud jste četli pozorně, tak víte, že mám zatím jen 5 rybiček a 0 rostlin).

Po, 28.2.2005   a je to doma
_____Objednané zboží dorazilo dnes dopoledne. Po příchodu z práce jsem se krátce "pomazlil" s filtrem a netrpělivě ho nainstaloval do stopadesátky. Fachá naprosto perfektně a opět velmi tiše. Zkrátka žůžo labůžo. Samozřejmě, že deklarovaného výkonu (1000l/hod) ani zdaleka nedosahuje. Při nejbližší příležitosti to nějak změřím, abych měl jistotu. Pokud bude reálný výkon filtru malý, nebudu se dlouho rozmýšlet a objednám si ještě jeden.
_____Z pracovní nádrže se momentálně stalo experimentální akvárium, ve kterém testuju techniku, s níž doposud nemám osobní zkušenost (otec si vystačil se vzduchem poháněnými filtry). Díky dosavadním pokusům a omylům tak například vím, že u hlavní nádrže (z důvodu nadměrné hlučnosti) zcela určitě nepoužiju ani vzduchovací motorek, ani vnitřní čerpadlo Atman.
_____Radost z perfektně fungujícího filtru mi trochu pokazil fakt, že jeden dvojitý kohout je nefunkční a do čerpadla EHEIM 1046 nelze zašroubovat adaptér na výtlačné straně. Zmíněné problémy jsem neprodleně popsal p. Macenauerovi. Jsem docela zvědavý, jak to dopadne.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    březen 2005  
     
     
 

Út, 1.3.2005   bleskově vyřízená reklamace
_____Pan Macenauer odpověděl obratem. Za nefunkční zboží mi ihned posílají náhradu (!!!) Jakmile mi přijde, mám vadné kusy poslat zpět (na jejich náklady). Velmi pěkné. Takto si představuji solidní jednání solidní firmy. V dnešní době opravdu velmi příjemné překvapení.

Čt, 3.3.2005   Macenauer drží slovo
_____Dnes mi přišlo nové čerpadlo i kohout. Vadné kusy zabalím a zítra je pošlu zpět. Stále jsem tak trochu mimo z toho, jak se to krásně hladce, elegantně a hlavně rychle vyřešilo.

So, 5.3.2005   dočkám se čisté vody?
_____Dnes, přesně měsíc od pořízení ryb, jsem se pustil do prvního většího čištění nádrže. Dosud jsem odkaloval každý víkend, ale maximálně jsem měnil tak kýbl vody, víc ne.  Dnes jsem (kromě důkladného odkalení) také vypral bioakvacitovou kostku. Páni, to bylo sajrajtu! To bych v životě nevěřil, co dokáže "vyprodukovat" pět rybek. Že bych už žádné další nepořizoval? :-) ...
_____Jinak co se týče čistoty vody v akváriu, jsem docela zklamán. Mám 5 malých rybek v nějakých 150 litrech vody, přičemž vodu filtruje jednak v akváriu umístěné čerpadlo EHEIM 1250 skrze velkou kostku bioakvacitu a necelý týden také vnější filtr EHEIM 2217. Bohužel, pěkné čisté vody (natožpak křištálově čisté vody) jsem se zatím nedočkal. 
_____Mimochodem, odkalenou vodu shromažďuju ve 45-litrovém kontejneru a používám ji na zalévání pokojových rostlin (resp. toho, co mi z nich zbylo - docela drsně mi je totiž likvidují manželčiny kočičky. Možná začnu dělat do kaktusů - uvidíme, kdo z koho :-). Potvrzuji fakt, že voda z akvária pokojovým rostlinám velice svědčí. Zkuste - uvidíte.

So, 19.3.2005   akvaristika - adrenalinový sport ? aneb mrtvolou snadno a rychle
_____Opět provedena výměna 1/3 vody. A opět jsem zapomněl vypnout topítko (už podruhé !!!). Když to má někdo vylízaný ... Naštěstí jsem si to vždy uvědomil ještě včas, takže topítko neprasklo. To by byla drahá sranda. A to nepočítám ten pohřeb. Ten dneska přijde taky na pěknej peníz. Nemluvě o tom, že zhebnout těsně před zařízením akva by byl naprosto neuvěřitelnej pech. V mém případě obzvlášť.  :-)))

Ne, 20.3.2005   nosníky: část II.
_____Dnes jsem natřel na bílo kovové nosníky, zkrácené na výšku o 2cm. Stále se velmi těsně dotýkají bočních stěn stolku, ale s tím se dá žít. Hlavně, že dolní část nosníku je cca 2cm nad spodní deskou stolku, což mi umožňuje bez problému dosáhnout absolutní roviny.

So, 26.3.2005   první živé rostliny
_____V trutnovském ZOO centru jsem koupil své první živé rostliny. 2 košíčky Vallisneria spiralis od Rataje a 2 košíčky Egeria densa od Aqua-Daho. Vím, že bych to přímo v pěstírně pořídil asi o polovinu levněji, ale čert to vem - je to jen pár rostlinek. Až budu osazovat hlavní nádrž, tak to bude samozřejmě o něčem jiném. Teď si asi všichni, kdo marně bojují s řasou ve svém akváriu, poklepou na čelo, ale tyhle rostliny jsem koupil právě kvůli řase. Akvárko už má za sebou skoro 2 měsíce, ale řasa nikde. Na zakoupených rostlinách nějaká je, tak doufám, že se trochu rozšíří po akváriu a krunýřovci budou mít konečně trvalý přísun potravy a nebudou odkázáni na nepatrné zbytky, které unikly pozornosti věčně nenažraných pancéřníčků. 

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    duben 2005  
     
     
 

So, 9.4.2005   sakra !!!
_____Na stránkách pana Rataje jsem zjistil, že nabízí biofiltr č.4 (kostka bioakvacitu 10x14x27cm) za 118,-Kč. Já jsem ho ráčil poříditi v trutnovském ZOO centru za neuvěřitelných 249,-Kč. A rovnou dva kusy. To naštve. (Teď jsem byl teda hodně slušnej :-) ...

So, 30.4.2005   první nemoc
_____Dnes jsem v akváriu objevil hlístice. Kochám se čistou vodou (konečně) a najednou vidím proti černému pozadí cca 1cm dlouhého "červa", kterak si plave přímo uprostřed nádrže. Vlnil se při tom jako miniaturní mořský had. Říkám mu : "čéče, kde ses tam vzal a jak to, že tě ty moje nenažraný hovada (řeč je o pancéřníčcích :-) ještě nezbaštili? A nebo tě už zbaštili a tobě je to šumafuk, páč seš PARAZIT?" Ve Sladkovodní akvaristice od S.Franka jsem našel, že se pravděpodobně jedná o hlístice rodu Capillaria (?) - nejvíce jimi trpí skaláry, terčovci, cichlidy Uaru a ... sumečci.
_____Takže 150-ti litrovou nádrž můžu celou zrušit - ryby odlovím do malé karanténní nádrže (30 litrů), abych snížil spotřebu léčiv (pokud je ovšem vůbec seženu). Akvárium i všechno ostatní budu muset vydezinfikovat nebo vyvařit - takže mám po filtru. Tohle bakterie samozřejmě nerozchoděj. Podrobnosti o průběhu léčby viz  moje akvárium → problémy → choroby.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    květen 2005  
     
     
 

Čt, 5.5.2005   nepovedená asanace
_____Takže ve zkratce : akvárium je vydezinfikováno roztokem Sava, kořen a pár kamenů jsem vyvařil, živé rostliny jsem vyhodil. Abych nezapomněl, nikdy neperte bioakvacit v Savu - to se s ním můžete rovnou rozloučit.  Savo totiž (i po předepsaném naředění) z této speciální PUR pěny něco vyplavuje a z bioakvacitu se stává nepružná, při jakémkoliv dotyku se drolící hmota. To jsem samozřejmě nevěděl, takže jsem si na terase (kvůli zápachu) připravil kýbl s roztokem Sava, který nasával filtr EHEIM 2217 skrze Biofiltr č.4 a zase ho vracel zpět do kýble. Po třech dnech jsem mohl vše, co bylo z bioakvacitu, vyhodit do popelnice.

St, 11.5.2005   konečně další ryby
_____Takže atestace je prozatím vyřízená (alespoň její praktická část, teorie mě čeká znovu - ovšem až za rok :-). Což znamená, že se konečně můžu vrhnout na založení akvárka :-))). (Bohužel, nepůjde to tak rychle, jak bych chtěl :-((( - tentokrát kvůli kompletní výměně oken, která nás čeká někdy v červenci. Pokusím se zařídit, aby obývák přišel na řadu jako první, takže  zdržení by bylo minimální. Taky máte ten pocit, že se proti mému akvárku spikly všechny zlé a temné síly vesmíru ? :-) ...
_____A teď něco veselejšího. Hned po zkoušce jsem natěšeně oběhl všechny hradecké akvaristiky - a vyplatilo se. V ZOO centru jsem konečně sehnal ampulárie s hnědou ulitou (koupil jsem posledních 5ks). Neviděl jsem je, ani nepamatuju - všude teď mají jen žluté goldeny. V akvaristice na velkém náměstí měli čichavce perleťové (Trichogaster leeri). Vzal jsem 7ks. Klasické skaláry s divokým zbarvením (tzv. amazonky) jsem opět nepotkal. Všude mají mramorové, zlaté nebo jejich mix (ten se mi teda nelíbí ani za mák). Copak už nikdo nemnoží skaláry s původním zbarvením? Čichavci i šneci samozřejmě putovali do druhé karanténní nádrže. Doufám, že s nima budu mít trochu víc štěstí, než se sumečkama.

 
     
     
 
     
     
     
 

 
74 902 x 677   20 (komplet všude) 74
 

ampulárie - ilustrační foto   [ FOTO : 9.1.2007 © Jiří Horáček,  www.horacovoakvarium.cz ]

 
     
     
 
     
     
 

Pá, 13.5.2005   first death
_____Ráno, ještě před odchodem do práce, jsem odlovil jednoho ze šneků. Už to má chudák za sebou. Buď to vzdal během transportu, nebo jsem ho koupil už mrtvého (to by mi bylo podobné). Jak to bylo doopravdy, to ví jen Pán Bůh ... a prodavač. A ani jeden z nich mi to asi neřekne. Ostatní ampulárie už pár minut po vhození do vody šmejdily po nádrži, ale tenhle ani ťuk. Patrně jsem ho měl vyndat dřív - voda v nádrži je už dost zakalená a pěkně smrdí. Řekl bych, že to souvisí s ním. Mno, o mrtvých jen dobře ... Vyměnil jsem cca 2/3 vody a je to O.K. Jinak ostatní ampulárie se mají docela k světu a pilně likvidují spařený list hlávkového salátu.

So, 14.5.2005   pracovní nádrž : změna plánu
_____Včera jsem zahlédl jednoho čichavce, jak se otírá o hadičku od vzduchování, tak jsem si zajel do Trutnova a pro jistotu koupil ANTI - ICHTIN proti krupičce. Doufám, že je to jen planý poplach.
_____Do Trutnova jsem ovšem jel hlavně kvůli tomu, abych rozšířil osvětlení u "pracovní nádrže". Jak jsem již psal, toto 150-ti litrové akvárium jsem pořizoval za účelem úpravy vody pro hlavní nádrž. Časem mě napadlo, že bych z něho mohl udělat jakousi minipěstírnu, ve které bych si předpěstovával rostliny pro hlavní nádrž (a případně sem odkládal přebytky, než je někomu dám). Vyhazovat je nebudu v žádném případě - srdce by mi krvácelo. Jenže pak došlo k další změně plánu. Při surfování po i-netu jsem totiž narazil na fotografie echinodorů, totálně zrychtovaných od krunýřovců a jinde zase na zmínku o tom, že pouhé odstranění pancéřníčků kropenatých (neustále vířících detrit ze dna nádrže) stačilo k tomu, aby z akvária zmizela černá štětičková řasa. To  přivedlo na nápad, udělat z pracovní nádrže tzv. "akvárium desperátů", tj. akvárium pro potenciálně problémové ryby, které sice chci chovat, ale bojím se je dát do hlavní nádrže - kvůli rostlinám (krunýřovci, ampulárie), štětičkové řase (pancéřníčci), případně kvůli strachu o menší rybky (motýlkovec, možmá i pakeříčkovec). Nápad zrál a zrál až uzrál a tak jsem dnes koupil další 4 zářivková tělesa. Nad karanténními nádržemi tedy bude 2x18W a nad stopadesátkou bude 4x18W (tj. 0,48wattů/litr).

Pá, 27.5.2005   vo co go ?
_____Dnes ráno jsem z karanténní nádrže odlovil mrtvého čichavce. Absolutně nechápu, co se děje - ještě včera byli všichni O.K. Prostě exnul z ničehož nic, bez jakýchkoli příznaků nemoci. Kdybych blbnul s CO2, zanedbával odkalování nebo karanténu, tak bych to bral jako "spravedlivý" trest, ale takhle ...  Něpanimajem.

Út, 31.5.2005   izolace šneků
_____Dnes jsem z karanténní nádrže odlovil všechny šneky. Něco s nima není v pořádku. Jeden je asi mrtvý, ostatní sotva lezou nebo jen chrápou u hladiny. Všiml jsem si, že jeden šnek má patrně ukousnuté tykadlo. Vzhledem k tomu, jak je čichavci terorizovali se tomu ani nedivím. Zřídil jsem jim zvláštní nádrž z plastové krabice. Přidal jsem topítko, tabletu uhličitanu vápenatého a trochu TETRAMINu. Snad se vzpamatují.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    červen 2005  
     
     
 

St, 1.6.2005   akvárium pojištěno
_____Odedneška máme pojištěnou domácnost - včetně případného prasknutí akvária (to jsem si speciálně pohlídal). Měsíčně to přijde na 500,-Kč, výše pojistného plněnění je cca 1,7 miliónu. Jinými slovy, teď už tu lékárnu pod námi můžu s klidem vytopit :-)(pro šéfa: Jen vtip, Herr Doktor! :-)

Čt, 2.6.2005   šneci: Good Bye
_____Když se nedaří, tak se nedaří. Dnes jsem odlovil další dvě chcíplé ampulárie. Už mi zbývají jen dvě a nevypadá to, že by jim bylo zrovna nejlíp.

Út, 7.6.2005   další chemie
_____Dnes mi přišel kompletní sortiment akvarijních testů firmy Rataj. S touto objednávkou jsem poměrně dlouho otálel - důvodem byly nedobré zkušenosti akvaristů s levnými testy (viz diskuse na www.akvarista.cz). Původně jsem chtěl tyto testy (včetně digitálního pH-metru) objednat u firmy FISHER SCIENTIFIC, ovšem kvůli příliš vysoké ceně (cca 700,-Kč za 100 proužků při expiraci 2 roky) jsem od tohoto úmyslu odstoupil - abych je včas spotřeboval, musel bych vodu testovat týden co týden (což je v případě hobby-akvaristy krávovina). Budu se tedy muset spokojit  jen s velmi orientačními hodnotami a zavřít oči nad faktem, že testy od různých firem ukazují někdy dost rozdílné hodnoty.

Út, 14.6.2005   léčba sumečků ukončena
_____Dnes jsem ukončil léčbu sumečků. Všechny ryby jsou O.K. Ztráty na životech: 0,00.  Podrobnosti o průběhu léčby zde.

So, 25.6.2005   HK - nákup
_____Dnes jsem si v ZOO centru v Hradci Králové koupil další topítko TRONIC 200W a velkou pikslu TETRAMINU (1litr). Mají tam perfektní terária s posuvnou a uzamykatelnou přední stěnou, tak jsem se dal do řeči s majitelem.  Objednání na zakázku, včetně upravení na akvaterárium prý není absolutně žádný problém. No, uvidíme.
_____Poslední dva přeživší šneky jsem už nevrátil k čichavcům, ale dal jsem je k sumečkům. A nebyli by to thorakáti, aby si okamžitě nenašli nový sport - šneci teď lítají po celém akváriu.

Ne, 26.6.2005   čichavci: kdo tu bude šéf ?
_____Poslední dobou jsem si všiml zvýšené agresivity mezi čichavci. Patrně bojují o vůdčí postavení. Už abych zařídil velké akvárium. V hustě zarostlé nádrži (tedy alespoň doufám, že bude hustě zarostlá :-) se budou mít slabší jedinci kde schovat, což určitě oslabí intenzitu a frekvenci vzájemných střetů. Vzhledem k tomu, že čichavci patří mezi mírumilovné, společenské (spíše lekavé) ryby, věřím tomu, že je to jen přechodná záležitost.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    červenec 2005  
     
     
 

Út, 5.7.2005   pozadí akvária
_____Dnešní sváteční volno jsem využil čistě akvaristicky. Pozadí z černého silikonového lepidla se u technických nádrží plně osvědčilo, takže jsem se konečně dokopal k nátěru velkého akvária. Nitroředidlem jsem odmastil zadní stěnu, isolepou jsem oblepil hrany, abych je neupatlal a dal jsem se do toho. Na první nátěr praskly celé dvě tuby lepidla. Dělal jsem to nadvakrát, protože octový zápach byl opravdu nesnesitelný.
_____A aby toho smradu nebylo málo, tak jsem se ještě pustil do "odzinkování" matek. Hned vysvětlím: Zmíněné matky (16 mm) chci použít k zatížení rostlin - aby nevyplavávaly. Napadlo mě, že by zároveň mohly (kdyby nebyly pozinkované) dodávat rostlinám železo. Dnes jsem je tedy šoupnul do kyseliny chlorovodíkové naředěné v poměru 1:1 (pozor, leje se kyselina do vody, nikdy ne naopak). Zinek reaguje s HCl za vzniku chloridu zinečnatého a vodíku. Vodík je plyn bez  barvy a zápachu a se vzduchem tvoří třaskavou směs. Tolik suchá teorie, kterou si jistě pamatujete už ze základní školy. Praxe je ovšem taková, že to pěkně smrdí, takže doporučuji prováděti někde venku, na čerstvém povětří. Také by se u toho asi nemělo kouřit - pokud ovšem nechcete případnému obecenstvu dokázat  "zda je přítomen vodík" :-) ...
_____Do třetice jsem si též připravil další objednávku pro p. Macenauera a vůbec první objednávku rostlin u Aqua-Daho.

So, 9.7.2005   budu muset opravit pozadí
_____Dnes jsem si byl v Trutnově koupit odstraňovač silikonu.  Šeredně se mi totiž nevyplatilo již zmíněné přerušení práce při roztírání lepidla. Když jsem se cca po hodině větrání k práci vrátil, poškodil jsem při dalším natírání nedokonale zaschlý okraj již natřené části. Výsledkem je, že zhruba uprostřed akvária mám na pozadí několikacentimetrový pás bublinek. Rozhodl jsem se, že toto defektní místo odstraním pomocí žiletky a odstraňovače silikonu a znovu natřu. Já když na něco sáhnu, tak to vždycky stojí za to :-))) ...

Ne, 10.7.2005   nosníky: část III.
_____Do třetice všeho dobrého (i zlého). Dnes jsem si z Harrachova dovezl úplně nové nosníky pod akvárium. Zatímco původní nosníky kvůli pantům dvířek končily cca 10cm za čelem nádrže, nové nosníky se jim pouze vyhýbají, díky čemuž podpírají akvárium po celé jeho šířce. Se šrouby ve zdi už nikdo nic nenadělá (chemická hmoždinka je chemická hmoždinka :-), tak jsem nechal alespoň otvory do nosníků vyvrtat tak, aby se po přišroubování vůbec nedotýkaly bočních stěn stolku. Tím by se měly definitivně eliminovat všechny nedokonalosti a problémy původních nosníků. Už jsem samozřejmě neměl odvahu otravovat s tím místní stavební firmu (asi by mě poslali někam), takže mi je vyrobil kámoš (za cenu materiálu - cca 500,-Kč). Se zatajeným dechem (šlo o milimetry) jsem je hned po příjezdu přišrouboval. Je to O.K. Nevídáno !!! Ještě je natřu (bílá došla, ale ještě tu mám zbytek šedého Hammerite, což také nebude vypadat špatně) a můžu posadit akvárium.

 
     
     
     
 
     
     
     
 

 
74 902 x 677   20 (komplet všude) 74
 

[ FOTO : 26.7.2005 © Jiří Horáček ]

 
     
     
 
     
     
     
 

Po, 11.7.2005   jsou to prostě čuňata ...
_____Pokud tušíte, že je řeč o sumečcích, tak máte recht. Co nadělají čichavci za dva týdny, to stihnou sumečci (ve stejně velkém a stejně filtrovaném akváriu) za 1-2 dny. Bez přehánění. Opravdu jim musím odkalovat nádrž 2-3 x týdně !!! Nejprve jsem to přisuzoval tomu, že v jejich akváriu nefiltruju (kvůli léčbě), jenomže on je to humus i teď - s filtrací! Produkují obrovské množství nečistot, navíc tak lehkých, že jen malé procento zůstává na dně - většina se volně vznáší po nádrži. To, že budou mít své vlastní akvárium (s velmi výkonnou filtrací) je víc než jisté. Do čtyřstovky je nedám v žádném případě. Sorry pánové - mám vás rád, ale čeho je moc, toho je příliš. A o vašich výkalech to platí dvojnásob :-) ...

St, 13.7.2005   začala plánovaná výměna oken
_____Náš byt se během několika málo hodin změnil na staveniště. Stará okna byla vybourána, nová byla stejně rychle osazena. To vše za jeden jediný den. Zednické práce ovšem mají skončit cca za týden (už na tom budou dělat jen dva lidé - to víte, zedníci jsou teď v létě na roztrhání). Vzhledem k tomu, že nám zhruba před týdnem začalo zatékat do obýváku, bude se po zednících malovat až poté, co se opraví střecha.  Že by další odklad na obzoru? Není to náhodou znamení? Co když vesmír prostě nechce, abych si pořídil akvárium ??? :-) ...

Čt, 14.7.2005   stanoven den D
_____A just ne ! Žádně další čekání. Žádný další odklad !!! Dnes jsem si stanovil den, kdy vpustím první ryby do velkého akvária, čímž ho budu mít za definitivně založené. Bude to  pátek 2. září 2005. V tento den to totiž bude přesně rok, co jsem začal dělat na těhle stránkách. Ať se děje co se děje, i kdyby padaly trakaře, tak 2.9.2005 budou v kompletně zařízeném akváriu plavat ryby. Tečka.  Déle to prostě trvat nesmí a nebude. Howgh.

So, 16.7.2005   komory objednány
_____Dnes jsem si konečně v Aqua-hobby (Trutnov) objednal komory (viz filtrace) a  jávský mech. V ZOO centru jsem objednal hnědovku a trhutku. Ptal jsem se i po neonkách - k mání jsou za 15 (až se vyléčí z bakteriálního rozpadu ploutví !!!) nebo za 25 až 28Kč. Když jsem se o tom zmínil otci, dal mi kontakt na svého známého, pana Hovorku (chovatel a majitel akvaristiky v Hořicích).

Po, 18.7.2005   neonky I  (aneb hovor s panem Hovorkou)
_____Včera jsem panu Hovorkovi volal, při odběru 100ks neonek by mi udělal cenu - 1ks a' 13,-Kč, což je velmi slušné. Až budou, ozve se mi. Dnes jsem pro ně zprovoznil 150-litrové akvárium (filtr : opět čerpadlo ATMAN 202 + bioakvacitový BIOFILTR č.4, topítko 100W, osvětlení 2x18W).

St, 20.7.2005   neonky II : vítejte ve Svobodě
_____Včera mi přišla esemeska - neonky jsou k mání. Nečekal jsem, že to bude až tak rychlé, akvárium je čerstvě zařízené a hlavně filtr určitě nebude fachat tak, jak má. Bylo mi však řečeno, že úroveň metabolismu neonek je tak nízká, že se při standardní péči dusitanů bát nemusím (???). Ryby mi dnes dovezl otec. Popravdě řečeno, na první pohled to ani nevypadá, že jich je 100. Možná tak padesát. Ještě tentýž večer jsem z nádrže vyhodil čerpadlo ATMAN 202 (již podruhé) - nechat ho tam, by znamenalo riskovat obviněnění z trápení zvířat (ten randál je naprosto neuvěřitelný). Nahradil jsem ho EHEIMem a pro ztlumení víru v nádrži jsem vývod vody nasměroval do lahve od okurek.
_____Pozdě v noci jsem také po internetu objednal své první rostliny od pěstírny AQUA-DAHO (s tím, aby mi přišly až v sobotu - dřív se prostě do Trutnova nedostanu).

Čt, 21.7.2005   neonky III : nežerou a nežerou  :-(
_____Včera jsem neonky samozřejmě vůbec nekrmil. Až dnes jsem jim hodil trochu TETRAMINu. Ale neuspěl jsem - ani se ho nedotkly. Tak jsem k nim pro jistotu hodil mé dvě ampulárie, aby se žrádlo nezačalo kazit. Volal jsem p. Hovorkovi, ale ten mě ujistil, že je to naprosto normální. Jsou v šoku a mám je klidně nechat 2-3 dny o hladu.

Pá, 22.7.2005   kterak šneka umlátiti
_____Stačí, když Vám spadne Váš přitroublý měkkýš do nádoby, do které jste namířili vývod z příliš silného filtru (aby Vám vír neházel s rybičkama). Jednou jsem dokonce na vlastní oči viděl, jak tam ten magor nespadl, ale naprosto dobrovolně vlezl ! No a šneček se pak pořád točí a točí a mele a mele ... Nezbývá než vypnout filtr a nechat ho vylézt. Musím vymyslet, jak jim znemožnit, aby se tam dostali a přitom nebránit vodě v plynulém odtoku.
_____Také jsem volal do aqua daho, abych si ověřil, zda jim přišla moje objednávka - zatím se nikdo neozval. Prý mi bylo posláno automatické potvrzení objednávky, ale nic nepřišlo. Objednávka byla právě vyexpedována, takže vše je v pořádku. Při té příležitosti jsem se zeptal na výši tzv. minimálního odběru (někde na netu jsem četl, že u AQUA-DAHO činí 500,-Kč, ovšem na jejich stránkách o tom není ani zmínka). Pravda je taková, že když budete chtít třeba jen jednu jedinou rostlinku za 20,-Kč, pošlou Vám ji. Ovšem počítejte s tím, že poštovné a balné (případně příplatek za kurýra) pak mnohonásobně převýší cenu vlastní rostliny.

So, 23.7.2005   první velká objednávka rostlin
_____Dnes jsem si vyzvedl na trutnovském vlakovém nádraží akvarijní rostliny od AQUA-DAHO. Nechal jsem si je poslat jako kurýrní zásilku (dodávka během 12 hodin - aby se rostliny nikde dlouho neválely - všichni známe kvalitu služeb české pošty).  Ihned po příjezdu domů jsem s dcerkou (dostal  jsem ji totiž na starost - žena zrovna připravovala oběd) rostliny natěšeně vybalil a dal do stopadesátky k neonkám. Objednal jsem především rostliny, které dlouhodobě nebyly (Didiplis diandra, Rotala wallichii). Dále rostliny, u kterých lze očekávat delší aklimatizaci z důvodu jejich emerzního pěstování (echinodory) a rychlerostoucí rostliny - pro rychlou úpravu kvality vody (Vallisneria asiatica, Hygrophila polysperma). Celková cena zásilky byla 940,-Kč (včetně příplatku 120,-Kč za kurýra). Kompletní seznam objednaných rostlin viz  zde.
_____V Aqua-hobby jsem si vyzvedl před týdnem objednanou měchýřku jávskou (trs za 250,-Kč) a přikoupil jsem další vzduchovací motorek.

Ne, 24.7.2005   škatulata škatulata hejbejte se
_____Několik neonek není zcela O.K. - některé mají odřené a patrně i zaplísněné (?) tlamky (z transportu?) a pár jich má podivně deformovaná těla. Rozhodl jsem se, že je izoluju od zbytku hejna. Momentálně mám ovšem k dispozici jenom tři karanténní nádrže (v jedné jsou sumečci, ve druhé čichavci a ve třetí /150 litrů/ neonky). Vyřešil jsem to tak, že deset odlovených neonek jsem přemístil do karanténní nádrže čichavců, které jsem ovšem ještě před tím šoupnul nahoru do stopadesáti litrů. Na to, jak jsou lekaví, se ve velké nádrži rozkoukali celkem rychle a hned začali nahánět neonky - jsou teď v akváriu největší, tak samozřejmě machrujou - uvidíme, jak jim sklapne, až seženu skaláry. Ve stopadesátce jsem také vyměnil cca třetinu vody. Odkalovat celkem nebylo co, ale filtr určitě ještě nejede na 100%, tak proč pokoušet štěstí - dusitany jsou dusitany. 

Po, 25.7.2005   něco je špatně
_____V pauze na oběd jsem šel (jako vždy) též nakrmit ryby a s hrůzou jsem zjistil, že několik neonek má dost drsně orvané ocasní ploutve. Jedna má dokonce místo ocasu jen jakýsi pahýl !!! Co se to proboha děje? Že by se do nich přes noc pustili čichavci? Ty slaďoučké, mírumilovné a lekavé rybky, o kterých se snad v každé akvaristické příručce dočtete, že jsou vhodné do společenské nádrže? Nebo snad bakteriální rozpad ploutví (?) Jedna možnost lepší než druhá. Ale která je ta správná? ... Teda řeknu Vám, to to pěkně začíná ...

St, 27.7.2005  krize zažehnána
_____Jako nejpravděpodobnější mi přišla první varianta, takže jsem zkusil víc krmit (4 x denně), což se ukázalo jako správné opatření - žádné další okousané neonky nepřibyly. Počítám, že čichavci, ačkoliv mírumilovní, doposud nepřišli do styku s takto malými rybkami a prostě je považovali za příjemné zpestření jídelníčku.

Pá, 29.7.2005  akvárium i stolek jsou ready
_____Uplynulý týden byl zcela ve znamení dolaďování akvária i stolku. U akvária jsem dokončil opravu pozadí (vnější nátěr) a trochu jsem zvětšil šířku (vnitřního) bočního nátěru (na 15cm), neboť objednané "mobilní" komory budou větší, než ty původně zamýšlené (napevno vlepené). Se stolkem byla také práce: vzhledem k tomu, že stěna není zrovna ideálně kolmá a podlaha (ač nová) není zrovna ideálně vodorovná, musel jsem vypodložit nosníky i desku sloužící k rozložení hmotnosti akvarijního kompletu, abych vše dostal do perfektní roviny.
_____Jak jsem se již několikrát zmínil, jsem kluk opravdu "šikovnej", takže když jsem zastřihával (řádně předraženou) podložku pod akvárium, nakonec jsem ji zmršil. Co k tomu dodat :-) ...

So, 30.7.2005  kompletní komplet
_____V trutnovském ZOO centru jsem si dnes měl vyzvednout objednané nesehnatelné podpultovky - hnědovku (Microsorium pteropus) a trhutku (Riccia fluitans). Dostal jsem jen minivaničku s pár kousky polochcíplé trhutky za 30,-Kč. Snad se jí bude dařit a rychle se rozmnoží. Co se hnědovky týče, tak jsem utřel - prostě nebyla. Mám zavolat příští týden.
_____Při nákupu v Hypernově jsem narazil na jednovrstvou (8mm) karimatku šedé barvy s rozměry 180 x 50 cm, takže jsem neváhal ani vteřinu.
_____Odpoledne se konala malá oslava (včerejších) druhých Kačenčiných narozenin, takže jsem samozřejmě ihned zneužil tchánovu přítomnost a společnými silami jsme přesunuli akvárium z posilovny do obýváku. Teprve teď, když je akvárium na stolku, jsem si uvědomil, jak je vlastně velké. Jestli tohle praskne, tak to bude teda maso :-) ...
_____Večer jsem se pochopitelně musel podívat, jak komplet vypadá s rozsvíceným krytem. Nainstaloval jsem rám krytu, obě rampy, rozsvítil a ... udělalo se mi šoufl. Silné osvětlení odhalilo, co doposud nebylo vidět (z vnějšku tedy ani náhodou) : zhruba dvě třetiny pozadí jsou šedé, zbytek je černý. Aby toho nebylo málo, tak v šedé části je ještě černý pruh (opravený defekt, způsobený přerušením práce). První polovinu jsem totiž napatlal silikonovým lepidlem značky SOUDAL, kdežto na zbytek pozadí a opravu defektu jsem použil silikon značky SILIRUB AQ. Bohužel, každé lepidlo má úplně jiný odstín černé (lepidlo SOUDAL je spíš šedé, než černé). Hranice jednotlivých odstínů jsou natolik ostré, že to vypadá neuvěřitelně blbě. Takovou krávovinu ve svém akváriu samozřejmě nesnesu - na to jsem příliš velký perfekcionista. Vzhledem k tomu, že nehodlám spoléhat na to, že ta hrůza zaroste řasou (co když vůbec?), musím to opravit - což znamená, že patrně celý příští týden budu žiletkou oškrabávat silikon. To se mi snad jenom zdá ...

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    srpen 2005  
     
     
 

Po, 1.8.2005  EHEIM potřetí
_____Dnes mi přišla již třetí objednávka od p. Macenauera :
1) filtr EHEIM classic 2217 (výkon 1000l/hod, max. dopravní výška 2m, příkon 20W) - kompletní sada (včetně filtračních vložek, dvojitých kohoutů a hadic) - můj druhý
2) odkalovací sada EHEIM
3) hadice 9/12mm (3m) a 12/16 (3m)
4) přísavky s držákem pro hadice 16/22mm  2 x 2ks
_____Celková cena : 4.647 Kč (podrobnější přehled viz účetní kniha).

Pá, 5.8.2005  nové pozadí dokončeno
_____V pondělí a v úterý jsem zuřivě oškrabával silikon. Opravdu úžasná práce, při které jsem zlikvidoval 5 balíčků žiletek a samozřejmě jsem si totálně zprasil prsty. Vypadám jak chodící reklama na náplasti. V podstatě si ale nemůžu stěžovat, protože to šlo mnohem líp, než jsem čekal. Dokonce tak dobře, že jsem nakonec sundal silikon kompletně z celé zadní stěny a ne jen z míst, kde bylo šedé lepidlo. V úterý, ve dvě hodiny v noci jsem byl se škrabáním hotov. Ve středu jsem si ve stavebninách vyzvedl objednaný silikon SILIRUB AQ. Večer jsem stěnu důkladně odmastil a nanesl první nátěr. Ve čtvrtek následoval druhý nátěr a dnes jsem vše začistil a nasunul celý komplet zpět na nosníky. Nové pozadí mě tedy stálo pět dní zpoždění, ovšem to už se vstřebá. Hlavně že to vůbec šlo opravit.

So, 6.8.2005  akvárium napuštěno !!!
_____Dnes dopoledne jsem si v trutnovském ZOO centru vyzvedl objednané Microsorium. Ano, čtete správně - odedneška mám doma deset krásně vzrostlých kousků Microsoria (f. Rataj). Radost mi nezkalila ani cena (59,-Kč za kus) ani to, že jsou nasázené do košíčků s minerální vatou (což jak známo, kořenům této rostlinky zrovna moc nesvědčí). Momentálně už není kam dát, tak jsem ho společně s trhutkou (a topítkem) umístil v lavoru na okenní parapet.
_____Odpoledne jsem se vrhl na stopadesátku. Kromě odkalení nádrže (už je znát, že krmím několikrát denně) jsem též  trochu probral rostliny. Echinodorus macrophyllus jsem zkrátil o pár listů, které  příliš stínily. Mimochodem, vypadá úplně jinak, než v katalogu AQUA-DAHO. Řapíky jsou tlusté, neohebné a velmi dlouhé, takže i nejmladší listy trčí z vody. Tahle rostlina bude příliš velká i do čtyřstovky. Tohle mi nevyšlo. Hygrophila polysperma se má celkem k světu - dosáhla hladiny a zčervenaly jí vršky. Z tří košíčků kalužníku mi za 14 dní dva úplně shnily, zatímco třetímu se krásně daří a dokonce kvete. A pak tomu rozumějte. Na všech Echinodorech se začínají tvořit skvrny, což je předzvěst výměny emerzních listů za submerzní. Asi nejlépe se daří rostlince Rotala wallichii, která velmi zmohutněla a krásně jí zčervenaly vrcholky.
_____Večer jsem s poněkud zvýšenou srdeční frekvencí a bledou tváří (krve by se ve mně nedořezal :-) konečně napustil velké akvárium. Nebudu zapírat - bál jsem se (a modlil), aby všechno dobře dopadlo. Ono vytopit lékárnu, to není zase tak moc velká legrace - ani když jste pojištění. Napouštění  (čerpadlem EHEIM 1250)  trvalo skoro celou hodinu. Když bylo akvárium z půlky plné a celý komplet si dostatečně "sednul", vsunul jsem do zhruba půlcentimetrové mezery mezi nosníky a horní deskou stolku papírové kartičky. Tímto konečně vstoupily do hry i zmíněné nosníky, které by měly zabránit případnému poklesu podlahy pod tíhou akvária. Žádná katastrofa se naštěstí nekonala a já mohl jít (po několika hodinách kochání se :-) v klidu spát.

Ne, 7.8.2005  vařím, vaříš, vaříme
_____Patrně celý týden (dneškem počínaje) budu ve velkém 20 litrovém hrnci vyvářet písek, štěrk a kameny. Ne že bych trpěl nějakou bacilofobií, ale dodnes vlastně nevím, jak jsem přišel k těm hlísticím u sumečků, takže nechci nic riskovat.       

St, 10.8.2005  Na Jaroměř !!!
_____Onehdá jsem si stěžoval otci, kterak nemohu sehnati microsorium. A otec mi dal telefon na paní Helenu Rindovou (pěstírna v Jaroměři). Microsorium už sice mám, ale stále je dost rostlin, které nenabízí (dlouhodobě) ani AQUA DAHO. Takže jsem si domluvil návštěvu na dnešní odpoledne. Zdaleka největší radost jsem paradoxně neměl z rostlin, ale z toho, že jsem zde v jednom z akvárií KONEČNĚ natrefil na klasické skaláry amazonské. Škoda, že byly ještě tak malé, hned bych je bral. Ale musím ještě tak měsíc počkat. Z rostlin jsem si toho moc neodnesl - jen růžkatec (Ceratophyllum demersum),  nesehnatelný voďankovec (Limnobium spongia) a nádherný Echinodorus cv. Ocellot red.

Čt, 11.8.2005  EHEIM počtvrté
_____Nápad napouštět velké akvárium (obývák) i všechna akvária v technickém stojanu (pracovna) jedním čerpadlem (EHEIM 1250) znamenal další objednávku u pana Macenauera :
1) hadice 12/16mm (10m)
2) dvojitý kohout pro hadici 16/22mm
3) kolínko k hadici 16/22  (2ks)
_____Celková cena : 1640,- Kč (podrobnější přehled viz účetní kniha). 

Ne, 14.8.2005  dno
_____Jak už tak bývá zvykem při zařizování dna, i já jsem zjistil, že mám málo písku. Ne že by 85 litrů nestačilo, ale měl jsem v úmyslu trochu si s ním pohrát  -  velký kopec, terásky, převýšení od cca 5 cm do nějakých 20 cm.  Zkrátka, o co jednodušší mám pozadí, o to vymakanější (plastičtější) jsem chtěl mít dno. Původně jsem počítal s tím, že zadní partie a "kopec" zvednu pomocí pěnového polystyrenu, jenže to jsem si na poslední chvíli (jak jinak) rozmyslel a tak budu muset trochu písku přikoupit.
_____Po napuštění vody se vytvořil tak silný žlutý zákal, že nebylo vidět na dvacet centimetrů. Vypadá to, že propláchnutí písku v cedníku bylo naprosto nedostatečné. Takže jsem vypustil nádrž, vybral písek a propral ho v kýblu :-) ...

Po, 15.8.2005  další písek, prosím
_____Dnes jsem v ZOO centru dokoupil dalších 20 sáčků "Nového dna" od Rataje (je to víc, než mi momentálně chybí, ale něco budu potřebovat i do stopadesátky). Chtěli po mně 59,-Kč za pytel !!! Když jsem se zmínil o tom, že už jsem u nich nakupoval 50 pytlů po 33,-Kč, tak trochu ubrali - nakonec jsem těch 20 pytlů dostal za 950,-Kč (tedy 47,50 za kus). Písek jsem hned vyvařil, přičemž si nešlo nevšimnout, že je v něm mnohem větší podíl velmi drobného písku, než při prvním nákupu ...

Út, 16.8.2005  další rostlinky od AQUA-DAHO
_____Dnes jsem do zadních rohů nádrže vložil skleněné pásky 30x10cm  (sklo 8mm). Tím jsem v písku vymezil prostor, do kterého později umístím filtrační komory. Vyzkoušel jsem si totiž, že dostat i z poměrně malého prostoru (půdorys komor bude 13x13 cm) všechen písek je téměř nadlidský úkol. Odhrnutý písek se samozřejmě sype zpátky, takže je ho nutné odhrabat dostatečně daleko. To by ovšem bylo (při osázené nádrži)  téměř totožné se znovuzaložením akvária. Zmíněné skleněné přepážky tento problém řeší velmi elegantně - písek se do rohů nádrže vůbec nedostane. Možná je tam dokonce nechám nastálo, což mi umožní (bude-li to třeba) komory kdykoliv vyjmout a zase vrátit do akvária, aniž by se na jejich místo okamžitě nahrnul písek.
_____Také mi dorazila druhá zásilka rostlin od AQUA-DAHO, celkem za 1674,-Kč  (seznam viz zde). Všechno (zatím stále v košíčcích) jsem přesunul do napuštěného akvária.

Čt, 18.8.2005  akvárium nebo žumpa?
_____Silně žlutý zákal v akváriu připomíná daleko víc močku, než křišťálovou studánku ... Velmi jemný písek mi zcela ucpal v písku uložený sací koš filtru, na který byla navlečená silonová ponožka mé ženy. Tak takhle tedy ne. Proprání písku nebude stačit. Budu ho muset prosít ... Rostliny vyndám do několika plastových beden, písek vyberu, proseju a důkladně properu. (Jestli se na všechno nevyxxxu :-) ...

Ne, 21.8.2005  I hate You, Mr. Rataj !!!  Wanted: Dead or Alive
_____V sobotu dopoledne jsem si udělal malý výlet do Trutnova a dokoupil jsem nějakou elektriku (prodlužky, rozdvojky a spínací hodiny). Spínací hodiny mám teď troje - jedny u technického stojanu a dvoje u velkého akvária (pro každou rampu jedny).
_____Jinak jsem celý víkend strávil velmi důkladným proséváním a propírání písku. Myslel jsem, že když kupuju akvarijní písek se zrnitostí 2-4mm, tak bude mít zrnitost 2-4mm. Jak  naivní a hloupé !!! Nasítoval jsem cca dvacetilitrový kýbl  jemňoučkého písku! Po sítování jsem písek ještě propíral - někdy bylo potřeba vodu vyměnit i dvacetkrát (nekecám), aby vytékala čistá voda. Písek mám i ve filtru, takže jsem vyčistil i ten. V neděli večer jsem zcela uondán napustil akva a  sakra - sakra - sakra !!! - opět se vytvořil žlutý zákal (i když mnohem slabší). Copak ten písek nikdy nevyperu ?
_____Že Rataj prodává rostliny, které vám po zasazení do akvária zajdou, to jsem věděl. Že je ale tak ubohej, že vydělává i na šizeném a totálně zapraseném písku, to mě teda nenapadlo ...

Po, 22.8.2005 konečně sázím rostliny !!!
_____Ani po 24 hodinách není situace o nic lepší. Zákal nádrže způsobují filtrem nezachytitelné mikroskopické částečky písku. Ovšem po třetí už písek z akvária vybírat nebudu. Rozhodl jsem se, že několikrát vypustím a zase napustím akvárium, abych ještě trochu omezil intenzitu zákalu. Naštěstí to stačilo udělat jen jednou - hned po prvním vypuštění a opětovném napuštění je zákal minimální. Tak jsem se dočkal. A ještě tentýž večer jsem zasadil většinu rostlin.
_____Následujících deset dní, které mi zbývají do již zmíněného 2.9.2005, budu akvárium po večerech dotvářet k obrazu svému.

So, 27.8.2005  třetí objednávka u AQUA-DAHO
_____Jsem totálně nevyspalej, ale taky totálně happy. Spát chodím tak okolo druhé či třetí hodiny ráno - tak dlouho si každý den vydržím hrát s akvárkem.
_____Věřte nevěřte, stále mám málo rostlin. Nechci čekat půl roku, až se všechno rozroste. Chci mít zarostlé akvárium od samého začátku. Proto další (již třetí) objednávka u AQUA-DAHO (seznam zde). Vyzvednuto dnes dopoledne v Trutnově. V Aqua hobby jsem navíc přikoupil další trs jávského mechu.
_____Přiznávám - zhřešil jsem: objednal jsem si i neakvarijní rostliny, jmenovitě Acorus decoratus a Acorus gramineus. Vím, že to chcípne, ale nemohl jsem si pomoct. Mám hrozně málo rostlin do středního pásma. Microsoria je stále málo (a to jsem do něj vrazil celých šest stovek), kryptokoryny pořád nejsou a kalužník začal hnít snad hned po vybalení. Zkrátka krize.
_____Popravdě řečeno, akvárium zdaleka nevypadá tak, jak jsem plánoval. Můžete si udělat libovolné množství schémat osázení, vymakaných do posledního detailu - pak neseženete dva tři druhy rostlin a celé se to zbortí jako domeček z karet. Abyste dodrželi pravidlo barevného a tvarového kontrastu, začnete improvizovat a najednou je všechno úplně jinak. Naštěstí se mi dnes po celodenním předělávání a přesazování konečně začalo akvárko líbit (bylo na čase). Při předělávkách se mi opět docela zakalila voda, takže jsem se naštval a provizorně jsem přidal další filtr EHEIM 2217 (sebral jsem ho od stopadesátky).

St, 31.8.2005  poslední úpravy
_____V pondělí jsem odpojil prozatímně připojený EHEIM 2217 a čistota vody šla okamžitě dolů. Takže putoval zpátky. Po téhle zkušenosti jsem se ani nemusel moc dlouho rozmýšlet a včera jsem ho nainstaloval nastálo. Abych to shrnul ... co se týče filtrace, situace je takováto: jeden filtr (pravá skříňka stolku) nasává vodu skrze sací koš umístěný pod štěrkem u předního skla (cca v jedné třetině délky nádrže - počítáno zprava), sací koš druhého filtru (levá skříňka stolku) je umístěn v levém zadním rohu nádrže - zhruba v polovině výšky akvária. Tzv. komory (které mají zakrýt vnitřní filtr, topítka, hadice a hlavně mají zabránit tvorbě vírů v nádrži) stále ještě nemám, takže voda z obou filtrů je zatím vyvedena do obyčejné lahve od okurek (pravý zadní roh akvária).
_____V neděli, v pondělí a v úterý jsem aplikoval 10ml PMDD (bez dusičnanu). Zhruba 100 litrů vody v nádrži je voda postupně odebraná ze stopadesátky. Rostlinám se daří, ale řasy už také začínají vystrkovat růžky. Proto jsem (víceméně na zkoušku) do nádrže přelovil své poslední dvě ampulárie. K  nemalé radosti se ihned daly do čištění rostlin. Jsou už krásně velké. Kdo je má, bude se mnou jistě souhlasit, že pozorovat tyhle potvory při likvidaci řas je opravdu zážitek.
_____Také jsem přistoupil k mírné redukci osvětlení. Obě světelné rampy jsou nyní napojené na spínací hodiny : přední rampa bude svítit od 10.00 do 22.00, zadní rampa pouze od 12.00 do 20.00. Vedly mě k tomu hned tři důvody: 1) postupné rozsvěcení a zhasínání světla (alespoň přibližně) imituje rozednívání a stmívání, takže ryby nejsou tak šokovány náhlým rozsvícením či zhasnutím  2) menší množství světla (snad) trochu omezí růst řas  3) akvárium osvětlené jen přední rampou je bezkonkurenčně nejkrásnější. Takže si fázi "soumraku", kdy je pozadí akvária zahaleno v jakémsi tajemném oparu můžu vychutnávat "v hlavním vysílacím čase".
_____Velkou radost mi dnes udělala Limnophila sessiliflora, u které literatura udává optimální intenzitu osvětlení 0,75W/litr. Já tolik nemám, takže jsem se bál, co bude. Ovšem zbytečně - Limnophila nejenže zůstává pěkně hustá (a neobyčejně široká), ale navíc jí dnes krásně zčervenaly vrcholky. U téhle rostliny jsem něco takového uviděl na vlastní oči poprvé v životě.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    září 2005  
     
     
 

Pá, 2.9.2005  dokonáno jest
_____A je to tady !!! Jak jsem již psal, vybral jsem si toto datum jako den, kdy vpustím do akvária ryby, čímž ho budu míti za definitivně založené. Nejdřív šli čichavci a neonky, potom krunýřovci a nakonec - aby jim tam chudákům samotným nebylo smutno - i thorakáti. Aspoň na chvilku. Ať si zablbnou v pořádným akvárku - než je vyrazím za ničení rostlin nebo za zabordelení nádrže :-) ...
_____Také jsem zrušil malou karanténní nádrž s deseti neonkami. 7ks (patrně s deformovanou páteří) jsem dal kolegyni z práce pro její neteř či co. Zbývající 3ks jsem raději utratil - nechci riskovat plísňovou infekci ani nic podobného. To znamená - když nepočítám několik neupotřebených rostlin - že všechny karanténní nádrže jsou nyní prázdné.

So, 3.9.2005  co na to ryby
_____Naprosto jednoznačnou atrakcí nádrže se stali (jak jinak) thorakáti. Nejdřív byli z té změny nějací nesví a skoro celý den se spíš schovávali. Při krmení bývali vžycky jako utržení ze řetězu a navzdory tomu, že jako sumci mají sbírat potravu ze dna, žrali jako pominutí rovnou z hladiny - jakoby nechtěli, aby něco spadlo až na dno ke krunýřovcům.  Ale teď nějak vyměkli a čekali, co spadne dolů. Jejich apatie však trvala jenom den. Teď už zase šmejdí po celé nádrži - beze strachu a bez respektu z čehokoliv a z kohokoliv.
_____Co se krunýřovců týče, ti byli vždycky dokonale lhostejní ke všemu, co se kolem nich děje. A nehodlají na tom nic měnit - okamžitě se vrhli na řasy a pilně čistí vše, co jim nechaly ampulárie (popravdě řečeno, moc toho na ně nezbylo - po pár dnech rostliny zase září čistotou - šneci opravdu zabodovali).
_____Čichavci jsou trochu mimo ze ztráty dominantního postavení. Thorakáti na ně totiž přímo ukázkově prděj - kdo včas neuhne, má smůlu :-). Jinak jsou (vzhledem ke své vrozené lekavosti) celkem O.K. Už se přestali vyděšeně držet v hejnu, plavou spíš sólově, oždibujou rostliny, zkrátka všechno, jak má být. Abych nezapomněl - už jsem si téměř stoprocentně jistý tím, že mám tři samce a tři samičky.
_____Nejvíc mě ovšem v novém akvárku zaujaly neonky. A to v kladném i záporném smyslu slova. Pozorovat velké hejno neonek, pohybující se z jednoho konce nádrže na druhý jako jeden jediný živý organismus, to je naprosto fantastický zážitek. Jenže to má jednu (dost podstatnou) vadu na kráse: neonky se drží pohromadě jen ve stresových situacích. Pokud se cítí bezpečně, plavou všemi směry v celém objemu akvária a tento chaos už zdaleka tak pěkně nevypadá ... Spíš to evokuje pocit přerybněné nádrže. Zkrátka, jsou tam pouhé dva dny a mě už napadla téměř kacířská myšlenka - "nebylo by lépe bez neonek?"  

 
     
     
 
     
     
     
 

 
74 902 x 677   20 (komplet všude) 74
 

thorakát - ilustrační foto   [ FOTO : 27.6.2009 © Jiří Horáček,  www.horacovoakvarium.cz ]

 
     
 
     
     
 

Po, 5.9.2005  první protrhávání rostlin
_____O víkendu jsem se k tomu nedostal, ale dnes, ač nerad, už jsem trochu musel hrábnout do rostlin. Ze všech nejvíc si o to říkala Limnophila. Je sice nádherná, ale už dosáhla k hladině a výrazně narušuje kompozici. Kompletně jsem ji vytrhal (kořeny byly až 7cm), se slzami na krajíčku :-) zkrátil na polovic a znovu zasázel. Z pravé části nádrže jsem kvůli rychlému žloutnutí vyhodil trs Acorus gramineus cv. Intermedius (zatím šel do stopadesátky) a nahradil ho rostlinkou Echinodorus cv. TropicaAcorus gramineus cv. Decoratus také nevypadá dobře (některé listy se už úplně rozpadly), ale zatím bohužel nemám, čím bych ho nahradil. Z toho, co mám k dispozici, se tam nic nehodí. Mimochodem - věděl jsem, že puškvorce pod vodou moc dlouho nevydrží, ale že to bude takovejhle cvrkot, to jsem tedy netušil. Opravdu vyhozené peníze. V levé části mám 2ks Echinodorus cv. Ocellot green. Bohužel, na obou rostlinách se dělají stále větší rezavě hnědé skvrny. Chtěl jsem je vyhodit do stopadesátky, ale při pohledu shora jsem uviděl krásné nové listy a rozmyslel jsem si to. Samozřejmě - jen odcházejí emerzní listy.

Čt, 8.9.2005  čištění filtrů
_____Tak tohle mě fakt naštvalo - filtry, místo toho aby vyráběly křišťálově čistou vodu, mi do akvária chrlí bordel. Patrně došlo ke vzniku nějakých netěsností. Po odpojení a otevření jsem zjistil, že bílé filtrační vložky se velmi scvrkly  - na výšku i co do průměru. Když už jsem měl filtry odpojené, tak jsem je vyčistil. A pak jsem do nich přidal písek, abych doplnil chybějící filtrační hmotu.

St, 14.9.2005  první odkalování, první rostlina v kýblu a výměna zářivek
_____Po čtrnácti dnech od nasazení ryb jsem dnes poprvé odkalil akvárium. Zatím jen tak zlehka - měnil jsem pouhých 50 litrů vody. Také jsem opět zkrátil Limnophilu - roste jako blázen. Ovšem voďankovec (Limnobium) je v tom případě superblázen. Z pěti zakoupených rostlinek mám nyní plovoucí "koberec", zakrývající cca 2/3 hladiny. Jeho kořeny velmi rychle dorůstají cca 30cm, takže je nutné je každý týden zastřihnout. Tentokrát jsem při tom zároveň zlikvidoval i poslední zbytky nepukalky (Salvinia), které se na přímém světle (na rozdíl od voďankovce) příliš nedařilo. Vytvářela jen malé, zakrslé lístky nebo rovnou černala. Trhutka (Riccia fluitans) je kompletně fuč - do poslední stélky. Sežraly ji ampulárie za občasné asistence pancéřníčků a čichavců. Musím okamžitě začít dokrmovat zmrazeným salátem, protože se mi začínají pouštět i do mokřanky (Hygrophila polysperma).
_____Také jsem vyměnil zářivky. Nové trubice mi (velmi ochotně :-) koupila švagrová (ve funglnágl nové prodejně firmy Osram v Hradci Králové). Vyhodil jsem kompletně všechny staré trubice, tj. 2ks s odstínem extra teple bílá (827) a 2ks s odstínem teple bílá (830) a nahradil jsem je odstínem studená bílá (840) a denní bílá (865), čímž jsem akvárium dokonale "odžlutil". Zbarvení ryb i rostlin je rozhodně přirozenější a vůbec nemám pocit, že by studené světlo bylo nepříjemné pro oči. Zkrátka jsem vůbec nepochopil, co lidé na té teplé bílé mají. Ale to je samozřejmě věc názoru.

So, 17.9.2005   nové ryby
_____Otec objevil v Jilemnici "novou" akvaristiku a ihned mě informoval o tom, že tam mají mraky skalár amazonských. Dlouho jsem neváhal, včera jsem (jako vždy na poslední chvíli) vyčistil všechny nádrže technického stojanu a obě třicetilitrová akvárka jsem připravil na nové ryby. I přesto, že v sobotu normálně nemají otevřeno, domluvil jsem si s ochotným majitelem návštěvu a odvezl jsem si odtud 10 skalárů amazonských (+2 zdarma), 14 teter konžských (k odběru pouze v párech) :-(  a 7 maličkých (velikost cca 2cm) ampulárií (opět s hnědou ulitou). Pídil jsem se i po Crossocheilus siamensis nebo Otocinlus affinis - ne že by to s řasama bylo tak strašné, nicméně je patrné, že šneci ani krunýřovci už nestihají. Bohužel, žádného z těchto řasožroutů neměli.

St, 21.9.2005  fenomén stresového poškození ploutví
_____Tímto vzešeným názvem jsem si (sám pro sebe) pojmenoval docela zajímavý jev (o to zajímavější, že jsem o něm ještě nikdy neslyšel ani nečetl). Jde o to, že ač jsem výběru skalár věnoval velkou pozornost a odsouhlasil jsem jednotlivě každý odlovený kus, po vpuštění do karanténní nádrže jsem se přímo zhrozil, jak moc mají ryby roztřepené ploutve. Nadával jsem si do všeho možného, jak jsem mohl být tak slepý. Dokonce i dva samci teter konžských měli velmi poškozené hřbetní ploutve. A dnes nic. Absolutně nic. Všechny ryby jsou v naprostém pořádku. S něčím podobným jsem se setkal u manželčiny kočky, která ještě jako kotě nějak přišla  ke zlomenině špičky ocasu. Za normálních okolností je toto dávné zranění dokonale vyhojené, ovšem při stresu (např. na výstavě) je zjistitelné pouhým pohmatem (fraktura jakoby zduří). Napadlo mě, že by u ryb mohlo docházet k něčemu obdobnému - stres způsobený transportem by mohl vyprovokovat dočasné poškození ploutví.
_____P.S. Jedná se samozřejmě pouze o teorii :-).

So, 24.9.2005  další rostliny na odpis
_____Rostliny Acorus decoratus a Rotala wallichii byly vyhozeny z akvária. Nehodlám čekat, až Acorus ve vodě úplně shnije - vyndal jsem ho a zasadil do květináče - třeba se ještě vzpamatuje a bude co k čemu, až budu zařizovat akvaterárium. Rotala wallichii je nádherná jemnolistá rostlina, která u  zpočátku rostla velmi pěkně. Později, po vytvoření submerzních listů a poté, co ji (snad kromě neonek) všichni začali ožírat, už byla spíš pro ostudu. Nejvíc jí dávají zabrat ampulárie a pancéřníčci. Na jejím místě v akváriu ji nahradí Ludwigia palustris, která prosperuje přímo ukázkově - vytváří několikanásobně větší listy než jaké měla při koupi, na rubu nádherně červené. Nařízkoval jsem ji a teď už je to na ní. Mimochodem, při této probírce jsem ve spleti lodyh Ludwigia palustris objevil její příbuznou, L. repens, která má stejně barevné, ale mnohem delší a užší listy. Jedná se ale jen o jedinou lodyhu, tak nevím, jestli z toho vůbec něco bude. Také jsem opět musel zkrátit bahnatku (Limnophila sessiliflora) a velmi radikálně zredukovat voďankovec (Limnobium spongia). Ty rostou opravdu "jako z vody" :-).

Pá, 30.9.2005  Himlhergottdonewetterkruncajselement !!!
_____Dneska jsem si zavolal do Aqua-hobby ohledně vyzvednutí komor.  Ty však stále nejsou a v nejbližší době ani nebudou. To je k posrání !!! Objednal jsem je v půli července a oni na nich ještě ani nezačali dělat !!!

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    říjen 2005  
     
     
 

So, 1.10.2005   další akvavíkend
_____Dnes, měsíc po vpuštění prvních ryb jsem poprvé pořádně vypucoval nádrž. Vyměnil jsem čtvrtinu vody (100 litrů), což bych chtěl do budoucna dělat každý víkend. (Edit 21.4.2009: hahaha :-) Dosud jsem měnil jen 50 litrů vody a s odkalováním jsem to moc nepřeháněl, abych urychlil zaběhnutí nového, mnohokrát vypraného dna. S tím je ale konec. Čisté akvárko je čisté akvárko. Na nic jiného se dívat nehodlám.
_____Skalárám, kongotetrám i šnekům dnes skončila karanténa a byli přeloveni do velkého akvária. Maličké ampulárie zřejmě nebyly poučeny o tom, že černou štětičkovou řasu kromě SAE nikdo nežere a klidně se do ní hned pustily. Naštěstí jí moc nebylo, jen pár chomáčků na jednom z kořenů (nikde jinde zatím neroste, což mně přijde docela zvláštní).
_____Malé ampulárie šly dovnitř, velké ven. Zřídil jsem pro ně "šnečí lázně". Všiml jsem si totiž, že se jim odvápňují ulity. Ten největší (vnější) závit je v pořádku, ale menší (vnitřní) závity, tvořící špičku ulity nevypadají moc dobře. Šoupnul jsem je do karanténní nádrže po skalárách a hodil jsem jim tam pár tablet s vápníkem (Calcii carbonici 0,5 Medicamenta). Jedna tableta obsahuje 500mg uhličitanu vápenatého, přípravek je volně prodejný a dostupný v každé lékárně. Uvidíme, jestli to bude něco platné.

So, 8.10.2005   zavedeno noční vzduchování
_____Dnes ráno jsem si všiml, že kongotetry i skaláry se drží těsně u hladiny.  Přes den jsem nic takového nepozoroval - celkem slušně osvětlené rostliny totiž produkují dostatek kyslíku a ryby jsou v pohodě. Ale v noci, kdy rostliny neasimilují, patrně vzniká v akvárku kyslíkový deficit. Zkrátka, zřejmě jsem překročil množství ryb, které zvládne noční asimilační pauzu bez umělého provzdušňování. Až do akvária umístím komoru, do níž bude přitékat voda z filtrů, bude tento problém vyřešen - přetékající voda se bude provzdušňovat mnohem intenzivněji, než voda stojatá. Do  doby zavedu noční vzduchování. (Přes den nechci vzduchovat ze dvou důvodů : za prvé kvůli randálu, který vzduchovací motorek dělá, za druhé kvůli tomu, že nadbytek kyslíku oxiduje některé minerální látky, snižuje jejich rozpustnost a tím znemožňuje rostlinám, aby je využily. Zkrátka, všeho s mírou ...)

Čt, 13.10.2005   další akvárko na obzoru ???
_____Dnešním dnem skončila kompletní rekonstrukce kuchyně. Jak jsem se již někde zmínil, bydlíme v poměrně starém domě, takže to byla docela monstrózní akce. Nicméně, to nejhorší je za námi. Strop je snížený o půl metru, nové rozvody elektřiny a vody, nové kachličky a nová kuchyňská linka. Vzhledem k tomu, že místnost má poměrně nadstandardní rozměry (5,5x7m) - to víte, dřív se na nějaký ten metr navíc nehledělo - vleze se sem zřejmě i nějaké další akvárium. Původně jsem přemýšlel spíš o paludáriu (respektive o kombinaci paludária s akváriem), ale plánované rozměry 200x100x150cm (d x š x v) by znamenaly celkem komplikovanou montáž (slepení) přímo doma (dveřmi by neprošlo). Takže jsem se snesl zpátky na zem a rozhodl se pro menší akvárium do nějakých 200-250 litrů. Více si bohužel nemohu dovolit, neb tuto nádrž nebude možné ukotvit do zdi, takže vše bude záležet na podlaze. Realizace je ovšem v nedohlednu - na nové akvárium nemám ani vindru.

So, 15.10.2005   pancéřníčci ven !!!
_____Dnes jsem při pozorování akvária došel k nekompromisnímu rozhodnutí : pancéřníčci musí bezpodmínečně ven !!! Dělají neuvěřitelný bordel - neustále víří detrit a vybagrovávají stonkové rostliny - především Ludwigii a Limnophilu. A aby toho snad nebylo málo, našli si teď ti magoři novou zábavu: provrtávají se skrz velký trs jávského mechu - což samozřejmě znamená, že jeho různě velké kousky jsou nyní rozházené po celé nádrži. Ne že by mně vadilo, že mi ničej jednu z nejdražších rostlin v nádrži (přišla mě na "pouhých" 500,-Kč :-), ale ten bordel jim teda nedaruju ... Už aby byli pryč. Tohle opravdu nejsou ryby do rostlinového akvária.
_____A nebudou jediní, kdo opustí hlavní nádrž. Hodlám snížit počet neonek i skalár cca na polovic - těch ryb je tam opravdu moc. Vypadá to, že pomalinku začínám inklinovat k holandskému pojetí nádrže. Pár skalár, čichavců, několik řasobijců a šmitec. Zkrátka jen několik větších, klidných ryb a dost. To by dalo vyniknout kráse rostlin mnohem víc, než toto (spíše rušivě působící) chaotické hemžení.
_____Také jsem trochu přemýšlel o komorách, což vedlo k jejich výraznému zjednodušení. Všechno zlé je k něčemu dobré.

Čt, 27.10.200   ozdravný pobyt ampulárií končí
_____Dnes jsem (cca po měsíci) vrátil obě velké ampulárie zpět do hlavní nádrže. Popravdě řečeno, jsem poněkud zklamán. Jejich ulity rozhodně nejsou v lepším stavu, než na začátku léčebné kůry. Spořádaly skoro celou krabku uhličitanu vápenatého a nic. Tohle zkrátka nevyšlo.

Ne, 30.10.2005  vzhůru do Moravského krasu
_____Prodloužený víkend 28.-30.10. jsem strávil v Blansku u přítele ze studií. Manželka nejela - jedna z jejích koček měla rodit (aspoň jsme si užili pořádnou pánskou jízdu :-). Uvažoval jsem o tom, že naordinuju rybám po dobu mé nepřítomnosti menší půst, ale žena se ochotně nabídla, že se o ně postará. Důkladně jsem ji poučil o tom, jak vypadá maximální jednotlivá krmná dávka a ponechal jsem akvárium svému osudu. Přítel je též akvarista - a udělal mi velkou radost, neb jsem zjistil, že má v nádrži naprosté nesehnatelnium jménem Cryptocoryne affinis. Bohužel, pár dní před mým příjezdem akvárium radikálně protrhal a nechal si pouhé dvě rostliny. Zbytek skončil v popelnici! A pak si to nehoďte. Tohle se může stát jenom mně. Tak snad někdy příště. Jako náplast jsem si v místní akvaristice zakoupil 5 ks kryptokoryn (druh bohužel neznám) - kus za neuvěřitelných 10,-Kč.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    listopad 2005  
     
     
 

St, 2.11.2005   šnečí orgie
_____V pondělí jsem při krmení odklopil kryt a koukám jako blázen - na krycí desce je přilepený hrozen šnečích vajíček. Vypadá to, že se ampulárie ze samé radosti z návratu do velké nádrže o víkendu trochu zapomněly :-). Člověk na chvíli vytáhne paty z baráku a šneci hned mají pré ... Večer jsem si hrozen vyfotil a přemýšlel, jestli je zkusím odchovat. Nevím proč, ale prohlédnout celý kryt mě napadlo až dnes. (Já jsem nikdy nebyl moc důvtipnej :-). Šoking byl dokonalý - na druhé straně nádrže jsem našel další tři hrozny vajíček !!! :-) ...

So, 5.11.2005   další rostlinka kaput
_____Dnes jsem si v trutnovském ZOO centru koupil další velkou pikslu (nebo pixlu? :o) TETRAMINu (200g = 1litr) za 300,-Kč. Což znamená, že mi předchozí balení vydrželo cca 4 měsíce. Teď to bude ještě větší fofr - skaláry i kongotetry jsou stále při chuti.
_____Při čištění nádrže jsem kompletně zlikvidoval trs Echinodorus quadricostatus. Ono se mu nijak zvlášť nedařilo už od samého začátku, ale teď už se na to opravdu nedalo koukat. Úplně mu zprůsvitněly listy. Asi málo světla. Škoda. Momentálně mě nenapadá žádná jiná rostlinka, která by se na jeho místo hodila tak, jako on.

Čt, 10.11.2005   jak jsem se stal "velkochovatelem šneků"
_____Dnes se vykulili první šnečci. Naštěstí jako první přišel na řadu hrozen, který nebyl přímo nad vodou, takže nebyli ihned sežráni rybami. Papírem jsem je vybral z drážky, ve které se pohybuje osvětlovací rampa a přenesl jsem je do karanténního akvária s cca deseti centimetry vody a topítkem nastaveným na 27ºC. Minišnečci se ihned rozutekli po celé nádrži. Hodil jsem jim tam pár rostlinek pokrytých řasou a trochu Tetraminu. Uvažuji i o tabletách s vápníkem, ale jsem na pochybách - dost se po nich kalila voda. Jenže tady ji nepůjde tak snadno vyměnit jako u těch dvou obrů - spolu s ní bych odsál i šnečky. Rozhodl jsem se už na nic nečekat a zbývající 4 hrozny (ano, nespletl jsem se - přibyl další hrozen!) jsem opatrně odřízl žiletkou a pomocí jehly navlékl na silonový vlasec. Jednotlivé hrozny jsem přitom proložil destičkami z tuhého papíru, aby byly izolovány v případě, že by některý z nich chytil plíseň. Vlasec jsem poté zavěsil nad vodu v nádrži a zakryl krycím sklem, abych udržel maximální vlhkost vzduchu nad vodou. Teď už nezbývá, než čekat.

Út, 15.11.2005   tak mě opět navštívila zubatá ...
_____Dnes jsem přišel o první skaláru. Ještě v poledne při krmení bylo vše O.K. a v pět odpoledne už byla na pravdě boží. Důrazně protestuji !!! Umřít takhle rychle, bez stonání či jiné zjevné příčiny, to je nečestné a nesportovní. To se prostě nedělá :-((( ...

Ne, 20.11.2005  akvárium desperátů na obzoru
_____Včera jsem konečně začal pracovat na založení akvária desperátů. Ze stopadesátky jsem vyjmul všechny rostliny, které mi zbyly po zařizování velkého akvária a přemístil jsem je do několika plastových kontejnerů. Protože vím, co dokážou thorakáti, rozhodl jsem se i u tohoto malého akvária použít výkonný filtr EHEIM 2217 (1000 litrů/hod). Sebral jsem ho z velkého akvária, kde by (po odstěhování kropenáčů) měl bohatě stačit jeden. Filtr jsem vyčistil a nainstaloval do stopadesátky. Nasává vodu skrze sací koš umístěný v písku u předního skla (v pravé části nádrže). Tento trik se mi velmi osvědčil, protože výrazně zmenšuje množství bordelu, které mohou thorakáti při svém bagrování zvířit - co EHEIM schvátí, už nenavrátí. Hadice vracející vodu do akvária je zakončena perforovanou trubicí, umístěnou vertikálně v levém zadním rohu akva. Otvory míří přímo do rohu nádrže, což značně zmenšuje turbulence v nádrži (umístit trubici standardním způsobem, tj. horizontálně u hladiny bohužel nebylo možné - proud vody je totiž moc silný a vytváří v akváriu příliš velký fičák).
_____Dnes jsem se pustil do sítování a propírání písku, který mi zbyl po zařizování čtyřstovky. Je toho cca 30 l - snad to bude stačit. Kdyby ne, hrubého štěrku mám víc než dost :-).
_____Abych nezapoměl, malým šnečkům se zatím daří výborně, rostou jako z vody. Kromě Tetraminu jim teď dávám i spařený hlávkový salát. Podle toho, jak se na něj vždycky okamžitě sesypou, jim asi opravdu chutná.

Čt, 24.11.2005   akvárium desperátů téměř zařízeno
_____Dnes večer jsem u stopadesátky dokončil instalaci veškeré zbývající techniky, tj. topení (100W) a vzduchování (pořízeno především kvůli rozpohybování zabordelené hladiny). Popravdě řečeno, sloupci vzduchových bublin, bez kterého jsem si kdysi dávno nedokázal akvárium ani představit, jsem už dávno odvykl a působí na mě značně rušivě. Asi ke zmíněnému účelu zakoupím klasický vnitřní molitanový filtr s vývodem v úrovni hladiny. Koneckonců, když se jedná o thorakáty, filtrů není nikdy dost :o). Měl jsem je dost dlouho samostatně, takže vím, o čem mluvím. Všechny ostatní ryby dohromady nevyprodukujou tolik sajrajtu, jako tyhle dvě hovádka.
_____Osvětlení zajišťují 4 zářivková svítidla firmy ARGUS (trubice 60cm, 18W) se zabudovaným elektronickým předřadníkem. Intenzita osvětlení je tedy 0,48W/litr. Osvětlovací tělesa zatím leží na krycích sklech. Na kryt momentálně nejsou love. Samozřejmě jsem též využil osvědčené digitální spínací hodiny. Když bylo toto vše hotové, spáchal jsem dno (písek 2 až 4mm od Rataje), zasázel několik rostlin a poněkud uondán jsem šel ve dvě ráno konečně spát.

Ne, 27.11.2005   velký akvavíkend
_____Velké ampulárie (2ks) jsem v pátek večer opět přemístil do nemocniční nádrže. Neúnavné plození potomstva jim zdevastovalo ulity ještě vícnež (velmi mírně) kyselá voda v hlavní nádrži. Během nedávné ozdravné kůry se sice pilně cpaly vápníkovými tabletami, místo na renovaci svých křehkých ubikací však vápník použily na tvorbu vajíček. Ne že by mě to nepotěšilo (maličký jsou opravdu roztomilí a mají se čile k světu), ale jak dlouho ještě vydrží páni rodičové v takto poničených ulitách naživu? Doufám, že teď už konečně dostanou rozum, přestanou trtkat a dají si do pořádku své domečky.
_____V sobotu jsem radikálně protrhal rostliny ve velké nádrži. Přebytků bylo opravdu požehnaně - stačilo to na kompletní osazení stopadesátky.
_____Dnes jsem ještě vyčistil druhý filtr EHEIM 2217 a samozřejmě jsem odkalil velké akvárium. Při čištění krytu a osvětlovacích ramp jsem objevil další 3 hrozny šnečích vajíček, dva z nich už ovšem byly vysypané. Při apetitu skalár, kongoteter a samozřejmě thorakátů dost silně pochybuji o tom, že některý ze šnečků přežil. Je to k nevíře, ale celkem jsem už našel 8 hroznů !!!
_____Celý víkend vyvrcholil velmi dlouho plánovaným přelovením pancéřníčků kropenatých alias thorakátů (2ks) do stopadesátky. Hajzlíci, jako kdyby to tušili nebo co, nebyli nikde k nalezení. Už jsem se smířil s tím, že v té džungli nemá smysl hledat např. ancistruse, ale že nenajdu ani takový velký hovada, to jsem teda nečekal. Nakonec jsem hledání vzdal a počkal jsem, až vylezou sami. Mám je rád, kluky fousatý, ale jsem příliš velký perfekcionista, než abych si od nich donekonečna nechal devastovat akvárium. Tímto se tedy z tzv. pracovní nádrže, která měla původně sloužit k úpravě vody pro hlavní akvárium, stalo definitivně "akvárium desperátů", tedy akvárium pro ryby, které z různých důvodů nechci mít ve velkém, převážně na rostliny zaměřeném akváriu. Další osudy této menší nádržky můžete sledovat v sekci další nádrže →  akvárium desperátů.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
    prosinec 2005  
     
     
 

Pá, 2.12.2005   první čtvrtrok - rekapitulace
_____
Dnes je to přesně na den čtvrt roku, co jsem do velkého akvária vpustil první ryby. Následuje malá rekapitulace toho, jak se nádrž vyvíjela, čeho se podařilo dosáhnout a čeho nikoliv - a jak to případně hodlám v budoucnu řešit.

Technika :
_____osvětlení : ještě před definitivním založením nádrže jsem mírně zredukoval délku svícení (přední rampa 10.00 - 22.00, zadní rampa 12.00 - 20.00). Již po čtrnácti dnech provozu jsem výměnil teple bílé zářivky za studeně bílé - akvárium mi totiž přišlo nepřirozeně žluté.
_____topení : Navzdory tomu, že mám (z důvodu co nejlepší distribuce tepla) topítko umístěné blízko vývodu filtru, stejně se občas stávalo, že topítko bylo vypnuté, i když mělo (podle teploty v nádrži) topit. Vzhledem k tomu, že v místnosti dochází k poměrně velkým teplotním výkyvům (já jsem spíše studenomilný, takže pořád větrám, zatímco manželka je naopak zimomřivá a pořád přitápí - jakobych ji nemohl zahřát jinak :-), přikoupil jsem ještě jedno topítko. Nyní je tedy v pravém i levém zadním rohu akvária nainstalováno topítko (200W) s termostatem.
_____filtrace : původně nainstalovány dva filtry EHEIM 2217 (výkon 1000 litrů/hod), nedávno jeden odebrán a nainstalován do akvária desperátů. První čištění provedeno hned po prvním týdnu provozu (v souvislosti s nutným zvětšením filtrační náplně - bílá filtrační vložka pro zachycení nejjemnějších nečistot se totiž velmi scvrkla a filtr propouštěl bordel). Druhé čištění proběhlo minulý týden, tedy cca po čtvrtroce provozu. Vše v pohodě. Filtry se neucpávají, pracují tiše a spolehlivě.
_____vzduchování : dočasně zavedeno po vpuštění skalár a kongoteter. Zapínáno jen na noc. Po instalaci komor bude zrušeno.

Rostliny :
_____rostliny, které se do akvária ani nedostaly : Echinodorus macrophyllus (byl příliš velký i do čtyřstovky), Didiplis diandra (lodyhy prakticky okamžitě uhnily, zůstaly mi jen košíčky s minerální vatou)
_____rostliny, které posloužily jako "zelené krmení" :  Riccia fluitans (zmizela během několika dnů, asi nejvíc se na ní podepsaly ampulárie), Rotala wallichii (krásná rostlinka, bohužel příliš jemná, kromě neonek ji oždibovalivali snad všichni, brzy se na ni nedalo koukat - zlikvidována)
_____rostliny, kterým se nedaří (či nedařilo) : Acorus decoratus (již po čtrnácti dnech ve vodě zaznamenán rozpad listů, nekompromisně přesazen do květníku :-), Acorus gramineus (dost rychle začal žloutnout, tak šel do nevytápěné stopadesátky, kde se mu celkem dařilo. Nyní je v akváriu desperátů. Salvinia natans (tvořila jen zakrslé lístečky nebo rovnou černala - zlikvidována), Echinodorus quadricostatus (listy postupně úplně zprůsvitněly, vypadalo to jako když hnije zaživa - zlikvidován)
_____rostliny, kterým se daří : V naprosté pohodě jsou anubisy a echinodory (kromě již zmíněných E. macrophyllus a E. quadricostatus), dále pak Ludwigia palustris, L. repens, Hygrophila polysperma, Microsorium pteropus, Vallisneria asiatica, Vesicularia dubyana
_____rostliny, kterým se daří až moc : Limnobium spongia (tohle je úplný nezmar, roste jako blázen), Limnophila sessiliflora (když se blíží k hladině, krásně jí červenají vršky, už sice neroste tak hustě jako zpočátku, ale rychlost růstu je stále stejná. Poslední dobou mi ji ovšem pěkně devastují kongotetry - nebo ampulárie?), Ceratophyllum demersum (ten roste tak rychle, že už to moc dlouho nevydržím :o) ... naštěstí je jen ve stopadesátce)

Živočichové :
_____skalára amazonská : 11ks (původně 12) - tohle jsem totálně pohnojil, i původně plánovaných sedm kusů by patrně bylo příliš - dost se mezi sebou řežou, co nejdřív bude nutné jejich počet snížit
_____tetra konžská : 14ks, 9 samců a 5 samiček (prodavač striktně trval na odběru pouze v páru, ale jak je vidět, i mistr tesař se utne - teď  je naprosto dokonale zřejmé, že samců je celkem 9). Samci už vyrostli do krásy a jsou skutečnou ozdobou nádrže. Za tuto parádu ovšem platím tzv. rostlinnou daň - ožírají mi kořeny limnobia (což mi nevadí) a likvidují mi limnophilu (což mi vadí).
_____čichavec perleťový : 6ks - už vím, že mám 3 samce a 3 samičky. Všechno v pohodě.
_____neonka červená : cca 90ks, plánuji snížit tak na 50ks
_____krunýřovec : 2ks, patrně samec a samička (soudě dle výrůstků na hlavě). Po odlovení thorakátů jako by ožili - teď jsou vidět mnohem víc.
_____pancéřníček kropenatý : 2ks, pohlaví stále neurčeno. Z již mnohokrát uvedených důvodů byli nedávno přestěhováni do právě zřízeného akvária desperátů.
_____měchýřovka východní : 9ks (2 obrovské z prvního nákupu a 7 menších). Velké ampulárie mají problémy s odvápněním ulit, momentálně jsou v jedné z karanténních nádrží na vápníkové dietě (již podruhé). Dvě menší jsem spolu s pancéřníčky přelovil do akvária desperátů (kvůli řasám). Samozřejmě nesmím zapomenout na potomstvo velkých šneků - ve druhé karanténní nádrži řádí (dle velmi hrubého odhadu) cca 200 minišnečků.

Řasy :
_____zelená řasa : Díky mírnému omezení osvětlení a stínění bujně se množícím voďankovcem se tvoří v přiměřeném množství. Ze skla ji poměrně snadno odstraňuji magnetickou stěrkou, z rostlin je vidět v podstatě jen na pomalu rostoucích anubisech. Do budoucna chci pořídit nějaké řasožravce (SAE, Otocinclus affinis).
_____černá štětičková řasa : zatím nezlobí. Trochu jí bylo na kořenu, který jsem spolu s odumírajícím E. quadricostatus vyhodil. Hodlám ho vyvařit a vrátit zpět. Vzhledem k pravidelnému (a častému) odkalování a nedávnému odlovení pancéřníčků doufám, že s ní nebudou větší problémy.

Nemoce ryb :
_____od založení akvária se (zatím) žádná nemoc nevyskytla, za což patrně vděčím především důslednému dodržování karantény u nově zakoupených ryb

Chemismus vody :
_____základní parametry : pH 6,3, uhličitanová tvrdost (UT1°dKH, celková tvrdost (CT1,5°N, dusičnany pod 10mg/l, dusitany neměřitelné, fosfor P pod 0,5mg/l,  železo Fe pod 0,3mg/l
_____co do vody přidávám : TORBEN (rašelinový výluh), PMDD (bez dusičnanu) - velmi liknavě

Údržba :
_____odkalování a výměna vody: cca 1x za 14 dní, cca 100 litrů (1/4 objemu nádrže)
_____protrhávání rostlin: cca 1x za 14 dní
_____čištění čehokoliv: skla 1x týdně (magnet. stěrka), filtry jsem čistil po čtvrt roce (pohoda), hadice a zářivky zatím nebylo třeba

Ne, 4.12.2005   "nová" rostlinka
_____Dnes jsem si trochu pohrál s vývodem vody z filtru. Vyhodil jsem sklenici od okurek, do které byla hadice od filtru nasměrována a na její konec jsem nasadil originál adaptér. Přpevnil jsem ho přísavkami a proud nasměroval přímo do rohu nádrže. Také jsem (zhruba do míst, kde kdysi býval Echinodorus quadricostatus) zasadil bahničku Eleocharis parvulus, která dosud byla ve stopadesátce.

So, 10.12.2005   redukce ryb na obzoru
_____Během vánočních nákupů v Trutnově jsem se na chvíli trhnul od rodiny a odskočil si do ZOO centra. Koupil jsem tam 5ks velmi exoticky vypadajících šneků Neritina natalensis. Už jsem je znal z internetu, ale na vlastní oči jsem je viděl poprvé. Prý jako jediní šneci žerou štětičkovou řasu, ale věřte prodavačům. Já jsem je koupil hlavně proto, že jsou krásný - štětičková řasa mi (zatím) vrásky nedělá. Mimochodem - jméno jsem si musel najít sám na netu, v akvaristice mi ho nebyli schopný říct. Také jsem koupil krmivo NUTRAFIN PLANT DIET (s vysokým podílem rostlinné složky - pro zpestření jídelníčku a také abych trochu zmírnil likvidaci limnophily a hygrophily). Chtěl jsem i nějaký vzduchem poháněný filtr k pancéřníčkům, ale nepochodil jsem (!). S majitelem akvaristiky jsem si domluvil, že mu můžu přinést ryby, kterých se potřebuju zbavit. Dávám je sice zdarma, takže dost prodělám, ale furt lepší, než je poslat potrubní poštou. (To mi přijde značně amorální). Takhle třeba ještě někomu udělají radost. A o to snad jde (alespoň v akvaristice) především.
_____Mimochodem, dnes jsem při výměně vody u velkých ampulárií (měním ji dvakrát týdně, protože po vápníkových tabletách se dost kalí voda) objevil už devátý hrozen vajíček. Těm "natvrdlým měkkýšům" snad vůbec nedochází, proč tam jsou :-) ...

Út, 13.12.2005  příliš mnoho šneků
_____Včera večer jsem na vlastní oči viděl, jak velké ampulárie v nemocniční nádrži kladou další vajíčka (!!!) A to prosím obě! Naráz. Ráno jsem na krycím skle zaregistroval hrozen č. 10 a 11. Málokdo ví, že ampulárie nejsou hermafroditi, nýbrž gonochoristé (tj. jsou odděleného pohlaví). To ovšem znamená, že toto jsou samičky a oplodněny byly ve velkém akváriu některým z těch mlaďasů, které jsem si přivezl z Jilemnice.

Čt, 15.12.2005  milujte se a množte se ...
_____Manželka šla dnes brzy spát, takže zase nic nebylo :-(. Tak jsem se rozvalil u akvárka a koukám, na dně, uprostřed nádrže si klidně kopulují ampulárie. Tak alespoň někdo si dneska užije. Kouknu nahoru a úplně vpravo u bočního skla vidím ... ne, to není možné ... no opravdu ... co jiného by to bylo ... pěnové hnízdo (!) A pod ním čichavec s červeně zbarvenou hrudí právě vystartoval po skaláře !!! Tak to je síla. Mně se tady třou čichavci a já o tom nic nevím (!) A jak tak čumím do nádrže, vidím, jak (cca o půl metru dál) zase další skalára brutálně startuje po kongotetře. Co blbne, říkám si, to nestačí, že se řežou mezi sebou? Odežene ji a vrací se k jiné skaláře, která - Ježíšku na křížku - zrovna klade jikry na list amazonky !!! Šmankote, co se to tady děje? Že by nějaké skvrny na Slunci nebo náhlá změna tlaku? Vím, že skaláry jikry do rána neuhlídají a ve stresu je samy sežerou. Už jsem to zažil mnohokrát - v otcově akváriu. Proto jsem neodolal a šel pro svou usínající manželku (která jikry viděla tak maximálně na Vánoce - v rybí polévce :o), aby se podívala na tu Sodomu Gomoru. Kupodivu mě nezabila a šla se (s opravdovým zájmem!) na to Boží dopuštění juknout. Bohužel, ani toto "erotické dusno" panující v mém akváriu ji nenažhavilo a rychle si šla zase lehnout. Tak snad někdy příště  :-) ...

Ne, 17.12.2005  ryby : první redukce
_____Takže, abych shrnul výsledky čtvrtečních orgií: křehoučké pěnové hnízdo čichavců vzalo za své, když na něj v noci vzduchování (umístěné na druhé straně akvária) nahnalo plovoucí limnobium. Skaláry své jikry uhlídaly, ale jen o jeden den déle, než jsem předpokládal - v sobotu ráno už po nich zbyl jen proděravělý list echinodoru.
_____Jinak včera jsem (v rámci plánované redukce ryb) odlovil prvních 20 neonek (odvezl si je otec). Nevím, jestli jsem opravdu tak levej, ale byla to pěkná fuška. Až jednou budu chtít odlovit krunýřovce, tak abych si na to snad rovnou vzal den volna.

St, 21.12.2005  další vajíčka - a Velikonoce nikde
_____Dnes ráno jsem u velkých ampulárií našel na krycím skle další dva hrozny vajíček (č. 12 a 13). Už to fakt přeháněj :-). Je sice pravda, že na ulitách už jsou patrné změny k lepšímu, ale co je moc, to je moc. Večer jsem si pro změnu všiml čerstvě se rozpadajícího hroznu vajíček č. 9 (první hrozen nakladený v karanténní nádrži). K vylíhnutí šnečků tedy došlo po pouhých jedenácti dnech. Krycí skla už jsem samozřejmě dávno zaměnil, takže právě vylíhlá šnečí miminka nepadají k rodičům (bůhví, jestli by je nesežrali?), ale rovnou do šnečí školky ke svým starším sourozencům.

So, 24.12.2005  hoj ty štědrý večere
_____Když jsem dopoledne zdobil s dcerkou vánoční stromek, všiml jsem si, že všechny ryby jsou nacpané v pravé části akvária. Tedy všechny, kromě dvou skalár - které střídavě čistily jeden z listů Echinodorus cv. Ocellot green nebo zuřivě vyháněly z levé části akvária vše živé. Jestli se jedná o nový pár nebo ten samý, co před deseti dny, to nevím. Každopádně, když večer došlo na rozdávání dárků, bylo již dokonáno - list byl plný jiker.

Út, 27.12.2005  ad ampulárie
_____Dnes jsem přestěhoval všechny ampulárie z velké nádrže do akvária desperátů. Dvě už tam byly, takže je následovalo zbývajících pět. Všech 7 šnečků z jilemnického nákupu je tedy zase pohromadě - ovšem v menším akva. Důvod: chci zjistit, kdo mi ve čtyřstovce ničí limnophilu. Původně jsem podezříval kongotetry, ale ve stopadesátce je taky pěkně okousaná - a tam připadají v úvahu jen ampulárie nebo thorakáti. Uvidíme, jak se to vyvrbí.
_____Mimochodem, dnes jsem při čištění čtyřstovky (o Vánocích prostě nebyl čas - znáte to :-) objevil dva čerstvé hrozny šnečích vajíček. Což ovšem znamená, že do toho začali bušit i právě přestěhovaní jilemničtí prckové. (Říkám jim prckové, protože proti mým starým ampuláriím jsou zhruba poloviční).
_____A aby toho snad nebylo o šnecích málo, tak  do třetice : odedneška vím minimálně o pěti maličkých (cca 0,5cm velkých) ampuláriích, které si spokojeně žijí ve velkém (!) akváriu. Při vylíhnutí měly zkrátka kliku - nebyly sežrány a přežily dodnes.

St, 28.12.2005  skaláry se opět vytřely
_____Nevím, jestli to mám ještě vůbec zmiňovat (aby deník nebyl poněkud jednotvárný), ale dnes jsem při poledním krmení zjistil, že se mi opět vytřely skaláry. Tentokrát (pro změnu) na zadní stěnu. Jsou opravdu při chuti - to je už potřetí během čtrnácti dní. "Doba přežití" jiker se ovšem rapidně zkracuje. Zatímco první snůška vydržela celé dva dny a druhá alespoň jeden, tato byla během pár hodin pryč - když jsem večer přišel z práce, byla už ta tam.

Čt, 29.12.2005  redukce počtu skalár
_____Dnes toho mám zase trochu víc (a to bývaly doby, kdy jsem se bál, že nebudu mít o čem psát. Místo toho co den, to zápis :-).
_____Takže za prvé, kvůli omezení tvorby zelené řasy jsem se rozhodl provést menší experiment s osvětlením nádrže: odstranil jsem jednu osvětlovací rampu a aby světla nebylo zase příliš málo, radikálně jsem zredukoval plovoucí voďankovec. Uvidíme, co to udělá - ve stopadesátce problémy se zelenou řasou nemám a myslím, že je to hlavně díky menší intenzitě osvětlení. Do uvolněných spínacích hodin jsem (dočasně) píchnul vzduchování (čas nastaven od 24.00 do 8.00).
_____Poté jsem odlovil pět skalár do akvária desperátů. Ve velké nádrži jsem nechal jen šest nejhezčích kousků. Důvod:  řežou se jako koně. Téměř všechny teď mají nějak poškozené ploutve. Odlovených kusů se hodlám co nejdřív  zbavit. Původně je chtěl otec, ale z toho sešlo, takže je pravděpodobně odnesu do akvaristiky.
_____Jako zlatý hřeb večera následovala doposud největší předělávka rostlin v historii velké nádrže. Trs Ludwigia repens (který jsem namnožil z jediné lodyhy (!) dodané omylem s L.palustris) jsem přestěhoval z levé strany nádrže na pravou, aby nebyla tak blízko podobně zbarvené Ludwigii palustris. Mimochodem, tu jsem opět zkrátil na polovic - ale nevyhodil jsem nic - zasadil jsem i řízky ze spodních částí rostlin.  Její porost je nyní skutečnou ozdobou nádrže. Dočasně jsem z akvária odstranil Microsorium - jeho trs vypadal sice impozantně (díky tvorbě dceřinných rostlinek na okrajích větších listů byl téměř dvakrát takový, než na začátku), jenže uprostřed trsu jsem bohužel nalezl spousty odumírajících listů. Vše zdravé jsem oddělil a v lavoru umístil na okenní parapet (už jsem to jednou takhle udělal, když jsem ho přinesl domů a Microsorium se hned začalo množit jako blázen).
_____Z Limnophily už toho bohužel moc nezbylo - uvidíme, jestli se ještě (po odsunu ampulárií) vzmátoří.  Starosti mi začínají dělat anubisy - už jsem našel třetí nový list - úplně okousaný. Vím, že otec má podobný problém - a také od doby, kdy si společně se mnou pořídil kongotetry. Jestli se to potvrdí, tak to maj holky spočítaný. Tohle jim teda trpět nebudu. I kdyby to byly nejkrásnější ryby na světě, tak půjdou.
_____V nádrži s velkými ampuláriemi jsem našel další (14.) hrozen vajíček na krycím skle. To snad ani není možný. Mimochodem, vzhledem k tomu, že v hlavní nádrži přeživší maličké ampulárie docela dobře prospívají i v padesáticentimetrovém vodním sloupci, zvedl jsem hladinu v akváriu s mladými z původních cca 10cm na obvyklou úroveň. Asi jsem to měl udělat už dávno. Chtěl jsem, aby to ti 1mm velcí prckové neměli tak daleko k hladině, ale patrně to bylo úplně zbytečné.

 
     
     
 

[ zpět na začátek ]

 
     
     
 

[ pokračovat rokem 2006 ]

 
     
     
     
 

   |   ÚVOD   |   MOJE AKVÁRKA   |   LITERATURA   |   ODKAZY   |   ČLÁNKY   |   ATLASY   |   PORADNA   |   KNIHA NÁVŠTĚV   |   RŮZNÉ   |   NOVINKY   |  

30
 

   |   MAPA STRÁNEK   |   O WEBU   |   HOME   |   poslední aktualizace (této konkrétní stránky) : 16.11.2021   |  

30
  1052/20 + 2x24 20 
    50